Shandithi – läkning för kropp och själ

Foto. Hotel Tylösand
Foto. Hotel Tylösand

Hotell Tylösand är först i världen med behandlingen Shandithi, en massage som är skapad speciellt för dem av Ingrid Kutschbach som är kvinnan bakom produktmärket Ingrid K. Shandithi betyder läkning mellan kropp och själ och är genomgående en mjuk behandling som ska ge avslappning och balansera kroppens chakran.

Dels består den 60 minuter långa behandlingen av oljemassage som är lätt men ibland tar fart och tag i stela muskler (eller så var det bara jag som var så stel att min stackars terapeut förbarmade sig :-)), dels ingår varsam stimulering av kroppens chakra med en särskild olja och snurrande rörelser. Oljan som används består av solros- och sesamolja, avocadokräm, citronmynta, mandarin och medicinalväxten immortelle. Till den särskilda spiralmassagen av kroppens chakrapunkter används en mer koncentrerad version av denna specialframställda olja.

Först fick fötterna en avtvätt vilket alltid är ett trevligt steg som också gör att behandlingen får en tydlig start som signalerar helhet. Under fötterna skedde också en snurrande rörelse på en punkt mitt under foten vilken terapeuten efteråt förklarade hör ihop med magen.

Efter massage av benen fick jag sådana här ”snurror” på ett par punkter på ryggen där den särskilda mixen av eteriska oljor först droppades ut och sedan snurrades in mjukt och sakta. På framsidan var det extra skönt med massagen av fotens framsida liksom återigen dessa ”snurror” på kroppens alla chakran.

Eftersom jag är så nyfiken kunde jag inte låta bli att räkna; terapeuten snurrade sitt finger exakt fyra gånger i ena riktningen innan hon bytte håll. Det var väldigt avslappnande och skönt – men ack för kort! Säkert tog min kropp emot såväl oljor som de balanserande rotationsrörelserna, men jag hade önskat att hon hade fortsatt, det är ju detta moment som är det mest speciella i behandlingen och som man är mest nyfiken på. Nu kändes det som att min avslappning ständigt blev avbruten.

Samma sak med de olika rörelserna; allt var vidunderligt skönt utfört men det var många olika rörelser och dessutom ganska stor skillnad i tempo vilket gjorde att jag inte riktigt visste vad som skulle komma härnäst och hade svårt att släppa helt. Jag har i efterhand frågat om detta och fick då förklaringen att det skiftande tempot är specialkomponerat för att maximera effekterna/energierna i behandlingen.

När behandlingen nådde sitt slut så var jag ändå lugn och rofylld, och började känna effekten av dels rörelserna, dels hur de olika oljorna vandrade ut i min kropp. Men då var det ju dags att vakna och gå… För mitt inre drömde jag om ett mycket dunkelt rum där jag just hade fått behandling på en svart tjock madrass på golvet. Och nu när det var slut tilläts jag att ligga kvar och vakna helt i min egen takt…

Är det inte lustigt hur hela spabranschen jobbar, först tas vi kunder ner i varv och när våra överstimulerade sinnen och ansträngda kroppar äntligen gått med på det så kastas vi ut i bruset igen. Jag avslutar därför med en uppmaning till alla spa där ute, eller kostnadsfritt tips om ni så vill, varför inte lägga upp ett valfritt alternativ på menyn där kunden kan få köpa till en kvart eller halvtimme för uppvaknande i egen takt? Jag slår vad om att det skulle uppskattas.

Ps. Vad hände med mig sedan? Egentligen är det väl kanske ointressant eftersom jag är säker på att alla reagerar olika beroende på var vi befinner oss i livet och behöver balansera. Själv fick jag framåt kvällen värk i hela kroppen som satt i även dagen därpå. Bra eller dåligt? Jag vet inte. Det måste ju inte ens helt säkert ha med behandlingen att göra. En tanke jag fick var att det kunde vara en slags ”träningsvärk i cellerna”…när spänningar släpper och allt ska omkalibreras så lär det väl kännas.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier