Jag är just tillbaka från Vadstena där det varit premiär för Vadstena Klosterhotel Spa! Jag var inte där ens ett dygn men hann mycket och har haft det underbart på alla sätt!
Vadstena Klosterhotel Spa har bara varit öppet ett par veckor. Det ligger (tyvärr) inte i någon av hotellets huvudbyggnader. Det hade ju varit väldigt häftigt att simma runt under medeltida valv och masseras i gamla nunnerum!
Nu är just de gamla rummen där nunnorna kunde dra sig tillbaka och sova bara små ”celler” där det nog hade varit svårt att få till detta på ett bra sätt, dels är dessa utrymmen idag museum. När det gäller de gamla byggnaderna är reglerna väldigt strikta kring vad som får göras och inte. Nästan hela Vadstena är mer eller mindre på mark med arkeologiska lämningar där kommunen har ett hårt regelverk som säger att man måste anlita en arkeolog som först undersöker marken innan man kan gräva eller bygga vidare.
Det var precis vad Vadstena Klosterhotel fick göra när de skulle bygga sitt spa, även om placeringen blev i en tidigare villa från 1966 en bit från hotellet och klosterområdet. Den korta storyn är att det mer eller mindre tagit dem 10 år att nå fram, men nu är det alltså äntligen färdigt och öppet.
Det hudvårdsmärke som knep uppdraget som samarbetspartner var Babor vilket märks med råge redan när man kliver in i receptionen. De tjusiga glashyllorna bågnar av produkter liksom receptionsdisken och sidobord.
På plats när vi kom fanns alla terapeuter som hälsade oss välkomna och försåg oss med produkter att använda i eller efter vår spastund.
Omklädningsrummet, ja hela spat, gick i ljusa beige toner. För att komma ut i spat passerar man duscharna vilket blir en bra påminnelse att rengöra sig innan man träder in i bad- och bastudelen. Konstigt nog fick vi veta att vi inte måste duscha om vi inte ville innan*. Kanske ville de stryka alla journalister medhårs vad vet jag? Själv duschade jag före i alla fall, ett hygienkrav tycker jag! (*Tillägg! Jag har precis fått veta att den valfria duschen var för att plan A var att vi skulle delas in i grupper och att de som inte började bada skulle slippa sitta blöta.)
Väl ute i baddelen fick vi först en genomgång av deras sparitual vid en bricka uppdukad med produkter som pytsats upp i små plastkoppar. Det hela var spännande, lockande och inbjudande och jag kunde knappt vänta på att få komma igång 🙂 .
Dopp i bubbelpool på innergården avlöstes av en simsession i den stora, svalare bassängen inomhus och sedan av en kort stund i den varma, stilla källan. Jag är känslig för vattentemperaturer men tyckte både att den ute var lagom varm och den inne var lagom sval utan att bli för kall. En pool du kan simma ordentligt i kan utan problem vara svalare, du blir ju varm när du rör dig, men är den stor men inte så stor att du direkt motionssimmar i den är det värre. Denna var cirka 27 grader medan de varma var cirka 38 grader (den heta källan kunde trappa upp till 40 grader ibland fick jag veta). Mysigt!
Det sköna var att alla i vår grupp gjorde saker i sitt tempo och tog behandlingar vid olika tider, så vi krockade aldrig utan gick omlott med varandra. Jag såg till att få en sen behandlingstid så att jag kunde göra hela ritualen i lugnt tempo.
Efter mina bad i alla pooler satte jag mig en stund i ångbastun. Anledningen till alla dessa bad och sedan bastu är förstås att mjuka upp huden och öppna porerna. Deras ångbastu var Tylös Panacea med glasväggar och en upplyst panel som kan skifta i färg. Skepparholmen Nacka har den också, och den är både fin och fräsch samt alstrar riktigt skön värme. (Dock saknar jag en dusch eller slang i den så att man kan spola av bänkarna innan man sätter sig, för vem vill sätta sig i någon annans svett…? Men tydligen är det inte standard att modellen kommer med dusch utan något man får beställa som tillägg från Tylö.).
Nästa steg i proceduren var skrubb. Med en mugg saltskrubb och ansiktsmask styrde jag stegen (enligt instruktionen som stod framme) mot omklädningsrummet och duscharna. Å anda sidan var detta jättebra, för man vill ju inte ha slabb i spat, å andra sidan är spat så nytt att det ännu inte fanns någon bänk eller hylla vid duscharna. Det hade varit praktiskt att kunna ställa ifrån sig plastmuggarna medan man höll på.
Med ett par pump av en Babor olja i hårtopparna var nästa steg att sätta sig i torrbastun, jättefin med stora fönster mot innergården. Överlag har de lyckats skapa en väldigt luftig känsla i spat. Babor oljan (ur Balancing-serien med doften ”cashmere wood”) doftar underbart…eftersom alla höll på och smorde, skrubbade och så vidare var hela spat inbäddat i dessa mjuka aromer, vilket bara ökade spakänslan än mer!
Innan det var dags för min behandling, passade jag på att fylla på energiförrådet. Personalen hade gjort det väldigt hemtrevligt för det var bara att korsa innergården och kliva rakt in i det fina köket där de hade dukat upp en urläcker buffé av kallskurna delikatesser, småplock och fikabröd. Mums, det var precis vad som behövdes just då! I övrigt fanns frukt, nötter, juice och vatten ute i spaavdelningen vilket jag tror är något de alltid har och som ingår i entrén.
När det var dags för min ansiktsbehandling fick jag kliva in i ett fint och ljust behandlingsrum med utsikt över klostermuren. På väggarna hängde ikonbilder, bland annat av ängeln Gabriel som kom till jungfru Maria med budskapet att hon skulle bli gravid och föda en son. Det var ett jättefint inslag tyckte jag med dessa guldglänsande ikoner på väggarna och jag hade gärna sett mer av sådant bland inredningen.
Ansiktsbehandlingen var gudomligt skön – för att använda ett passande uttryck! Min terapeut Lotta hade full koll på grepp och moment och jag kunde bara slappna av och njuta. Rengöringen med Babors välkända hy-öl i tvåsteg doftar så gott, termalvatten som sprayas över ansiktet är så fräscht, massagen med deras fluids (ampuller med serum, jag fick algampuller) plus en skummande mask som fick ligga kvar efteråt gjorde verkligen nytta.
Jag var nästan sist ut ifrån spat och vansinnigt sen. Men jag lät mig inte stressas 🙂 . För vilken tidsinvestering hade kunnat vara bättre än att stanna så länge det bara gick inne på spat och njuta? Det var ju det jag kom dit för!
Korta fakta om Vadstena Klosterhotel Spa
Märke: Babor (dock ej i duscharna).
Behandlingsrum: 4 stycken.
Entré: 365 kronor (vardagar), 465 kronor (helger). I det ingår förutom användande av spats faciliteter och gym, även frukt, vatten och örtte samt lån av tofflor, handduk och badrock. För sparitual betalar man ett tillägg på 300 kronor, övriga behandlingar ligger på mellan 425 – 1690 kronor.
Faciliteter: Gym, saltvattenbassäng, varm källa inomhus, varm källa utomhus, torrbastu, ångbastu, relaxrum med öppen spis, kök och angränsande matrum.