Jag ligger ner, platt och orörlig på en yogamatta med en tjockare madrass under mig ett par våningar upp på Clarion Hotel på söder i Stockholm. Yogashalan har stora fönster ut mot Skanstull och den livliga trafiken och folkvimlet nedanför. Men här uppe råder lugnet. Jag befinner mig på hotellets nya hälsooas, det ayurvedainspirerade Elements Spa.

Jag är inte ensam. Här finns också Ashok, spaterapeut och yogainstruktör från nordöstra Indien. Ashok böjer och bänder min kropp i olika riktningar, lite mer än vad jag trodde var möjligt faktiskt. ”Very good” berömmer han, ”beautiful”. Fast jag gör till synes ingenting.

Men jag är glad att Ashok ser hur hårt jag anstränger mig. Anstränger mig för att inte vara ansträngd, kämpar för att slappna av, koncentrerar mig på att andas lugnt. Trots att jag får latmansvarianten av yoga; stretchen som utförs av en terapeut.

Stretchen gör gott. Väldigt gott. Min ömma, stela kropp vaknar sakta till liv med varje övning. Innan det är dags för mig att själv utföra ett par asanas leder han mig genom en kort meditation. Han säger inte att det är det, bara ber mig att ligga ner och blunda medan han pratar sakta. Men jag förstår när min kropp börjar leverera bilder, de där som berör…

”Du vet vad jag pratar om”, säger han när han berättar om den inre rösten som vägleder mig i min kreativitet. Jag nickar knappt synligt. Visst vet jag. Han pratar vidare om det endokrina systemet, om chakran, mudra, energiflöden och brahman. Så får jag ett budskap. Han märker inget och mina tårar tränger inte fram denna gång, sådär som de kan göra när själen lyckas tala till kroppen och de två blir ett.

Jag känner kärleken flöda fram genom mig, en öm kärlek till min egen kropp som varje dag kämpar för att tjäna mig. Ett otacksamt jobb då jag ofta är missnöjd över känsla, värk, tyngd och form. Men med insikten bestämmer jag mig att ge den bättre bränsle och förutsättningar framöver, och när jag slappnar av i ångbastun lite senare och ser ner på mina valkar tycker jag faktiskt att till och med dem och resten av min kropp är vacker.

Om resten av Elements spa samt den uppföljande ayurvediska oljemassagen, abhyanga, jag senare fick samma dag av Ashok, ska jag berätta i kommande inlägg. Men det var framförallt för hans uppenbara djupa kunskap om yoga och ayurveda, mjuka sätt och respektfulla bemötande samt taktfulla teknik under denna privata yogasession som Ashok får den finaste utmärkelse jag kan ge: Certified by Spabanken!

Grattis Elements Spa och grattis Ashok Gabriel Buragohain!

2 thoughts on “Spacertifiering till Elements Spa!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier