Oljan som varken hör hemma i eller på människokroppen

Igår kunde man i flera dagstidningar (till exempel Metro) läsa om den varning som gått ut för Zetas matolja. Anledning: enliters-flaskorna innehåller mineralolja.

Jag blev riktigt chockad när jag fick reda på detta eftersom jag ända sedan jag började skriva hälso- och skönhetsartiklar för cirka sju år sedan propagerat för produkter med vegetabilisk olja framför dem med mineralolja. Och då har det handlat om att man smörjer dem utanpå kroppen, detta larm rör risken att få dem inuti kroppen.

Varför mineraloljorna är omdiskuterade har flera orsaker, till exempel:

– de utvinns ur fossilt material som är en icke förnyelsebar råvara och svår för naturen att bryta ner,
– ur samma råvara fås råolja, bensin, fotogen, asfalt, vaselin mm.
– mineralolja är en ”död” olja utan mineraler eller vitaminer,
– oljan täpper till porerna, gör huden torrare och beroende på sikt istället för att stödja hudens egna återfuktningsprocesser.

Hudvårdsmärket Dermanord har en bra sida där man kan läsa mer om detta.

Jag minns när jag själv fick upp ögonen för att oljebasen i olika hudvårdsprodukter kunde vara så olika. Från att ha varit en svår ”lypsyloman”, som likt en rökare eller snusare slog sig på fickorna för att försäkra mig om att jag alltid hade förpackningen med mig, blev jag snabbt avvänjd när jag gick över till ett läppcerat baserat på vegetabilisk olja. Mina läppar blev mjuka och ”självförsörjande” på ett kick! Nu behöver jag bara hjälpa dem på traven vid enstaka tillfällen under året. Samma sak med kroppslotioner. Den som jämfört en lotion med petroleum (=mineralolja som kan märkas med flera namn på förpackningen, till exempel paraffinum liquidum) och en med vegetabilisk olja vet att skillnaden är stor.

Dem som försvarar mineraloljan menar att dess grad av raffinering och molekylstorleken har stor betydelse. Själv förstår jag inte riktigt argumentet. En stor molekyl skulle väl då lägga sig utanpå och täppa till (inte bra, huden är vårt största andningsorgan), medan de små molekylerna skulle gå ner i huden – vilket inte heller är önskvärt eftersom de inte innehåller någon näring som huden kan ha nytta av utan snarare är omdiskuterat för att eventuellt kunna orsaka ledbesvär. Däremot finns många fördelar i produktionen när man ska tillverka en kosmetisk produkt med mineralolja. Den härsknar inte, den är lätt att blanda med andra ingredienser och den är doftfri vilket gör produkten lätt att parfymera. Dessutom är mineralolja billigt.

Jag ska dock gardera mig. Forskningen har haft fel förr och sanning är ett vanskligt begrepp, men så länge det inte finns några kända nackdelar med de vegetabiliska oljorna tänker i alla fall jag inte ta några risker utan fortsätta att använda produkter med nyttiga fetter att smörja min kropp med. Såväl invärtes som utvärtes.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier