”Nettokolhydrater” tveksam term

Jag har varit på stan och handlat prylar för ett plåtningsjobb imorgon. På inköpslistan stod bland annat choklad, och nyfiken som jag är började jag studera innehåll på varje sort. Eftersom jag försöker hålla mig till få kolhydrater kikade jag förstås extra noga på detta. Det kunde variera stort!

De flesta låg på runt 40 gram kolhydrater per 100 gram choklad. Den bästa sorten jag kunde hitta var en mörk, 86-procentig choklad av märket 1848. Den innehöll bara 18,6 gr kolhydrater. Men så hittade jag också den särskilda Low Carb-chokladen i hyllan och på den stod det 51 gram kolhydrater per 100 gram MEN att den innehöll 0 gram ”nettokolhydrater”. Visst har jag hört och läst termen förut men aldrig riktigt fattat så jag tänkte reda ut det både för mig och för er andra som inte heller har stenkoll.

Nettokolhydrater är en term som används flitigt i Atkins-och GI-sammanhang där dieten går ut på att äta få kolhydrater. Nettokolhydrater är de kolhydrater som blir kvar när man dragit bort allt som inte höjer blodsockret, som till exempel fibrer. I fallet med 1848-chokladen som innehåller 18,6 gram kolhydrater och 13,4 gram fibrer, blir det 18,6-13,4=5,2 gram nettokolhydrater kvar.

Vissa menar att man även ska dra av sockeralkoholer (sötningsmedel som används istället för socker, till exempel maltilol, xylitol etc.) och det verkar var det som de gjort på den där Low Carb-chokladen. Men där håller jag inte riktigt med. Jag skrev nämligen ett jobb om sötningsmedel nyligen och intervjuade då experter i ämnet (läkare och dietister), och de menade att diabetiker ska undvika sockeralkoholer eftersom de omvandlas till socker i kroppen, och alltså också höjer blodsockret. Dessutom är ju fibrer inga ”dåliga kolhydrater” egentligen, medan inget sötningsmedel kan påstås göra kroppen någon nytta…

Personligen tycker jag att den där Low Carb-chokladen smakar lite skumt, 1848 är däremot helt okej. Så jag tar nog hellre bara lite av den om jag ”måste” ha en bit choklad :-).

2 thoughts on “”Nettokolhydrater” tveksam term

  1. Skulle vara intressant med en länk eller annan referens till påståendet att sockeralkoholer höjer blodsockret.

    För min del funkar low-carb-chokad fint i det avseendet. Däremot kan magen bli gasig av det och äter man mycket kan man få lös mage.

  2. Hej o tack för ditt inlägg Arne!
    Jag får hänvisa till dem som kan ämnet bättre, se min kommande artikel i tidningen SportHälsa. Bland annat intervjuade jag forskaren Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg. Han menade t ex att framförallt sockeralkoholen maltitol bildar socker/spaltar av glukos. Glukos lär ha GI 100 jämfört med socker som har GI 70.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier