Mariella Travel Spa – nog bättre på guld än gravida…

Viking Mariellas Travel Spa ligger strategiskt placerat precis innanför landgången, intill taxfree butiken. Jag kan förstå placeringen; man kan omöjligt missa det och gillar man produkterna som använts i behandlingen så är det nära till köp. Att det inte ligger inne i butiken har kanske med tillgängligheten att göra, eller någon rent byggnadsteknisk anledning.

Att ha ”spa” i namnet kan verka något överdrivet, i alla fall om man förväntar sig pooler, värmande bastur och relaxytor att koppla av på. Travel Spa består av två små behandlingsrum, en mini-reception och en liten wc. ”Dockskåp” kallar de själva sött nog sin lilla inrättning där man verkligen nyttjat varje kvadratcentimeter :-). Det är fint och fräscht (förstås, det är ju helt nybyggt) även om musiken överröstas av ventilationssystemets brummande, men ett spa i ordets fulla bemärkelse är det inte.

Samarbetet med det italienska märket RVB kan jag också förstå. Att satsa på ett stort, väletablerat märke som ändå har högt nyhetsvärde (eftersom det i alla fall i Sverige är relativt för att inte säga helt, okänt) bidrar till upptäckarlusten och nyfikenheten. Däremot borde de kanske hålla sig till quick fix och /eller rena skönhetsbehandlingar…

När jag besökte dem igår fick jag testa en så kallad ”mother-to-be-behandling” på en timme. Tyvärr hade behandlingen flera problem. ”Den här kan inte vara utvecklad av någon som varit gravid” var allt jag tänkte när jag låg på den platta britsen. Som gravid (vilket jag är i allra högsta grad för den som missat det :-)) vill man nämligen ha omvårdnad, pyssel och myspys. Kroppen är tung, sinnena känsliga och man känner sig rätt otymplig. Framförallt vill man inte ligga platt ner med överkroppen, det är både obehagligt och för vissa till och med direkt olämpligt. En del får svimningskänsla och blir illamående, själv får jag svårt att andas och ett tryck över bröst och mot lungorna. Dessutom kan magsyran lämna magsäcken lättare då, vilket också hände mig – resten av eftermiddagen led jag av halsbränna…

Självklart bad jag om kudde eller något att ”palla upp med” men en liten handduk på 3-4 cm gör föga skillnad (hemma sover jag med trippla kuddar i cirka 40 graders vinkel!), efteråt fick jag höra att massagebädden går att reglera så varför det inte gjordes är ett mysterium. Ett mysterium var det också för mig varför behandlingen bestod av en skrubb och lerinpackning ovanpå det, när det inte fanns någon dusch? Kroppen torkades av med handdukar med resultatet att när jag klädde av mig på kvällen hade mitt vita linne förstås lerfläckar och var solkigt efter de rester av leran som terapeuten inte fått bort. Det säger sig ju själv tycker jag, och jag är förvånad att de törs riskera situationer med kunder som kommer tillbaka med dyra kläder, underkläder och annat, som fått fläckar. Själv hoppas jag det går bort i tvätten.

Nästa sak jag blev förvånad över var den undermåliga handdukstekniken. Att slippa ligga blottad med både mage och bröst i vädret samtidigt, iklädd endast ett par (väldigt små och genomskinliga) papperstrosor av stringmodell, borde vara en självklarhet – inte minst som gravid. Är det någon gång i livet man vill bli behandlad med största respekt och omtanke är det väl då. Därför uppskattade jag inte heller att få bröst och mage masserade utan att bli tillfrågad först. Det kändes ju som att ett par helt okända händer tog på min bebis! Dessutom är huden runt magen ganska känslig, spänd som den är.

Avslutningsvis fick jag massage med sesam och arganolja. Även det momentet hade kunnat genomföras med mer känsla tycker jag. Fotmassagen var bra och lång, det enda moment faktiskt då jag lyckades koppla av ordentligt.

Sammanfattninsgvis – ska de behålla en behandling för gravida är frågan om de inte istället ska satsa på till exempel en avsvällande fot- och benkur med till exempel lymfmassage när man halvsitter med bra stöd för ryggen? Eller varför inte enbart en väldigt mjuk massage med den här sesam/arganoljan som doftade gott av mandarin- och apelsin, men då bör de lägga mer krut på avkopplingen genom att exempelvis starta med en vacker välkomstritual eller liknande, så att de tibetanska och österländska inslagen terapeuten nämnde även märks och inte bara blir vackra ord…

Jag tycker alltid det är ett plus när man – vare sig det är ett köpcentra, hotell eller fartyg – vill satsa på avkoppling och välmående för sina kunder. Men det är också viktigt att det håller, både i stort och detalj, hela upplevelsen igenom. Särskilt om behandlingen som i detta fall kostar runt tusenlappen. Jag vill absolut ge Mariellas Travel Spa en chans till, men som icke-gravid. Då ska jag satsa på en ren skönhetsbehandling som deras lyftande Guld-Oro eller Simply White. Deras behandlingsmeny är fortfarande spännande och ett lyft för Mariella.

One thought on “Mariella Travel Spa – nog bättre på guld än gravida…

 1. Vi har uppmärksammat kritiken och beklagar det inträffade. Mariellas Travel Spa är nyöppnat och vi har nu fintrimmat metoderna, särskilt denna Holistic Beauty Thay Lam som är avsedd för gravida.

  Vi har gått igenom behandlingssätten med all personal för att något liknande inte ska kunna hända igen.

  Några ord om Viking Line Travel Spa. Vi har vi valt namnet eftersom det varken är en skönhetssalong heller ett större spa med relaxavdelning (som på Cinderella). Travel Spa finns på flera flygplatser inom och utom Europa. D v s där är människor på väg, precis som hos Viking Line, så namnet känns naturligt.

  Mariellas Travel Spa erbjuder ett 15-tal både kortare ”expressbehandlingar” och 60-90 minuter långa behandlingar. De utförs av specialutbildade spaterapeuter. Vid såväl ansikts- som kroppsbehandlingarna används en högteknologisk ”ångbädd” medan mjuk musik ökar känslan av välmående.

  Vi har varit i kontakt med Heidi och hälsar henne hjärtligt välkommen att prova Mariellas Travel Spa igen.

  Hälsningar
  Bertil Ekman, Saara Lamont & Helena Kneck Viking Line

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier