Vintertid är krämtid

Tre krämfavoriter! Alla ekologiska, sköna och väldoftande. Foto: Heidi Rovén.

Vintertid är krämtid! Ända sedan jag var liten har jag haft besvär med torr hud, särskilt på vintern. Mina ben var ofta supertorra och jag fick dem smorda med dåtidens underverk; HTH. Jag vet inte vad de hade i den men jag grät…så mycket sved det. Och man kan ju undra såhär i efterhand om det bara fanns en kräm på Apoteken förr?!

När det var som värst hade min handlovar röda, skrovliga eksemliknande utslag. Jag kan få liknande tendenser än idag, trots att jag inte går omkring med isiga lovikavantar och bygger snögubbar hela dagarna 🙂 , för det är ju framförallt den här förödande kombinationen som ställer till det; fukt och kyla i kombination med vinterhalvårets torra luft.

Jag ser liknande problem på min 4-årige son. Som tur är, är ju hans mamma krämfanatiker och har ett stort testsortiment hemma att vraka och välja ur 🙂 . Faktum är att jag hade fått ett prov på en HTH-kräm; Balance Lotion heter den, ”för hud som ibland blir torr”. Vi testade och samma visa; Isac skrek att det sved. Självklart utsätter jag honom aldrig för den igen men man undrar ju hur den inte kan ha förbättrats på så många år, eller vad som är i den som de inte kan vara utan men som gör att det svider så…? Jag har testat den på mig också utan svidreaktion men den är rätt lös och jag vill nog gärna ha något kraftigare såhär års.

En kräm som min son verkligen gillar däremot är den ekologiska kroppslotionen från Wise Naturkosmetik! Det var så roligt; jag pussade honom hejdå en morgon när jag just kommit ut från duschen och smort mig, då han sa; ”mmm…vad du luktar gott mamma, vad är det?” Sedan sa han att han också ville bli smord med den när vi kom hem 🙂 . På kvällen efter ett skönt bad smorde jag in honom och han verkligen njöt, drog långa suckar och verkligen drog in doften! Min lilla aromakille, hihi…

Jag är vääääldigt noga med vad jag smörjer Isac med. Ofta oparfymerat och helst ekologiskt. En personlig favoritkräm är Body Lotion från Santé. Helt underbar! Den finns i flera dofter, just nu har jag pyttelite kvar av Coconut Dream (Bio-Pineapple & Coco) som tar en direkt i sinnesvärlden till Karibiens stränder… Den doftar som en godispåse, har ett rent ekologiskt innehåll och är verkligen superduperfin.

En som jag däremot inte alls gillar är Repair Body Lotion från Secuvie. Det är en svensk produkt som inte innehåller vare sig parabener, färgämnen,PEGs eller annat ”nasty”, däremot 50% av växtsyran CHD-FA; Carbo Hydrated Derived Fulvic Acid. CHD-FA är en substans som finns naturligt i flera växter, bland annat i kål, nötskal och i kolhydratrika växter. Växtsyran CHD-FA ska vara en stark antioxidant som skyddar kroppen mot fria radikaler och ska hjälpa vid eksembenägen och torr hud.

Men doften! Den doftar konstigt och så starkt att jag inte kan använda den. Jag testade om jag kunde stå ut med att ha den på fötterna som ju också är väldigt torra så här års (förra året fick jag självsprickor till och med så i år vet jag att vårda dessa så ofta bortglömda kroppsdelar) – men lakanen luktade starkt i flera dagar, trots att jag hade haft strumpor på mig över! Den är säkert bra för svåra hudproblem och då bryr man sig ju inte om doften ifall krämen hjälper, men själv avstår jag gärna.

Sedan har vi händerna…jag vill ha en tjock kräm som verkligen gör sitt jobb. The Body Shops Absinthe Purifying Hand Butter var länge en favorit, tills den tog slut. Nu testar jag Rosenseriens nya handkräm, även på Isac (krämen är ekologisk). När Isac somnat (han är annars inte så glad i detta med att bli smord…! Wisekrämen var verkligen ett undantag.) tar jag försiktigt hans små händer och smörjer dem rikligt på ovansidan där han eventuellt ser röd ut och känns skrovlig, så att det får verka under natten Det har hjälpt väldigt bra, han har faktiskt helt blivit av med det hemska skrovliga partier han fick ett tag! Så bra betyg till den också!

Fler ord om krämer kommer garanterat, jag är verkligen en krämnörd av stora mått och jakten på den mest underbara lotionen och handkrämen som finns pågår ständigt 🙂 .

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier