Det har pratats en del om ekologiskt i spabranschen men frågan är hur många ekologiska spa det finns (och vad ett sådant är egentligen)? Räcker det med att man har ekologiska produkter eller måste man ha ett helt miljöprogram som hanterar såväl snål vattenförbrukning, sopsortering och ja vad vet jag?

Som jag skrev nyligen finns numera en utbildning där man blir ekologisk hudterapeut. Men för att ett helt spa ska vara ekologiskt… Jag tror vi står inför ännu ett dilemma där ordet eko kommer att bli missbrukat precis som ordet spa har varit och det kommer att vara omöjligt för kunden att bedöma innehållet hos det ena ”ekologiska spat” jämfört med det andra.

Med det sagt så fick jag nyligen veta att mitt lilla ”kvartersspa” Salt och Hav Spa valt att helt satsa på ekologiska produkter. Anette som driver salongen hade redan Möllevik, nu har hon även tagit in Dharmazones andra serie Sabi sands, och slutat helt med andra märken. Om hon kommer att uttalat profilera sig som ett ekospa vet jag inte, inte heller om hon tänker göra andra åtgärder i hur hon driver sitt spa. Vad jag däremot vet med säkerhet är att Anette är väldigt kunnig och noggrann med detaljer så det skulle inte förvåna mig! Ni hittar henne på Karlbergsvägen 61, i Vasastan, Stockholm.

På det lilla fjällhotellet Fjällnäs i Tänndalen (vars spa har det vackra namnet ”Mii Gullo” vilket betyder ”hur mår du” på samiska) har jag testat en behandling med produkterna i Sabi sands- serien men det var ganska länge sedan nu, då de var rykande färska och helt nya. Om jag inte missminner mig så fick jag även massage med oljan i serien när jag var på Tranan Spa i somras… Hur som helst blir jag sugen på att besöka Anette på Salt och Hav för att få uppleva denna afrikanskt inspirerade serie i en behandling igen :-).

Förutom olja så bygger Sabi Sands-serien på fangoterapi; det vill säga användningen av mineralrik lera. Utöver lera innehåller produkterna ekologiska råvaror såsom bland annat arganolja, rött te, hibiskus och sheanöt. Arganolja är en riktig ”inneolja” just nu, men det får jag återkomma till i ett annat inlägg.

Avslutningsvis ska jag avslöja att jag faktiskt råkar ha ett par Sabi Sands-produkter hemma just nu. De kom med posten för ett tag sedan, jag har bara inte hunnit med att skriva om dem. Jag återkommer om dem i ett inlägg alldeles snart. Kan bara kort berätta i alla fall att de doftar heeeelt ljuvligt!

2 thoughts on “Ekologiska spa

  1. Älskar Salt & Hav, längtar tills lilla bebisen är stor nog att lämnas med pappa en stund så jag kan gå dit och njuta lite! Underbart att hon uppdaterar sitt sortiment.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier