Det är svårt att veta var jag ens ska börja för att summera allt det härliga vi är med om här på Half Moon Resort på Jamaica! Först och främst är vi i mitt i sluttampen av regnsäsongen men har tur med vädret, även igår när dagen började mulet och grått så sken det upp redan under frukosten och sedan gassade solen resten av dagen.


Alla trevliga människor vi möter gör förstås också sitt, det är roligt att träffa människor som glatt delar med sig av sitt lands traditioner och kultur, liksom av sig själva. Men även möten med djur kan ha en djupgående effekt. Igår träffade jag Miguel och Bruno, två 9-åriga delfinhannar som bor i resortens delfinlagun. En av deras skötare, Rick, berättade fantastiska historier om autistiska barn och människor med fysiska problem vars besvär lindrades märkbart efter ett möte med delfinerna. Barnen blev öppnare och vuxna kände sig helade efter att ha suttit i vattnet och haft närkontakt med delfinerna. Visst är det spännande?!

Jag har också fått mina spabehandlingar, och träffat Stella Gray, spa elder som hennes titel är här på Fern Tree Spa. Faktum är att jag var på spat hela dagen igår – från det att jag ätit min goda frukost från deras dignande frukostbuffet, tills de stängde :-). Efter en visning av spats olika delar; poolerna, trädgården, labyrinten för gående meditationsstunder, yoga-paviljongen, shopen, spacaféet och så vidare (det är stort och det finns gott om olika relaxområden både inne och ute, under lummiga palmer eller i sval luftkonditionerad miljö beroende på tycke och smak), så var det dags för mig att få en massage. Den duktiga terapeuten tryckte på precis rätt punkter för att lösa upp mina rese-spänningar från flygresan (och förmodligen många hårda arbetstimmar före dess!).

Efter att vi blivit serverade en spalunch med tomatbrödswraps på tofu, kyckling och sallad plus färskpressad juice på papaya, melon och kiwi var det dags för nästa behandling: deras signature-facial, alltså Fern Tree Spas egna variant av ansiktsbehandling.

Den nästföljande 1,5-timmen blev en odyssé i sköna upplevelser som alla fick mig vidunderligt avslappnad. Behandlingen började utomhus i den ljumna eftermiddagsluften med ett fotbad i renande örter. Medan terapeuten på ett lugnt och fint sätt började behandlingen, kunde jag luta mig tillbaka och blicka ut över den turkosa poolen under lummiga palmblad. Väl inne i behandlingsrummet fick jag smaka på min ansiktsmask! Jo det är sant, de hade förberett en helt naturlig fruktmask speciellt för mig på bland annat pumpa och banan, som inte bara gjorde gott (frukterna innehåller naturligt peelande enzym) – det smakade gott också, mycket gott till och med, som en dessert! 🙂

Om jag ska sammanfatta allt lite snabbt så var ansiktsbehandlingen lika mycket en halvkroppsbehandling där jag masserades och även fick smaka, dofta, djupandas, blunda och slappna av. Marjorie som min terapeut hette gjorde hela programmet i mitt ansikte, men la också till hand- och armmassage liksom skalpmassage med olja, varma handdukar om axlar och på kroppen med mera.

Jag flöt ut ur det där rummet, och landade på en solstol i skuggan under palmerna inne vid spapoolen där det var lugnt och skönt. En stund senare letade jag upp Stella, deras spa elder som själv är terapeut, liksom örtexpert och rådgivare på Fern Tree spa. Hon har jobbat på Half Moon i 39 år (!) och skapar deras nya behandlingar liksom utbildar deras terapeuter samt skriver hälsoartiklar för en lokal tidning. En fascinerande kvinna som gav ett mycket imponerande intryck! En stor del av sitt jobb ägnar hon också åt att ge konsultationer (och nu är det dags för alla spachefer därute att dra öronen åt sig) där hon genom hälsoformulär, intuition och ledande frågor ger balanserande livsråd till Fern Tree spas kunder liksom att hon plockar ut den för dem mest passande terapeuten. Spännande tyckte jag…och allteftersom samtalet fortsatte och vi bekantade oss med varandra blev jag erbjuden en reiki-behandling av Stella själv. Jag är förstås eld och lågor men frågan är bara hur vi ska hitta tiden – vi åker ju på måndag och Stella jobbar inte i helgen… men blir det så blir det tänker jag. Annars får jag väl komma tillbaka :-).

Igår kväll var vi på cocktailparty och barbecue på stranden under stjärnorna och halvmånen (jo det är sant faktiskt…). Otroligt mysigt, gott och välordnat. Och nu har jag precis haft en privat yogasession med Fern Trees yoga-lärare Gaby. Vi höll till i en av deras cabanas byggd ute på pelare i vattnet. Jag lovar att det var ganska så fantastiskt med öppna dörrar rakt ut mot havet och den ljumma brisen som svalkade medan Gaby guidade mig genom olika asanas :-).

Jo ps. det glömde jag berätta: Sms-vägen har ryktet nått mig här att Aftonbladet tydligen hade en stor artikelintervju med mig häromdagen apropå min nya bok Kryssa inte utan mig. Fantastiskt kul och jag är nu förstås vansinnigt nyfiken på att se den!!! Självklart visste jag att något skulle komma, men inte när eller hur stort det skulle bli. Verkar som att allt roligt händer nu :-).

8 thoughts on “Delfinhealing och spavisdom på Half Moon

 1. Låter som att du har haft det underbart bra. En blandning av allt som stället erbjuder. Men jag funderade på fotbadet utomhus i värmen hur kändes det? Var vattnet också varm då?

  Hälsningar

  1. Ja visst, faktiskt FÖR varmt först, men det balanserade de genast upp med mer kallt vatten. Temperaturen ute/inne-fotbad spelar faktiskt inte så stor roll annars…ett fotbad som välkomstritual har ju en så mycket djupare innebörd. Det är inte bara renande rent fysiskt utan förbereder sinnena och kroppen för den kommande behandlingen. Att få fötterna tvättade är väldigt vackert…och så skedde det ju dessutom med utdrivande örter (som nog hade behovt mer tid på sig för att verka men ändå, tanken var god) :-).

   1. okey, ne det är klart finns så mycket andra bra effekter med fotbad. Spännande att dem lade i örter också, det är en god idé. Kommer du ihåg vad det var för några? Ne egentligen ska det inte spela någon roll men jag personligen hade tyckt det var obehagligt att vara ute i värmen med ett varmt fotbad. Vill hellre ha något uppfriskande känns det som, Men jag får ta och testa det först 🙂

    1. Jo det står nog på påsen med ett liknande örtpaket jag fick med mig som minne, men det ligger nerpackat nu…har just landat från Jamaica och befinner mig nu i Fort Lauderdale för att förbereda min ombordstigning på världens största kryssningsfartyg som lanseras och ska starta sin invigningskryss imorgon; Oasis of the Seas! Självklart har de spa som jag ska kolla in ombord också :-).

     1. Ja det låter väldigt spännande. Jag gick in på Oasis of the Seas hemsida när du hade länkat i ett annat inlägg. Ser extremt vacker och välplanerat ut. Där hade varit drömmen att få arbeta som Spa konsulent! Hade så himla trevligt Heidi

     2. Hon (Oasis) är superläcker!!! Just bokat in mig på en spabehandling som är helt ny till havs, en Elemis Pro-Collagen Quartz Facial :-).

    2. Hej igen Lesly,
     Nu har jag kommit hem och packat upp mina saker. Inklusive den lilla örtpåsen jag skrev till dig om tidigare 🙂 (samma som användes i fotbadet)
     Den innehåller:
     Cerasee (vad nu det är)
     Lemon Grass (citrongräs)
     Ackee Leaves (blad från ett träd med deras nationalfrukt)
     Citrus leaves (citron blad)
     Rosemary (rosmarin)
     Basil (basilika)
     Dessutom apelsin eller grapefruktsbitar.

 2. hej!
  Det låter som du har ett väldigt intressant jobb.
  Jag håller på med ett projektarbete som handlar om just spa. Tror du att du möjligtvis skulle vilja hjälpa mig att berätta lite närmre om ex. olika sorters behandlingar, udda behandlingar som du varit med om, hur de gick till osv. Lite allmänt om de fyra hörnstenarna etc.
  Skulle vara jättetacksam om du ville maila mig och svara på lite frågor, och så kanske jag kommer på något under tiden. Förstår förstås om du inte har tid.
  Tack på förhand.
  Du behöver inte publicera min kommentar, skulle bara vilja ha din hjälp 🙂
  Mvh Sofia

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier