När jag bestämde mig för att nischa in mig på att nästan bara skriva om spa, mot tidigare resor i största allmänhet över hela världen, så funderade jag förstås på om området var för smalt för lilla Sverige. Skulle jag få nog med uppdrag? Var spa tillräckligt populärt för att det skulle räcka med att ha bara det som bevakningsområde?

Jag skriver visserligen även om skönhet, hälsa, kryssningar och vinklar spaartiklarna mot både golf och annat, men jag tror inte jag ens skulle behöva. Till min glädje är spa som ämne något allt fler tidningar räknar in som en egen avdelning numera och något man ska/vill rapportera om regelbundet.

Men inte bara i den redaktionella (fiktiva) världen tycker man det är intressant med spa – allt fler frågar mig i rent privat syfte om sparåd, vart jag rekommenderar dem att åka osv. Ofta börjar jag prata med spagästerna på de olika anläggningar jag besöker och en stående fråga är förstås: vart ska vi åka?

Sommar, tjejsnack, klippor och sol – kan det bli bättre?

Jag brukar svara att det beror på (för det gör det); ska man till exempel åka själv, med familjen (alltså med barn), med sin älskling eller tjejkompisarna. Sällskapet är bara en faktor som avgör vilken sorts spa man ska söka sig till. Syfte är förstås en annan; ska man vila ut (vara tyst och ha det lugnt) eller umgås (snacka, fnissa, ta ett glas vin och inte alls vilja bli hyschad på). Kanske är det mer plaskigt badland med massagemöjligheter man vill ha om ens barn ska med, eller tvärtom: romantiskt och elegant om de stannar hemma.

Nyligen, i ett omklädningsrum på ett svenskt spa, kunde jag inte låta bli att hoppa in i ett samtal om anläggningen som jag hörde. Efter ett tag (när jag presenterat mig) hängde frågan där i luften igen; ”vi är ett par tjejer som ska åka på spa om ett par veckor; vart rekommenderar du att vi ska åka??”. De var gissningsvis mellan 30-40 år någonstans och verkade förutom spa vara ute efter att umgås och ha kul. Jag ville tänka till först men lovade att tipsa. Här kommer svaret.

När de flotta yachtarna lägger till vid bryggan är det schysst att sitta på första parkett på Stenungsbadens terrass och spana in vem som kliver iland…

Stenungsbaden Yacht Club! Splittnytt, superfräscht och läckert hotell i marin seglarstil som oavsett om man har sjöben eller inte ger en bra vattenanknytning till vistelsens tema. Stilförebild är den amerikanska östkusten men de är själva noga med att poängtera att de är ganska folkliga (Ralph Lauren-inredningen och Gant-butiken till trots…) och att lika många kommer dit bara för att njuta av utsikten ut mot Hakefjorden eller en session i floating-tanken.

Till mina vänner i omklädningsrummet vill jag bara säga; missa inte att dingla med benen i Quick fix-baren och få en snabb uppfräschning av ansiktet medan ni sippar på favoritdrinken. Ett annat måste är deras oxygenbehandling – Madonnas ”hemlighet” till sin fräscha look. Ger förbluffande resultat och kombineras med fördel med djupa syrerika andetag på terrassen. Ofta spelar kända band på kvällen och här är det ingen som hyschar, faktum är att deras bad- och bastuavdelning inte ens kallas spa utan Bluewater Sports & Health Club. Här nedan ser ni en bild från Bluewater-avdelningen och den stora poolen där.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier