Ellery Beach House; ett stycke Palm Springs på Lidingö

I onsdags var jag på premiärbesök på Ellery Beach House! Det var inte första gången jag körde förbi hästhagar och vackra vattenvyervar för att nå Elfviks Udde längst ut på Lidingö där det ligger. Hit har jag haft anledningen att åka både 2007 för att gå på tvättäkta hamam när det gick under namnet Blue Hotel, som 2015 när Babor öppnade spa i samma byggnad.

Babor blev inte långlivade, redan ett år senare släpptes nyheten att Ess Group skulle ta över hotellet som genast stängde för en övergripande make over. Och sedan dess har jag väntat! Det kanske förklarar att jag – trots mina restriktioner just nu – lättade på bältet, låste upp porten och tyglade min oro – och åkte till Ellery Beach House direkt efter premiärdagen! Trots rådande coronapandemi. Det fanns inget annat alternativ, resultatet måste upplevas och det bums!

Förväntningar lika skyhöga som våra klackar

Med ett allt växande renommé i Sverige som en hotellgrupp som skapar idel spektakulära destinationshotell med tydligt fokus på att leverera en upplevelse där gästerna kan njuta och drömma sig bort, var förstås förväntningarna skyhöga när jag med väninna klapprade fram på den nylagda rispiga cementgången fram till entrén.

Jag hade med mig fotohjälp i form av min amerikanska konstnärsväninna som även har blick för det vackra, fokus på kvalitet och ett välutvecklat smaksinne vilket gör henne till den perfekta spatestaren. Mycket riktigt la hon genast märke till cementgången; ”åh, detta har jag inte sett sedan ungdomsåren i USA!”

De fina planteringarna är skapade av New Generations Gardens.

Om det var en tillfällighet eller fingertoppskänsla av ESS Group (med tanke på att hotellet ska ha Palm Springs-feeling) vet jag inte men vi fortsatte. Direkt till vänster möttes vi av en drömmig pool. Som inte hade öppnat än. Suck tänkte vi som ännu inte visste att det finns tre pooler till. 😉 Vi smög i alla fall till oss ett par bilder utan byggnadsarbetare på ställningar som fanns i bakgrunden och la istället fokus på de snygga solsängarna och krukorna från Cadabra design.

Visst andas solsängarna italiensk lyxvilla? De är från Cadabra Design.

Runt poolen låg en till synes helt ny byggnad med hotellrum och mellan den och huvudbyggnaden såg vi också deras padelbanor, som alla vet en starkt trendande sport just nu. Bor du på hotellet kostar en bana 345 kronor per timme. Cyklar syntes också, kanske får man hyra kanske är det bara att låna…vi glömde att fråga men de finns där i alla fall.

Kändisar, mingel – och köer

Vid en läcker utepatio med öppen spis (och utsikt över vattnet, det är Höggarnsfjärden man ser som mynnar ut i Östersjön) satt en av ägarna till Ess Group, förmodligen för att ta igen sig efter ett padelpass av den svettiga t-shirten att döma, men snart fick han anledning att resa sig när Felix Herngren med fru hasade ut i vita badrockar och hälsade, gissningsvis också för att gratulera.

Diskreta som vi är, riktade vi istället kameran mot entrén där jag passade på att posera och visa upp min glädje över att äntligen vara på plats och bara några sekunder ifrån ett första intryck av Ellery! 😀

Vi var ju dock långt ifrån de enda nyfikna där den dagen och det visade sig vara ganska fullt vid receptionsdisken tillika baren. På grund av corona hamnade vi att köa i det märkliga mellanskiktet, utanför men ändå innanför ytterdörrarna. Vi konstaterade att receptionen var byggd lite för tajt inpå entrédörrarna. Det finns ingen direkt plats för en kö vilket det ju alltid blir vid in- och utcheckning.

Nåja, ett par soffgrupper fanns på vardera sida och snart blev det ändå vår tur. Gindoftande handsprit från Stockholms bränneri fanns också utplacerat både här och där, och snart hade jag fått mitt rum samt att vi hade fått veta lite mer kring hur allt skulle fungera med tider, middag och bad.

Lika bra vi klargör en sak på en gång. Ellery Beach House/Ess Group säger inte själva att de har ett spa eller att de ens är ett spahotell. De har en beach club, Coco Beach Club, med möjlighet till bad, skönt relaxhäng och behandlingar. Men låt oss återkomma till det och frågan vad som egentligen är ett spa.

Hotellrum Deluxe

Medan jag, som skulle sova kvar, släppte av min packning på rummet och hoppade jämfota över det faktum att jag skulle få sova själv och ostört (lyx för en tvåbarnsmamma tillika småbarnsmamma!) i en drömmjuk dubbelsäng en hel natt, väntade min väninna i hotellets lobbylounge.

Mitt Deluxe-rum var jättefint med klar retro-touch som jag verkligen gillade; 60-/70-tals flirten i Ess Groups moderna tappning ger värme och mysighet. Snygga trädetaljer, möbler med sammetstyg, coola inramade foton och übersnyggt badrum med specialproducerade produkter.

För en gångs skull ville klimatanläggningen göra som jag ville också (aldrig hänt förut) och lamporna gick – efter lite fix och trix – att ställa in i både starkt sken och milt dämpat. Enda minuset var att tofflor saknades på rummet. När jag senare bytt om till baddräkt fick jag därför trippa barfota till huvudbyggnaden och Coco Beach Club vilket både kändes oartigt/fel samt ont – den räfflade cementgången var lika cool som vass för nakna fötter…

Svartvita fotoböcker och shuffleboard

Tillbaka hos väninnan i en lugn del av loungen. Massor av ögongodis att titta på i inredningsväg, snygga färger och material samt roliga spel och tidsfördriv som shuffleboard, biljard och pingis. Min uppmärksamma väninna konstaterade gillande att hon såg inget plast så långt ögat kunde nå, allt var tillverkat i gedigna naturmaterial. Snyggt!

Jag som själv bor i en villa från 60-talet dregglade ohämmat över den retrobetonade inredningen och lät mig inspireras och drömma; Ellery Beach House har en liten flirt till Palm Springs också, inte minst en trappa ner i Coco Beach Club. Och eftersom det var där vi hängde mest tänkte jag berätta om denna avdelning nu!

Coco Beach Club

Såhär beskriver de själva sin beach club: ”Stockholms första Beach Club med inomhus- och utomhuspooler, eldrelax, bastubrygga och solsängar. Musiken, drinkarna, maten och aktiviteterna runtomkring för tankarna till Palm Springs. En lekfull miljö där du kan relaxa utan att behöva viska – ett vädersäkert beachhäng årets 365 dagar, med minst 33 grader i vattnet.”

Coco Beach Club ligger en trappa ner från reception, lobby och Restaurang Palmers. Redan trappan ner ger känslan av att nu kliver man ner i syndens näste, haha! Lite klubbkänsla råder absolut, särskilt senare på kvällen när deras DJ spelade…

Först när vi anlände kände jag mig som ett dumt frågetecken i repan när den söta tjejen där försökte förklara upplägget (och smålog åt mig, inte elakt men ändå) –  och då har jag ändå varit på samma hotellsgrupps hotell Ystad Saltsjöbad, Falkenberg Strandbad och Steam Hotel så jag ”vet” ju och ”kan ju” deras tänk. Vad jag försöker säga är att bli inte förskräckt om du också känner dig lite förvirrad först, vi ska ta det nice and slow…häng med här så ska vi se om jag kan förklara hur det funkar. 😉

Tema i rosa och guld

Utgå från att allt är okej och att inget INTE är det. Inom rimliga gränser! Glöm det du fått lära dig på andra hotell att ”då och då får du röra dig i badrock där och där men inte då och då etc”. Jag såg folk gå i hotellets vita rockar utanför hotellet, i hotellet, till frukost, till middag, vid poolen…fast okej, inte i Restaurang Palmers på kvällen – där går nog gränsen. Vill man just äta och slappa i badkläder och slippa byta om utan varva relax med en drink, bad och lite mat då är det just Coco Beach Club man ska välja att boka in sig för middag på!

När man kommer ner för trappan möts man av en härlig stor yta med en rund öppen spis i mitten. Temat går i mycket rosa och guld och det finns både bar och ”öppet kök” så att man kan se kockarna förbereda de olika smårätterna som finns på menyn.

Min enda besvikelse var att jag aldrig fick anledning att svida om till min nya klänning som jag så omsorgsfullt valt ut att passa in perfekt på Ellery, haha! Älskar att välja outfits efter resmål. 🙂 Nåja! Vi fick veta att vi var inbokade på Coco Beach Club mellan kl. 18-23 och vår middagstid var kl. 19. Det gjorde att det inte riktigt fanns tid att hoppa i och ur olika outfits om vi också skulle koppla av kände vi…så, vi valde att följa upplägget så som det var menat; att hänga hela kvällen i våra badkläder och badrockar.

Let’s Go Coco

Behandlingsdelen sparar jag att djupuppleva en annan gång, men de har fyra behandlingsrum och såväl ansikts- som kroppsbehandlingar med, måste medges, väldigt charmiga namn. Eller vad sägs om ”Doll U up” – en djuprengörande ansiktsbehandling (för skönhet kommer ju inifrån)? Eller ”Let’s go Coco” – en kokosdoftande kroppsexfoliering som också går att få doftfri? ”Keep your clothes on” är för den som vill behålla partystassen på under behandlingen.

Totalt består behandlingsmenyn av 7 behandlingar, tre för ansiktet och fyra för kroppen. Det kan ju låta ganska sparsmakat men dels har ju trenden vänt från flersidiga menyer där kunden inte förstått ens hälften av dem, dels är det mer ett komplement på Ellery, inte huvudfokus. Hudvårdsprodukterna de använder är båda svenska och ekologiska; M. Picault och Organics by Sara.

Vill man inta en vilsam horisontell position finns det fyra platser som jag kan räkna till med maffiga bäddar lämpade för detta; vid fönstren till höger om baren, i eldrummet ”fire view”, i poolrummet och vid utomhuspoolen. Vi testade alla utom den förstnämnda – det blev ganska hög partystämning där på kvällen och med paljettklädda kändisar i klack kändes det ändå – hur tillåtet det än var – ”sådär” att hasa ut i en badrock, så vi höll oss mestadels i de inre domänerna…dessutom kunde vi då få möjlighet till lite tjejsnack.

När det lugnat ner sig gick vi för att hämta ett par signaturcocktails som serveras i läckra roséguldsbehållare. Vissa serveras i en ananas, andra i en uggla. 🙂

Flera pooler, och ett lusthus

Poolrummet är det bortersta rummet. Ena väggen är glasad från golv till tak så man kan se ut dels över utomhuspoolen (som ska ha en upp- och nedsänkbar bardel som vi tyvärr aldrig fick demo på), dels ut över vattnet.

Vid poolen njuter man på stora bäddar lagom för två och rummet är varmt och gott. Däremot var poolen förvånansvärt sval vilket vi reagerade på. Kanske är tanken att man ska kunna svalka sig eftersom rummet är så varmt, eller så var det bara en felinställning såhär i början?

Det kändes i alla fall som vi inte ville doppa oss där så vi gick istället ut till den stora poolen utomhus som höll hela 38 sköna grader och var helt underbar! Snyggt och inbjudande också med alla bäddar runtom i grönt och rosa där man gärna bredde ut sig.

Ett par vi mötte tipsade oss om att ännu en pool fanns runt husknuten så vi trippade ut i gruset och runt byggnaden för att nå den. Jag kände igen poolen direkt från Babor-tiden, en kvarleva som de nog behåller. Här finns också bastuhus att kombinera med och om jag minns rätt en brygga nere vid vattnet – men vi gick aldrig ner dit denna gång.

En vacker lusthusaktig kupol med pelare stod också ute i grönskan, vi gissade att den kan komma att användas för bröllop i framtiden när de ordnat upp naturen runtikring? Återstår att se. 🙂

Ett glas champagne i fire view-room

Eldrummet även kallat och egentligen ett genomgångsrum om man vill komma till poolrummet, även om man kan ta sig dit också via behandlingsdelen. Den som varit på YSB, Falkenberg Strandbad och på Steam Hotel känner igen konceptet. Stora maffiga bäddar med en eld i mitten, dämpad belysning och musik.

Denna gång fick jag även veta att musik och belysning styrs automatiskt från att på morgonen ha mer ljus och mer dämpad musik till att ju senare på dagen det blir få mer dämpat ljus och up tempo-takt på musiken. Så istället för att vaggas i sömn blir man alltså invaggad i ett party mood… 😉

Här valde vi att beställa in vår mat! Coco Beach Club har en dagmeny och en kvällsmeny (både kan ses online) och på kvällen är den uppdelad i first bites, raw & cured, salads, tacos, fruits & sweets. Det handlar alltså mer om att plocka, dela, smaka och mysa än någon traditionell middag med tre rätter.

First: champagne please!

Vatten vatten vatten, jag kände mig helt uttorkad vid det här laget, men sedan: sa någon champagne? Yes please! 🙂 Kan rekommendera deras Piper Heidsieck. Ett gudomligt sätt att börja vilken kväll eller middag som helst som ska få lyckad utgång. 🙂 Matmässigt valde vi att prova en pilgrimsmussel-sallad med grapefruktbitar och endiver som vi delade på för att sedan följa upp med tre olika tacos bara för att vi var nyfikna!

Varje portion består av 2 tacos för 125 kronor. Vi valde glazed salmon med grön papaya, koriander, yuzu och svart vitlökssås fick mig att humma gillande och högt! Fried corn chicken kom med bland annat fermenterad chilikräm och ananas och var också urmumsig! Crispy pork med grönsaker och kimchi-sås fick lite orättvist vänta till sist så kanske var det därför den mist sin krispighet, eller så var det morotsbitarna som hade blasten kvar som stod för det krispiga.

Allt slank ner och var till stor belåtenhet, med facit i hand borde vi nog blandat upp det med något lättare som en sallad extra för det blir mäktigare än man tror med såser och tillbehör. Smakerna var i alla fall väldigt smarriga och la sig verkligen som en vänlig smekning både på tunga och i magen…!

Service? Bara tryck på knappen!

På Restaurang Palmers en trappa upp, bredvid receptionen serveras frukost, brunch och middag. Maten ska vara Medelhavsinspirerad vilket förbryllar mig lite, hur gott det än låter och må vara, med tanke på att inredningen och hotellet i övrigt ska ha känsla av Palm Springs. Min väninna som råkar vara amerikanska, tyckte också att de hade kunnat leka mer med både tema och utbud när det gäller epoken de i övrigt hävdar sig ha hämtat inspiration ifrån.

På Palmers kan du sitta i både soffa, fåtölj och stol.

Nåja, nu älskar vi ju plockmat, eller hur? Och deras Three Martini Brunch låter som något helt i min smak som bara måste testas, så vi lämnar frågan därhän så länge. 😉 Se det mer som en reflektion….

Några andra reflektioner var den uppmärksamma personalen. Alla vänliga, trevliga, med tydligt fokus på att hjälpa och finnas till hands. Stort plus för att det finns knappar ovanför bäddarna både i poolrummet och i fire view – bara att trycka om du vill ha en torr handduk, mer champagne, en karaff vatten… Klockrent! 😀

Är Coco Beach Club ett spa?

Som ni förstår hade vi det extremt bra på Coco, bara mös, flöt runt mellan de olika härliga ”hängen”, badade, pratade, sippade champagne och drinkar…när klockan slagit elva (som i en timme före midnatt) plaskade vi fortfarande runt i den varma utomhuspoolen. Den tidiga septembernatten var visserligen becksvart men förvånansvärt ljummen och svår att slita sig ifrån. Personalen fick komma och be oss kliva ur poolen, haha, de skulle stänga…! Och det var där och då, när jag väntade på att min väninnan bytte om, som jag fick frågan: ”är vi ett spa?”

Men med längden detta blogginlägg redan hunnit ta – mina löparben är ännu inte reda för maratonlängd men mina fingrar är bra på att knacka fram ord som antar samma omfång – bör svaret avhandlas i ett separat inlägg. Orkar ni läsa? Har ni tålamod att vänta? Ni som följer mig på instagram (@spabanken) där jag lovade att besvara denna fråga  – Är Coco Beach Club ett spa – känn er inte lurade snälla! Jag SKA svara. 🙂 Snart.

Sammanfattning

Helt klart är det i alla fall att Ellery Beach Club är en toptunnor rasande skön getaway-destination. Var beredd på partyvibe, inredning som får dig att inte vilja åka hem igen, god mat och dryck samt härliga människor och sound. En verklighets-escape, så nära (om du bor i Stockholm), med så-långt-bort-känsla (man glömmer allt som inte är här och nu). Precis det man behöver ibland.

Åk hit med partnern, bästa vännen/-erna. Kanske inte ett ställe jag skulle åka till själv. Inte heller om jag bara ville koppla av. Här är avkopplingen av ett annat slag. Man kopplar bort stress och vardag men måste ändå gilla folk, sus och dus!

Vad vi inte hann med under detta besök var att spela padel (skulle vara kul att testa), se gym och boulebanor, möteslokaler har de satsat en hel del på tror jag, och att testa en behandling är ju en nödvändighet för att kunna bedöma Ellery ur ett helhetsperspektiv, oavsett om de själva anser sig vara ett spa eller inte! 🙂

Så, starka anledningar finns att åka tillbaka. Inte för att man egentligen behöver några. Har man en gång varit på Ellery lär man längta tillbaka i vilket fall.

4 thoughts on “Ellery Beach House; ett stycke Palm Springs på Lidingö

 1. Tusen tack för den långa och fina recensionen. Låter onekligen som att ni hade det riktigt bra hos oss.
  Känns som om ni behöver komma tillbaka och få till den där behandligen och en runda padel.
  Ni är så välkomna.
  Tack igen för trevlig läsning!
  Joel Singer, VD på Ellery Beach House Stockholm

 2. Hej! Vilka fina recensioner du skriver! Jag sitter i skrivande stund och funderar på om jag och pojkvännen ska besöka Ellery beach house eller Yasuragi till helgen, och tänkte höra vad du skulle rekommendera? Vi vill gärna åka till ett ställe för total avkoppling, vilket det känns som Yasuragi kan erbjuda, där de även erbjuder yogapass. Samtidigt som priset är nästan det dubbla för Yasuragi, är det så pass mycket bättre så att det är värt det? Tacksam för svar 🙂 Allt gott, Lovisa

  1. Hej Lovisa och tack för att du uppskattar mina recensioner! 🙂

   Att välja mellan Yasuragi och Ellery Beach House är både lätt och svårt. Hotellen är väldigt olika, så vilket ni bör välja beror helt på vad ni söker.

   Ni kan visserligen hasa runt i badrockar hos båda, men på Ellery har ni även valet att klä upp er och välja en traditionell restaurangmiljö om ni vill (varför ni nu skulle vilja det, för det kan man ju göra var som helst ;-)).
   Yasuragi är lyxigt på sitt sätt, och är det sakral spamiljö med fokus på inre välmående man söker och lugn avkoppling så tycker jag det är helt rätt. Det ÄR dyrt, men det finns också bara ETT Yasuragi. Inget annat spa i Sverige är som Yasuragi! Om det däremot är ett typiskt ”parspa” är ju frågan dock…men det beror å andra sidan på vad man är för ett par! 🙂

   Ellery Beach House är ju inte ens ett spahotell enligt dem själva. Däremot finns både pooler, bastur och behandlingar. Yoga känner jag inte till att de har (även om de säkert erbjuder det någon gång vid något specialtillfälle). Padel spelar man där, kanske biljard eller boule…vad vet jag. Iklädd någon lyxig feststass (om ni inte valt badrocksalternativet i fire room förstås).

   Tänk att om Yasuragi är kyrkan så är Ellery det dekadenta alternativet 😉 Själv behöver jag både och, bara vid olika tillfällen – och i olika sällskap…

   Ett tredje alternativ om ni nu är ute efter en spavistelse åt samma håll är Skepparholmen Nacka. Jag skrev om det nyligen men sök på ”Skepparholmen” i sökfönstret på sajten så når ni allt.

   Hoppas ni kommer fram till vad som blir bäst för just er, och att ni får det härligt vad ni än väljer!
   kram, Heidi

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier