Nyrenoverade Sunflower Oasis på Silja Serenade

Badavdelningen Sunflower Oasis – samma namn men i ny tappning.

I helgen var vi ombord på nyrenoverade fartyget Silja Serenade som ingår i Tallink Siljas flotta och går mellan Stockholm och Helsingfors. Syftet var förstås att spana in förändringarna ombord som rederiet beskrivit som en ny lyxförpackning.

Förutom storsatsningen på shopping med fördubblad yta för nya Taxfree superstore och uppfräschade butiker med nytt sortiment och produktmärken som Gucci, Prada, Desigual, Tommy Hilfiger, Versace och många fler, finns nu en helt ny italiensk restaurang samt att Commodore-hytterna är nyrenoverade. Dessutom har Sunflower Oasis som tidigare bestod av grottliknande småpooler och bastur helt byggts om.

Namnet är detsamma; Sunflower Oasis, men ytorna är totalrenoverade. Någonstans såg jag att rederiet kallar det för spa vilket jag tycker är missvisande. Bäst tycker jag det beskrevs i den första pressreleasen från november förra året då man kallade det exakt vad det är: en bastu- och poolavdelning, varken mer eller mindre. En relaxavdelning – nja. När jag var där var det rätt så stimmigt och svårt att relaxa. Spa tycker jag som sagt inte heller det är.

Före renoveringen fick jag en delförklaring till att man valt att renovera. Delarna när något gick sönder blev alltmer omöjliga att få tag i – och dyra. Tänk lite samma sak som för en gammal bil alltså. En nog så godtagbar anledning som jag förstår. Men att inte förändra mer känns konstigt (särskilt med tanke på vad det måste ha kostat). För det består fortfarande bara av ett par pooler. Tre större bubbelpooler för att vara exakt och en mindre barnpool.

Färger: vitt och ljusblått. Golvkakel i standardutförande 10×10 med viss nyansering (flammighet som kanske är tänkt att ”ge liv” men som jag bara tycker ser smutsigt ut tyvärr). Jag till och med frågade om det var gammalt golv vilket det alltså inte är. Några fejkpalmer (förmodar i alla fall att de är fejk…) och så en bar integrerad med badreceptionen.

Jag gillar inte att det man först ser när man går in, förutom två mosaiksoffor, är högar med handdukar. Det ger ett stökigt intryck. Omklädningsrummen ska så vitt jag förstått på tidigare presentation vara renoverade men det var inget som syntes för ögat, det ser väldigt basic ut. Duschutrymme samt fräsch torrbastu i damernas omklädningsrum.

Badavdelningen är ljus och fin med anknytning till utedäck där de kommer att ha utomhusbar sommartid. Här finns också en vit ångbastu med plastbänkar i två nivåer där jag tyvärr saknade slangar att spola av med, något jag absolut tycker ska finnas i en ångbastu av hygieniska skäl. Snyggast är de stora ljusringarna i taket ovanför varje pool (gissar på LED) som byter färg. Gör sig bäst i skymning/mörker. Vattnet i poolerna var tyvärr lite för kallt.

Utanför toaletten var något aggregat eller vad det kan ha varit förlagt under golvet; det var så hett där att man inte kunde stå still på golvet. I övrigt fanns några bord och gott om vita designade plaststolar utmed kanterna samt ett par roliga vita plastankor vid barnpoolen.

Och apropå barnpoolen, som egentligen bara var en pytteliten rund ”balja” som såg ut som en bubbelpool av mindre modell men var stilla och istället hade en svängd rutschkaneliknande grej – den var onödig och riktigt dålig i sitt utförande. Trång, opraktisk och farlig.

Rutschkanan funkade inte och trappstegen inifrån poolen gick upp till kanten varifrån det var för högt för ett litet barn att komma ur poolen (det borde ha funnits trappsteg på andra sidan också) vilket gjorde att de istället klättrade upp på andra kanten för att nå kanan igen; en hal och vansklig manöver. Isac halkade också mycket riktigt snart, slog i örat och skrek i högan sky så att tårarna sprutade. Plus för att personalen snabbt var framme med is och frågade hur det gick men poolen var hur korkad som helst. Trång för äldre barn och farlig för yngre. Usch, den släpper jag aldrig ner honom i igen! Hoppas de tar bort den illa kvickt.

Isac föll hemskt nog precis när jag skulle fota honom i poolen – sekunden efter hade jag honom i famnen…

Nästa dag gick jag tillbaka för ett återbesök och lite kompletterande fotografering men då var det stängt! Fast att det skulle varit öppet. Flera medpassagerare stod besvikna och undrande med sina badkläder i näven utanför och väntade. Någon gick för att fråga och kom efter en stund tillbaka och meddelade gruppen att något i badet var trasigt, men ingen verkade veta vad. Ingen lapp satt heller uppe, ingen ur personalen var där för att beklaga att det precis nyöppnade badet var stängt. När jag senare frågade i receptionen på däck 7 svarade en man lite lamt att ”jo den var visst trasig, poolerna hade inget vatten…”. Inte ens en ursäkt…

Inträdet är i alla fall väldigt överkomligt; 88 kronor för vuxna, 44 kronor för barn 6-11 år, 26 kronor för barn 1-5 år. Badtiden är begränsad till 1,5 timme. Förmodligen går jag dit igen eftersom jag gillar både torr- och ångbastu, dock inte bubbelpool – jag avstår hellre helt. Men bor jag i Commodore-klass igen så blir det nog inte så eftersom det där finns gratis dam- och herrbastu i anslutning till Commodoreloungen.

Den som korrade den här skylten fick nog skäll…

One thought on “Nyrenoverade Sunflower Oasis på Silja Serenade

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier