Läckert spahotell i norska Kragerö

Norrmännen är på frammarsch inom spa. Enligt dem själva har de ingen längre tradition inom kurliv som vi svenskar, men det stoppar dem inte från att vilja starta en. Med rätta, särskilt som de ger intrycket att verkligen veta vad de håller på med!

I somras besökte jag den norska sommaridyllen Kragerö där det även finns ett nytt fräscht spahotell. Vi tog färjan från Strömstad över till Sandefjord, därifrån tog det drygt 1,5 timme till Kragerö Spahotell som låg högt upp med fantastisk utsikt över hela fjorden nedanför.

Faktum är att den där utsikten gjorde halva vistelsen. Som bekant ingår Vila och Återhämtning som en av hörnstenarna i Svenska Spahotellföreningens definition på spa, och här var förutsättningarna för den biten perfekta. Arkitekterna hade varit smarta nog att nyttja läget och vyn med enorma glasfönster från restaurangen och en jätteterrass utanför, från den lounge-betonade baren och barterrassen, från panoramabastun och inte minst från en mängd av hotellrummen.

Att vi hade en svit på 60 kvadrat gjorde förstås inte saken sämre, inte heller att den bakre terrassen (jepp, vi hade två…en fram till med vy mot vattnet och en på baksidan) gav utsikt mot Kragerö golfbana. Därmed kunde vi bocka av nästa hörnsten av SPA – träningsbiten. Visserligen hade de även gym och ledarledda pass, men visst är det väl trevligare att få motion utomhus i alla fall sommartid? Särskilt under sådana förhållanden som på Kragerö. Om jag säger så här; både fairway och greener hade nog skötts med nagelsax, och då en välslipad sådan! 🙂

Så kommer vi till själva kärnan i konceptet, det jag var mest nyfiken på; spaavdelningen. Egentligen kan man säga att den består av två sidor – dels den där man får behandlingar (med tillhörande relaxytor, soffor, vilstolar, sängar osv.) – dels badet.

Badavdelningen var en glad överraskning. Många så kallade ”spahotell” man kommer till bjuder visserligen på bad och bastu men inte mycket mer. Här hade man sett till att släppa in ljuset även till poolerna och öppna upp med stora fönster mot den fina utsikten. Utanför fanns en terrass med en infinity-pool, jacuzzi, kall dipp-bad och panoramabastu. Men framförallt fanns en tanke i utbudet som bjöd på olika sätt att koppla av, bada, stimulera cirkulationen och hälsan.

I ett rum finns en saltvattenpool (fast tyvärr var inte saltnivån tillräckligt hög för att åstadkomma den flyteffekt som jag tror var meningen…), i ett annat ett caldarium (avkoppling mot mosaikbänkar i ett medelvarmt rum) med en liten vattenfontän i mitten. Fotbad, två bastur samt eventduschar gjorde att man både kunde värma upp och svalka sig, och från inomhuspoolen kunde man även simma ut till utomhusterrassen. Som ”grädde på moset” fanns några fina detaljer som stora vita vaser med fluffiga strån, roligt designade sittmöbler samt en nedsänkt sitthörna med eld i mitten!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier