Costa Cruises och Samsara Spas bastuvärld

Jag i en traditionellt inredd cabana vid stranden på Jebel Ali Golf Resort & Spa. Isac leker medan jag skriver. Sämre ”kontor” kan man ha!

Vi är tillbaka på den underbara resorten Jebel Ali som ligger i en del av Dubai med samma namn. Den mulna morgonen börjar spricka upp, palmerna vajar lätt i vinden och fåglarna kvittrar. Jag kommer förmodligen varken bada eller sola idag, men om några timmar har jag ännu en spabehandling att se fram emot och senare på eftermiddagen ska jag rida kamel på stranden!

Eftersom vi inte hade internetuppkoppling de sista dagarna under vår kryssning har jag inte kunnat blogga och berätta om mina spabesök ombord på Costa Luminosa. Därför ska jag göra det nu. Jag brukar i ärlighetens namn vara måttligt imponerad av spa på kryssningsfartyg, mycket på grund av att jag anser att terapeuterna är alltför säljorienterade för att det ska bli avslappnande. Ibland är det för kallt och tempot är ofta högt och alla känns lite pressade, vilket lätt trissar upp stämningen till att bli en på-löpande-band-industri där det gäller att få kunden att köpa med sig så många produkter hem som möjligt.

Även om det fanns liknande inslag på denna kryss (alla spa drivs av samma företag vilket inte är samma som rederiet) så fanns det också stora fördelar. Dels känns Costas koncept Samsara Spa äkta med en genuin vilja att förmedla välmående till kunden, dels erbjuder de något annorlunda än andra fartyg.

En dag köpte jag ett dagspass till spat för att få tillgång till deras pool och bastuvärld. Efter en dusch sjönk jag ner i den bubblande mineralpoolen som vaktades av tre drakliknande figurer med örnklor och hovar. Det finns så kallade kobror som man kan ställa sig under för att få rygg- och nackmassage, och även bäddar i poolen att lägga sig på om man vill låta hela kroppen bli masserad av jetstrålarna som kommer underifrån. En särskild pool inne på spat, särskilt en thalassovariant som denna, här till ovanligheterna när man är på kryssning. Jacuzzi kan finnas. I nästa avdelning hittar man deras fyra bastur; rock sauna på närmare 90 grader, tepidarium som håller cirka 40 grader, laconium på 60 grader och slutligen aroma steam – en ångbastu med doft. Det fanns också uppfriskande duschar där man kunde välja mellan breeze, rain eller massage.

Alla utom aromabastun har havsutsikt vilket jag tycker är ett stort plus. Man kan ju tycka att det är självklart att ett flytande spa erbjuder möjligheten att blicka ut över havet men inte alla rederier lägger sina spa utsides med vy.

Rock sauna är en traditionell torrbastu, fräsch med granitstavar på väggarna och gott om plats. I deras tepidarium finns åtta varma keramikbäddar att sträcka ut sig på. Verkligen avkopplande, själv slumrade jag till och med till på en ett tag! Att gå in i tepidarium ett tag är också ett bra andhål när de hetare bastuvarianterna blir för tuffa och man behöver ta igen sig. Plus igen för mittfontänen med vatten att svalka sig i. I det mellanheta laconium-rummet finns både keramikbritsar och två bäddar intill de stora fönstren mot havet. Att låta ryggen vila mot en av dessa heta hällar är mumma för stela ryggslut, särskilt om man kanske bokat en massage efteråt. Ångbastun slutligen är som ni vet min favorit där jag kan sitta länge. När jag var där doftade den av eucalyptus men jag fick veta att de ibland använder en apelsin och citrusaktig doft också. Även här fanns en fontänknapp som gav ett svalkande vattenflöde från taket som man kunde använde för att fräscha upp ansikte och kropp. Det sista rummet var ett avslappningsrum med tjusiga himmelsängar – innovativt, lite exotiskt och inbjudande. Här fanns också att dricka för törstig blir man av att basta och det är viktigt att fylla på vätskeförråden under och efteråt. Själv hade jag med mig en hel liter mineralvatten som snabbt gick åt.

Med dagspass till Samsara Spa har man även tillgång till deras övre avdelning med ”tea garden” och solarium. Bortsett från att de blandar de asiatiska koncepten rätt friskt (behandlingsmenyn är inspirerad av ayurveda vilket ju är indiskt, inredningen i exempelvis tepidarium känns thailändsk eller i alla fall buddhistisk, men i tehuset har de hängt bilder på geishor på väggarna så här är det japanskt) så är allt väldigt fint och fräscht. Det finns fyra tesorter att välja på och man får en egen vacker kanna på en bricka dit man väljer att sitta. Runtom mot fönsterväggen har de placerat solsängar men det är inte den naturliga solen man ska njuta av här utan artificiell bestrålning från paneler ovanför. Lite udda kanske, jag trodde att det var helt ute med solariumsolning och har själv inte solat på säkert tjugo år, men italienarna verkade gilla det. Varenda säng var upptagen på kvällen.

Jag vill också berätta om för- och nackdelarna med att gå dit olika tider på dygnet. Dagtid, särskilt om fartyget är iland, är det kolugnt och så gott som folktomt på spat. Alltså positivt om man vill ha avdelningen för sig själv. Däremot kan det ju hända att man får blicka ut över en industrihamn med containrar eftersom man ligger inne i någon hamn. Går man dit dagtid när fartyget är till havs har man bäst vy men får samsas med andra. Kvällstid ett par timmar före middagssittningarna är det oftast som mest rush men då är det också mörkt ute vilket gör att man inte ser något alls av utsikten. Bäst är att köpa sitt pass tidigt på morgonen så kan man hinna gå två gånger om man skulle vilja, för de gäller per dag, inte 24 timmar räknat från när man köper det.

En annan aspekt är att man måste köpa pass för att få tillgång till bastuvärlden, man har inte som man kanske skulle kunna tro, automatisk access dit om man har en spabehandling. Ett dagspass kostar 38 euro vilket just nu motsvarar cirka 340 kronor. Den som är van vid spapriserna ombord på kryssningsfartygen tycker nog som jag att det är prisvärt, dessutom ger det i detta fall mycket upplevelse för pengarna. Tack vare valutakursen just nu blir priset på spabehandlingarna också rätt okej. Ombord erbjöds exempelvis en 20+20+20-massage som de kallade det (rygg, ansikte och så vidare) för 79 euro. En timme för cirka 700 kronor alltså. Själv testade jag den ayurvediska behandlingen Shirodara som man mig veterligen inte hittar till havs hos någon annan än Costa Cruises! Den behandlingsupplevelsen berättar jag om i nästa inlägg.

3 thoughts on “Costa Cruises och Samsara Spas bastuvärld

  1. Det låter och ser underbart ut – ordet ”härarbeta” känns mer rätt än någonsin:-). Hur tycker du det funkar att resa och vara ombord på kryssningsfartygen med bebis?

    1. Det går alldeles utmärkt att kryssa med baby! RCCL t ex har paket så att man kan förbeställa blöjor, barnmat och nanat till hytten och därmed alltså inte behöver släpa det i packningen. barnsäng (typ resesäng) kan förbokas gratis till hytten. Liberty of the Seas samt Oasis och Allure har även barnpassning för bebisar, sk nursery mot liten slant. De gör allt; matar, byter blöjor och skriver rapport. De har även aktiviteter (lekar och leksaker) för bebisar och babypool. Det finns dock ej på alla fartyg.

      Det senaste jag kryssade med var ju Costa Luminosa. Babypool fanns och man fick ta med bebisen i lekrummet om man stannade kvar själv. Dock var inte buffetrestaurangen öppen kvällstid vilket var synd, det försvårar ju när man inte har så lätt att passa tider med en liten som kanske inte vill sova när man som förälder vill äta etc.

      Jag kommer skriva artiklar om detta så småningom, först ut är en familjevinklad kryssningsartikel för norska Se & Hör!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier