Tänk om det gick att konservera midsommar till en blåsig vinterdag…

Precis som de flesta andra ser jag fram emot att det ska bli helg. Särskilt lördagsmornar är mysiga. Idag är det visserligen fredag, men midsommarafton, och som alla vet är ju vår kanske heligaste dag i den svenska almanackan, och det närmaste en fredag någonsin kommer att likna en lördag.

På helgen kommer också bilagan mh, Min Helg, med Svenskan. Det är inte så jättelänge sedan SvD gjorde den här satsningen men den är i alla fall riktigt lyckad. Särskilt ser jag fram emot skönhetssidan med Hedvig von Mentzer. Jag har nämnt henne förut här på bloggen just för att våra intressesfärer ofta ligger i fas med varandra. Idag skrev hon om ämnet parabener, något jag också haft på tapeten, eller vad man nu ska säga…kanske snarare haft i maten, eller krämerna.

Nyligen nosade jag upp Yvonne Ryding för en artikel jag skulle skriva och ringde upp henne för att prata hennes eget märke YR Sweden. Det blev ett långt samtal. Yvonne är väldigt engagerad och klyschan ”att brinna för något” passar verkligen in på henne. En sak hon bland annat tog upp var just parabener; Yvonne berättade stolt att de nu jobbat bort dessa omtvistade ämnen (som är konserveringsmedel) från alla sina produkter. Samma besked kom nyligen från ett annat svenskt hudvårdsmärke; Wise Naturkosmetik. De är också på väg att eliminera parabenerna från sin produktion.

I den mån det går att hitta fullgoda ersättare tycker jag denna utveckling är bra. Men att riskera bakterietillväxt bara för att till varje pris ta avstånd från etyl-, propyl-, metyl och butylparabener verkar överhastat. Det enda som är bevisat är att de kan framkalla allergier hos vissa, men att dessa symptom snabbt går över då man slutar att utsätta huden för parabenerna. Att de däremot anses vara hormonstörande är mer allvarligt. Det finns även pågående diskussioner om deras samband med cancer.

Att minimera användandet av kemikalier är sunt och något vi alla borde sträva efter, både för våra kroppars skull och vår miljös. Och jag är säker på att de produkter vi väljer att fortsätta använda kommer att utvecklas så att fler hälsosamma alternativ i framtiden finns tillgängliga. Man ska inte heller glömma bort att allt handlar om mängd; även vatten är livshotande om vi får i oss för mycket på för kort tid. Så Salve per Aqua gäller inte ens det i alla lägen…

Diagrammet visar omsättningen av parabener i kemiska produkter. Källa: Kemikalieinspektionen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier