Spahotellets badrumshylla säger allt

Foto: Heidi Rovén
Ett urval miniförpackningar av kroppsvård från olika hotell.

När vi ändå är inne på varumärkesvård. En sak jag studerar med intresse varje gång jag checkar in på ett hotellrum och inte minst om det är på ett spahotell, är vilka produkter som står på deras badrumshylla. Jag tycker det säger en hel del om hotellets intentioner och ambitionsnivå.

Gladast blir jag om hotellet varit generösa nog att ställa in samma märke som man använder i spaavdelningen. Dels känns det lyxigt; man får duscha och schamponera håret med bra grejer (förhoppningsvis!), dels får man chansen att testa något som man kanske inte kände till förut. Men inte minst är det faktiskt också smart; gästen får en försmak av dofter och känsla som kan skapa mersmak. Chansen att man tar sig vidare till spat ökar. Och att man där handlar.

Få rum av bra standard är idag helt tomma på produkter, många har sådana här typiska miniförpackningar och vissa har större behållare som sitter fast på väggen. I de fall man ställt in lösa större förpackningar (eftersom det både är slöseri och miljöovänligt med de mindre som byts för varje kund) har jag fått höra att det händer att gästerna tar hela 250-ml förpackningen med hem!

Det jag reagerar mest mot är när man ansträngt sig att skapa miniförpackningar med egen logotype, namn, utseende etc. men inte alls brytt sig om innehållet. Det första jag gör är nämligen att läsa INCI-listan. INCI är en förkortning av International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, alltså en ingredienslista, ofta på latin, som vid första anblick kan verka fullständigt obegriplig. Läser man på och lär sig de värsta, respektive de bästa ingredienserna, så kan man dock ganska snabbt få en hyfsad bild av innehållet. Och tyvärr är det sällan man blir glad.

Jag kan inte förstå att man alls satsar pengar på egna produkter om man inte sedan bryr sig vad som är i. Särskilt inte i dessa tider då hållbarhet och miljö står i fokus. För att inte tala om ”ren hudvård”.

Blir jag dock imponerad när jag läser den där INCI-listan, då är jag fast. Då är mitt hjärta vunnet. Det säger liksom allt för mig. Bryr man sig där, på den nivån, då vet jag att stället är seriöst och inte bara ser spa som något man ”måste ha”, utan som en faktisk väg till ökad hälsa.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier