Les Cascades i Soma Bay, Egypten

I lördags lämnade vi novembermörkret hemma och flög till Sharm el Sheik i Egypten. Sedan dess har solen varit nådig, likaså temperaturen. Anledningen till resan var jobb och den här gången en kryssning i Röda Havet, en nyhet hos MSC Cruises denna vinter.

På ett av stoppen, i Safaga i Egypten, hoppade vi in i en taxi och tog oss till Soma Bay, en liten semesterbukt med en rad femstjärniga hotell – och ett stort thalassocenter vid namn Les Cascades. När jag googlade fram det här hemifrån förstod jag först inte riktigt för alla hotellens spa jag hittade såg likadana ut. De delade förstås samma spa insåg jag sen vilket gjorde det hela betydligt enklare för mig :-).

Ett mail senare var vi varmt välkomna att besöka dem och väl på plats visade det sig att spachefen jobbade för Raison d’Etre och att vi därmed hade en gemensam bekant i det svenska toppspaföretagets VD Anna Bjurstam. Världen är bra liten!

Snabbt var mina förväntningar skyhöga eftersom Raison d’Etre står bakom många av världens absoluta toppspa. Jag behövde inte bli besviken. Spacentret imponerade, först för sin storlek (de har 65 behandlingsrum!) som måste vara en enorm utmaning både i att få beläggning och att hålla samma höga kvalitet i alla upplevelser. Men också för den otroliga poolen. Ofta kallas pooler av den här typen för ”vitality pooler”, här hette den Aquatonic pool.

Förutom saltvattnet var det speciella att den bestod av en mängd olika stationer där jetstrålar, kobror och strömmar på olika sätt masserade och stimulerade kroppen beroende på hur man låg och stod. När cirkulationen satte igång kliade det ordentligt! Då gick jag över till midjehöga delen som såg ut som en flod med stark ström. Här kan man gå motströms först framåt, sen med ena sidan mot vattnet, sedan andra sidan och till sist baklänges. Jag lovar – det är rena workoutpasset! Två badvärdar fanns hela tiden till hands och visade vart man skulle bege sig härnäst och höll även små pass i vattengympa.

Efter rundan i Aquatonic-poolen var det dags att testa en behandling; deras signaturmassage Relaxing Soma Bay Massage (65 euro/50 min). Rummet var trivsamt och stilla, dekorerat med levande ljus som stod i små handdukar vikta som lotusblommor. Min massageterapeut Abbey var jättesöt, jättekort, jätteliten, jättestark – och jätteduktig! Perfekt handduksteknik och massageteknik, lite annorlunda med grepp som massage av knäna (både skönt och obehagligt) samt lyft av fötterna som hon ”skakade” så att benet fick dingla fritt.

Massagen var både avslappnande och effektiv, mina knutar i rygg och axlar bearbetade hon ordentligt men inte så hårdhänt att jag inte kunde koppla av. Att sessionen också började med, i sann Espa-anda, att jag fick välja essentiell olja som hon skulle använda gillade jag också. Jag valde inte mint, inte eucalyptus, inte apelsin, kamomill, ylang-ylang eller lavendel utan Sweet Orange, en lite kraftigare och sötare fast samtidigt på ett friskt sätt, apelsindoft. Hur fin som helst.

Och det var med den auran, apelsindoftande och avslappnad, jag ett par timmar och en lunch med havsutsikt senare som jag hoppade in i taxin som tog oss tillbaka till kryssningsfartyget MSC Armonia och vidare till Jordanien där vi befinner oss nu.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier