Shirodhara är namnet på en behandling som går ut på att man ligger på rygg och slappnar av medan en oljestråle sakta rinner eller droppar ner på pannan. Behandlingen har sitt ursprung i ayurveda; den indiska, holistiska hälsoläran som bygger på att balansera kropp och själ utifrån var och ens individuella kroppstyp.

Oljestrålen ska egentligen träffa en punkt i pannan som man kallar ”det tredje ögat” och som motsvarar kroppens sjätte chakra. Vad man än tror och vill sätta sig in i om detta så är det i alla fall en djupt avslappnande behandling som syftar till att stilla tankar och lugna en överaktiv hjärna.

Första gången jag testade en shirodhara var effekten enorm. Jag var hänförd! Alla mina tankar upphörde och jag försvann bortom tid och rum. Allt blev stilla och sinnena nästintill tomma som i ett meditationstillstånd. Därför var förstås mina förhoppningar höga när jag nyligen tog denna behandling igen på Samsara spa, ombord på Costa Luminosa.

Behandlingen började med att jag fick sätta mig på en bänk i den vackra spasviten medan min terapeut gjorde en välkomstritual där hon tvättade mina fötter i en skål med runda stenar. Jag älskar välkomstritualer eftersom de är som en bro och ”startsträcka” mellan det att man klivit in i behandlingsrummet och behandlingen börjar. Klienten får en chans att komma ner i varv och dessutom bekanta sig med sin terapeut.

Tyvärr var min terapeut mer stressad än mig, så istället för att skapa en lugn stämning pratade hon om att fokusera på nuet och att lämna all eventuella problem därhän för en stund. Det hade varit bättre om hon förmedlat känslan istället för att prata om hur det borde vara…

I nästa steg fick jag lägga mig på massagebritsen, bäddas in varmt och skönt och så var det dags att ställa in oljestrålen! Min terapeut Elena hällde varm mandelolja i en vacker skål som hängde i en särskild ställning ovanför mig. Sedan öppnade hon upp så att oljan började rinna ur ett litet hål undertill på skålen.

Det är en annorlunda, lätt smekande känsla när den varma, lena oljan rinner ner på pannan och vidare ner över håret. Tyvärr kom jag inte till samma avslappnande tillstånd som förra gången vilket först kändes som en besvikelse. Men så tänkte jag om. Det här var ju en ny gång, en ny behandling. Ingen är den andra lik, inte minst för att vi själva inte befinner oss i exakt samma tillstånd vid varje tillfälle. När jag väl accepterat denna tanke kom jag fram till att detta också var skönt och avkopplande, fast på ett annat sätt. Och att bara jag öppnade mig och lät mitt hjärta ta emot så kunde jag fyllas av tacksamhet även denna gång.

Medan oljan rann över min panna fortsatte Elena med att massera mina fötter och händer. Den zonterapeutiska massagen var väldigt skön, och spännande. Varje punkt motsvarar ju ett organ eller en del på den övriga kroppen och särskilt ont gjorde det på ovansidan av stortån vilket motsvarar hjärna, stress och trötthet (med en baby som vaknar ca 5 varje morgon så stämde det förstås bra), samt sidan av stortån som motsvarar nacken (jag var och är superstel i nacken så det stämde också bra).

Efter en lång, härlig massage av fötter, händer och dekolletage tryckte Elena till sist på några akupressurpunkter på huvudet innan behandlingen var klar. Jag var nöjd med min behandling även om man kunde önskat en kort presentation av nyttan med oljestrålen, tredje ögat och ayurveda i bara ett par meningar. En liten besvikelse var det också att oljemomentet bara pågick en stund av behandlingen, inte hela som man kanske förväntar sig (i alla fall innan man tänker på hur mycket dyrbar olja det då skulle gå åt!). Efteråt mådde jag väldigt bra och kände mig pigg och i balans, lustigt nog tyckte jag även att terapeuten kändes mer avslappnad efteråt :-).

Värt att tänka på om man vill testa denna behandling är att det tar flera schamponeringar innan man får ur all olja ur håret! Själv var jag bara glad åt det, jag såg det som en lyxig inpackning för torra hårtestar, men visst – det tog faktiskt två tvätttillfällen med två schamponeringar per gång innan mitt hår såg normalt ut igen :-).

Sammanfattningsvis är shirodhara en spännande och annorlunda behandling även om den kanske inte är en nybörjarbehandling eller något för den som främst behöver en bearbetning av stela muskler. Här finns ett annat perspektiv med i bilden som jag tycker ger en extra dimension utöver att man mår extremt bra av att få sina fötter ”genomarbetade”. Priset på Samsara Spa/Costa Luminosa är 89 euro/50 minuter (i skrivande stund knappt 800 kronor).

Här är en film som visar när jag får behandlingen!

One thought on “Den ayurvediska behandlingen Shirodara

  1. Äntligen har vi fått upp en ny Spabanksfilm på Youtube!

    Jag har redan tidigare annonserat att den skulle komma; ett par klipp från Samsara spa ombord på Costa Luminosa som vi senast kryssade med i Persiska viken.

    Om ni klickar här så kommer ni til

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier