Allt är inte spa som glimmar….

Detta inlägg är tänkt att reda ut frågan vad som är ett spa och inte. Missförstånden är många och vissa har också missbrukat termen, vilket varit orättvist mot dem som verkligen haft fulländade spaanläggningar på alla fronter.

Så vad räknas då egentligen som ett spa? Ja, klart är att allt är inte spa som glimmar. En jacuzzi i källaren? Inte spa. En fin behandlingssalong? Inte spa. En stor pool på baksidan av hotellet? Inte spa. Gym och inomhuspool plus bastu men inget mer? Inte spa.

En ensam jacuzzi gör inget spa…

Enligt den internationella organisationen ISPA är ett spa är plats där man ägnar sig åt allmänt välbefinnande för besökaren genom en mängd professionella tjänster som uppmuntrar ”förnyelse” av sinne, kropp och ande.

En garanti för gästen

Föreningen Svenska Spahotell startades 2004 och har som mål att ge gästen en garanti för vad man får när man bokar in sig på något av deras medlemshotell.

För att bli medlem i föreningen krävs att man uppfyller ett antal krav inom de fyra hörnstenarna rörelse, vila, mat & dryck och beröring. Gästen ska också kunna känna sig trygg med att det finns ett högklassigt utbud av behandlingar och aktiviteter samt att dessa utförs av välutbildad personal. Föreningen vill också verka för ett hållbarhetsperspektiv inom spabranschen (vad jag kan minnas fanns detta krav inte med från starten utan har tillkommit på senare tid). Medlemmarna ska också vara anslutna till Visita – Svensk Besöksnäring och kunna erbjuda följande:

RÖRELSE
Den fysiska träningen ska representeras av ett dagligt och kostnadsfritt utbud av organiserade träningsaktiviteter.

VILA
Detta ska förmedlas i anläggningens atmosfär, men också finns tillgängligt i organiserad form genom ett dagligt och kostnadsfritt utbud av någon ”aktivitet” som kan ge just vila.

KOST
Mat & dryck skall stärka helhetsupplevelsen av spa. Kriteriet är kortfattat på föreningens hemsida men jag tar mig friheten att tolka det vidare som att den mat som erbjuds ska vara näringsmässigt hälsosam och att det ska finnas bra kost ur olika hälsoaspekter.

BEHANDLINGAR
Det ska finnas ett brett utbud behandlingar för både ansikte och kropp, händer och fötter, såsom massage- och hudvårdsbehandlingar.

Centrala begrepp inom spa

Men dessa hörnstenar är inte nog. Det finns fler begrepp inom spa som är centrala för att det dels ska kunna klassificeras som spa, dels för att det ska ge den holistiska upplevelsen som man önskar och verkligen syfta till att gästen åker därifrån i bättre balans och med förutsättningar för ökad hälsa.

Vatten är en naturlig och central del av spa och ska gå som en röd tråd genom hela upplevelsen. Inget vatten, inget spa alltså!

Naturlighet i alla led. Från behandlingsprodukter, mat, dryck och miljö. Detta fokus har ökat på senare tid då vi fått upp ögonen på begrepp som hållbarhet, men det klart att det förr i tiden var en helt naturlig del av spaupplevelsen.

Vidgad kunskap. Ett spabesök ska ge dig möjligheten att lära något som förbättrar din livsstil/välbefinnande. Efter en spavistelse ska du kunna åka hem och implementera denna kunskap i ditt dagliga liv för att nå en förändring som höjer livskvalitet och hälsa.

Känsla. En spavistelse ska vara avkopplande såväl som ge ny energi. Det här kan ju låta motsägelsefullt men tänk på det; genom att exempelvis den stress man bär på lägger sig och man får kontakt med sig själv igen, sin inre kärna, kan en förnyad energi och känsla komma fram som ger ny livsglädje och kraft att orka med men också att ta tag i och förbättra sitt liv på flera plan.

Att förnya sig – ett internationellt mål

På Svenska spahotells hemsida kan man också läsa att ISPA (International Spa Association) även har utvecklat en definition av begreppet spa där man definierar spaupplevelsen som ”din tid till avslappning, reflektion, förnyelse och glädje”. ISPA har även en vision om att ”förnya människan” och arbetar med att upplysa människor om värdet av en spaupplevelse. Jag tycker det är fint. Det är precis det mål jag själv har och ofta försöker berätta om och förmedla i det jag skriver!

Nu finns det ju inget branschkontrollerande organ eller ”spapolis” som kommer och slår någon på fingrarna för att de inte uppfyller dessa krav. Men känner man att man vill ta sin egen tvist på begreppet så kan det ju hända att man inte får vara med i Föreningen Svenska Spahotell – eller själv väljer att inte vara med.

Som besökare/spagäst kan man absolut komma hem igen med en bra känsla efter en vistelse på ett hotell eller en anläggning som ”bara” erbjuder vissa av ovanstående delar, som behandlingar och vila, eller träning och bad. Det är ju så individuellt vad vi behöver var och en av oss. Någon kanske inte har en befintlig träningsrutin alls i sitt liv, någon annan behöver få hjälp med värkande ”dataxalar”, en tredje kanske äter dåligt och behöver se över kosten medan en fjärde är stressad och har vila som primärt behov.

Lev spaliv och skapa balans

Oavsett vad man saknar i sitt liv är det helheten som anses ge den där perfekta balansen som gynnar hela människan och ger ökad kraft. Men – det kan gå precis lika bra att själv se till att man får dessa delar genom att man sköter sin kost och träning och kompletterar med ett par kroppsvårdande behandlingar och avkoppling i någon form. Då är det kanske inte ett spa du besöker för att ge dig själv dessa kompletterande delar. Däremot så kan det var så att du lever ett fulländat spaliv genom allt du gör/ger dig själv i det dagliga livet. Och det kan ge samma resultat!

Så spa kan komma i många former. Du kan leva spaliv och praktisera spa i ditt liv men om vi pratar spa som en plats, ett ställe dit du vänder dig för att få helheten, ja då är det i allmänhet delarna som jag nämner ovan som gäller.

Tidigare var jag väldigt rigorös och stelbent i vad jag ”accepterade” som spa och inte. På senare år har jag mer levt med tanken att jag ”lever spaliv” där jag själv ser till att komplettera med de delar jag har underskott av. Till exempel kom jag på mig själv med att jag alltid, alltid, alltid satsade på behandlingarna (för de är ju så gudomligt behagliga att få!) men inte gav mig själv tid till träningsbiten som ofta blev lidande.

Det har jag nu rått bot på. Jag är mycket mer aktiv, tränar dagligen och försöker verkligen ge kroppen tid att bygga både rörlighet, kondition och styrka. Jag äter också medvetet och bra mestadels av tiden. På grund av corona är det snarare behandlingsbiten jag har underskott av idag. Och vila! Det blir det tyvärr för lite av.

Nästa gång jag ger mig själv en getaway, staycation, minisemester eller va det må vara så är det just det jag ska unna mig; vila och en riktigt härlig behandling! 🙂 Och ni som följer mig på instagram – när ni hädanefter ser bilder på mat eller träning så vet då alltså detta; att det också är delar av spa – precis som en massage och något väldigt energihöjande/avkopplande. Allt som skapar en hälsosam balans – och livsglädje!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier