

Idag är det Internationella kramens dag! Det är ju nästan skrattretande i coronatider när vi ska hålla rejält avstånd från alla utom dem vi bor med. Så passa på att krama om i alla fall dem lite extra, och har du ingen nära – skaffa ett husdjur, ta kudden i nödfall! Ett tyngdtäcke gör tydligen också jobbet.
Nu är det ju inte alla som ens gillar att kramas, i alla fall inte alltid. Eller är jag ensam? Jag tror min kram-fobi började efter att jag i flera perioder hade bott utomlands. Efter Frankrike – kindpussarnas förlovade land – blev jag till exempel mer van vid att stå en bit ifrån och endast snudda den andres kind med min.
När jag kom hem till Sverige kändes det konstigt att ”fastna” i någons omfamning, klämmas åt med hela kroppen mot en annan människa – som kanske inte alls stod mig nära – för att någon grabbade tag och ”bara skulle hälsa”.
Fladdrande armar
Som tur var utvecklade jag inte så stark kram-fobi, men jag tycker fortfarande att kramar är en konstig sed. Vänner ja, de får absolut en kram, men någon jag knappt känner? Nej, helst inte.
Nu i coronatider får jag inte ens ge mina vänner en kram. Vi står ett par meter ifrån och fladdrar med armarna för att visa hur gärna vi skulle vilja visa vår vänskap med en varm kram!
Kramar – både mysigt och hälsosamt
Faktum är att en kram kan vara rena hälsopillret. I alla fall kan det boosta upp vår måbra-känsla flera pinnhål. Det som händer när vi får uppleva närhet och beröring är nämligen att hormonet oxytocin frigörs. Det som brukar kallas kroppens eget morfin, ni vet.
Oxytocin stärker sociala band mellan människor, ökar vår känsla av tillit och gör oss avslappnade. Men det är bara några få exempel, effekterna är många och påverkar oss såväl psykiskt som fysiskt. Kramar gör oss exempelvis:
- avslappnade,
- lugna,
- mindre rädda och aggressiva,
- mindre ångestfyllda och stressade,
- mer tåliga mot smärta,
- mindre benägna för depression.
Det förbättrar också en rad fysiska tillstånd i kroppen, till exempel:
- immunförsvaret,
- sömnen,
- näringsupptaget,
- andningen,
- blodtrycket,
- cirkulationen,
- mag- och tarmfunktionen.
Längre än tre sekunder är bäst
Jag vill inte uppmana till att gå på spa just nu på grund av corona, men spa är riktigt bra ur oxytocin-synpunkt. Alla vet vi hur bra vi mår efter en massage eller behandling av något slag där terapeuten berör, stryker och masserar vår hud. Det är oxytocinet som har börjat flöda!
Nä, säkrast just nu är att hålla sig till att ge kramar till den man ändå brukar vara nära. Och vill du att kramen ska vara riktigt välgörande, se till att den varar längre än tre sekunder. Då får den bäst effekt enligt forskarna. Samma om du får kramar av din partner, håll kvar en stund extra – det gynnar er båda!
