Hedonistiska njutningar i Pärnu

Pärnu Hedon Spa

Jag är så glad att solen fortfarande skiner generöst eftersom jag ägnade en dag åt att packa hemma och en dag att resa hit. Så var är jag då? I Estland som varje sommar de senaste åren! 🙂 Dock inte i Haapsalu denna gång (snyft, så kär i den där oansenliga mysiga lilla byn!) utan Pärnu denna gång.

Här är också mysigt och faktiskt lite likt Haapsalu på flera sätt; här finns också de där pastellfärgade trähusen. Det tar drygt två timmar att köra hit från Tallinn dit vi tog oss med Tallink-färjan Victoria Fartyget och färden över kan ni läsa om på min andra sajt Seafun.se.

Pärnu Hedon Spa

Vi bor på nya spahotellet Hedon som ligger alldeles vid stranden. När jag var i Pärnu för flera år sedan stod ett vackert, gammalt sanatorium – före detta kur- eller badhus – tomt och oanvänt. Jag minns att det tisslades om redan då att det förmodligen skulle renoveras och öppna igen.

När jag hörde om Hedon gissade jag att det kunde röra sig om samma byggnad, och mycket riktigt! I den gamla delen från 1927, aprikosfärgad och tjusig med pelare mot gatan, finns ett fåtal rum och spafaciliteterna. I den nybyggda ligger resterande rum (totalt ett 70-tal), reception, lobby, bar, restaurang och gym. Hedon spa öppnade för ett år sedan men kurortstraditionen på denna plats går så långt tillbaka som 1838.

Pärnu Hedon Spa

Spat är uppdelat på två avdelningar. En ”swimming area” som ingår för alla hotellgäster. Här finns pool med kobra och undervattensjetstrålar, grund pool för barn och grund utomhuspool. Två bastur; en med ånga och en finsk torrbastu (båda jättefina), samt gott om duschar och sittmöbler. I en separat del, närmare behandlingsavdelningen till, hittar man en tehörna och en liggdel men slumrar gör man nog inte där – här har de smällt upp artificiellt ljus (som på Östersjöfartyget Birka ungefär) där man ska ligga och ladda D-vitamin.

Den andra delen kallas Silent spa. Här kostar det 25 euro i entré för hotellgäster att gå in, 35 euro för icke-hotellgäster. Entrén är maffig; råa tegelväggar, levande ljus och ett par gamla originalbadkar längs kanterna. Avskalat men rätt effektfullt i alla sin enkelhet!

Pärnu Hedon Spa

Förutom tystnad möts man här av tre varma upplevelser; tepidarium (mild värme med vägg av himalayasalt), caldarium (45-50 grader med ånga) och laconium (55-65 grader torr värme). Dessutom finns en saltvattenpool, fotbad och duschar. Man erbjuds även ett spakit med Döda havsprodukter (ansiktsmask, skrubb och sådant att ”självbehandla” sig med) samt en guide hur man ska använda dem inne i spat.

Behandlingsdelen har frisör och hud- samt massageterapeuter. Märkena de behandlar med är franska La Bioestetique samt Cinque Mondes, plus inhemska Sõsar. Miljön är häftig; gamla delen har en egen spaentré där man möts av en stor staty, originalgolv och en särskild stämning mixad med allt det nya fräscha och lyxiga produkter. De har cirka 16 behandlingsrum med skyhögt i tak som bär namn som China, Bengalore, Bali eller Kyoto.

Vi var inne i den öppna delen idag och badade runt hela familjen, får se om jag hinner med den tysta delen och en behandling. Imorgon väntar rundvisning av Pärnu med privat guide och besök på Lotte-parken för barnfamiljer. Alla måste få sitt! 🙂

One thought on “Hedonistiska njutningar i Pärnu

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier