Nenad Trampa, spachef på QM2 och Amanda Wilson, assisterande spachef. Foto: Heidi Rovén.

När jag ändå är inne på vår atlantkryss med Queen Mary 2 (Cunard) passar jag på att berätta om de sista spabehandlingarna jag testade också 🙂 .

Efter att redan ha fått ett positivt första intryck av Canyon ranch SpaClub ombord, blev jag bara ännu mer övertygad efter en pratstund med spachef Nenad Trampa och hans högra hand Amanda Wilson, assisterande spachef. Deras kompetens ombord är imponerande.

–       Queen Mary 2 är det enda fartyget i Cunards flotta som har Canyon Ranch SpaClub, berättade Nenad. Cunard ville ha något annorlunda på sitt flaggskepp när det skulle lanseras för 10 år sedan. Med Canyon Ranch fick de en mer holistisk approach som har slagit väl ut och blivit populär bland gästerna, varav många är lojala och återkommer år efter år.

Antalet Canyon Ranch-anläggningar på land är flera, den första öppnade för snart 40 år sedan. Idag hittar man dem till exempel i Miami, Las Vegas, Lenox och Tucson. Nästa som öppnas blir i Turkiet. Konceptet innehåller också ekologisk mat som Scott Uehlein, chefskock på Canyon Ranch, har tagit fram.

–       I huvudrestaurangen här ombord på Queen Mary 2 finns även sparätter på menyn och kockarna är utbildade av Scott Uehlein själv, berättar Nenad. Förutom massörer och spaterapeuter har vi också en akupunktör, en kiropraktor, två fitness-specialister, dietister och zonterapeuter.

Spamenyn är omfattande och behandlingarna många. Här kan man botanisera bland allt från föryngrande ansiktsbehandlingar, sten- och aromaterapimassager, manikyrer, pedikyrer, hårbehandlingar samt asiatiska terapier och mycket mer.

–       Utöver hudvård från Själ och Red Flower har vi också egna produkter, berättar Amanda Wilson. Det är en cosmeceutical line med ansiktsprodukter som innehåller fruktextrakt för att stimulera kollagenproduktionen, men också retinol, vitaminer och peptider.

Ai-Shiatsu, en tuff massage.

Förutom den fina ansiktsbehandlingen med Själ som jag redan berättat om, provade jag ett par behandlingar till. En av dem var en ryggmassage som jag kände till men som faktiskt var första gången för mig; Ai-Shiatsu som utförs med fötterna!

Terapeuten håller sig i träribbor som sitter fast i taket och liksom hänger ner och går på kundens rygg.

Det låter lite läskigt men är väldigt effektivt, särskilt om man gillar en kraftfull massage och har djupa knutor som behöver lösas upp.

Massagen görs med olja och man kan självklart vara med och påverka vilket tryck man önskar. Det ger en verklig skjuts på lymfsystemet, men är nog inte en massage som passar alla. Personligen tyckte jag det blev svårt att andas och efteråt blev jag väldigt yr så jag tror den drog igång en hel del i kroppen.

En annan väldigt spännande behandlingsmetod de erbjuder ombord är akupunktur med Dr. Julianna från Rio, Brasilien. Jag bestämde mig för att prova en föryngrande akupunktursession av ansiktet.

Det första jag fick göra var att fylla i ett hälsoformulär med mina smakpreferenser, vad jag tyckte om för väder, hur mina stressnivåer låg till med mera. Innan dr. Juliana satte igång kände hon också på min puls. Det hela påminde om ayurveda där man försöker ringa in vilka doshor man har obalans i. Nålarna placerade hon sedan ut över hela ansiktet men också på magen, ben, händer och fötter för att uppnå en kroppslig helhetsbalans.

Dr Juliana Albuquerque är akupunktör på QM2.

Medan nålarna verkade gav hon cranosacrialterapi, masserade ben och fötter, och gav ansiktet extra näring med en kräm från märket Red Flower. Jag tyckte behandlingen var fantastisk och fick stort förtroende för Julianna som också gav mig några övningar att göra hemma innan vi skiljdes åt.

Den sista otroliga behandlingen jag fick prova på var en thaimassage. Min terapeut, Jintana, hade en imponerande bakgrund; hon hade arbetat för den thailändska kungafamiljen som deras privata massageterapeut!

Det hela hade varit ytterst hemligt och varje tisdag hade hon blivit upphämtad och körd till dem. Hon intygade att de hade varit trevliga och lätta att ha att göra med.

Jintana ger mig thaimassage; eller ”yoga för den late” som det också kallas.

Jag behöver knappast säga att jag fick en crème de la crème-variant av thaimassager, en thaimassage deluxe, en superboosting variant. Efter att jag böjts och töjts i alla möjliga (och omöjliga) riktningar, gick jag därifrån som en ny människa bokstavligen.

Thaimassage är på så sätt otroligt; de flesta andra behandlingar måste man göra minst 5 gånger för att få verklig effekt, medan en thaimassage ger verkligt ny energi och mjukhet i kroppen efter endast en session. Självklart bör det upprepas för varaktighet…

Jag har testat många spa till havs, men har inte alltid varit positiv till vad jag upplevt. Många drivs av en och samma firma som tyvärr genom åren allt mer fokuserat på sälj och kvantitet än kvalitet. På Queen Mary 2 blev jag däremot helt övertygad om att här fanns ett äkta engagemang och ambition att öka sina gästers hälsa.

Ett besök om du skulle ha möjligheten rekommenderas varmt! Kryssningar med Cunard säljs bland annat av Globetrotter och Wondercruises.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier