7 lätta sommarluncher för heta, soliga dagar

Ännu mer sol och varmare väder är på ingång! Härligt – men då går också all tung mat bort för mig. Särskilt till lunch, efter mitt dagliga träningspass, äter jag helst något lätt. Bland de sommarluncher jag äter helst finns salladstallrikar eller ”bowls” som jag gör på rester och de grönsaker vi har hemma.

Bra bas för mig är kokt ägg, kalkonpålägg, kycklingfiléer och lax i alla former. Men gör som Cajsa Warg och ta vad du har hemma. Mycket grönt, ett bra proteintillskott och kanske någon kolhydrat för mättnadens skull (och tankeverksamhetens, hjärnan behöver kolhydrater).

Jag har testat strikt LCHF. Utan kolhydrater blir jag seg och trött. Jag brukar istället försöka dra ner på dem men inte utesluta dem helt. Det finns förstås också bättre och sämre former av dem. Pasta äter jag väldigt sällan. Inte för kolhydraternas skull utan för att jag brukar känna mig däst efteråt.

Barnen älskar dock pasta så ofta har vi rester i kylskåpet. Därav att flera av alternativen nedan har lite pasta i sig, kanske 0,5-1 dl. Inte för att det behövs utan för att det var vad jag hade hemma. Du vet själv bäst hur ditt liv och din ork ser ut. Själv pallar jag inte en heldag på bara lite sallad utan behöver något mer mättande tillskott. Behöver du också något lite extra, släng ner det du har. Det kanske låter nonchalant men det behöver inte vara så fancy!

Nedanstående tips innehåller reklam för Hemköp med annonslänkar.

7 lätta sommarluncher

Här kommer 7 förslag på lätta luncher som kan varieras i det oändliga:

  1. Pastasallad med kycklingkebab. Salladsmix, isbergssallad, cocktailtomater, röd paprika, gurka, lite pasta samt kycklingkebab och vitlöksdressing på toppen.
En av flera lätta sommarluncher jag tipsar om på Spabanken.

2. Rågbröd med keso, rökt lax och kokt ägg. Gott, mättande och nyttigt. Funkar lika bra till frukost faktiskt!

En av flera lätta sommarluncher jag tipsar om på Spabanken.

3. Kalkonrullar med en melonsallad. Här tog jag vattenmelon, feta, svarta oliver, gurka och en rest pastaskruvar, det funkar förstås lika bra med vilken sort som helst – eller utan.

En av flera lätta sommarluncher jag tipsar om på Spabanken.

4. Mixtallrik med rökt lax, keso, kokta ägg och lite blandade grönsaker plus salladsblad. Enkelt och gott. Jag älskar lax både för smaken och innehållet av omega-3.

En av flera lätta sommarluncher jag tipsar om på Spabanken.

5. Salladstallrik med kycklingfilé och salamiskivor plus en god dressing på toppen. Jag älskar smakkombon av kyckling och salami eller kyckling och bacon (som i ceasarsallad)!

En av flera lätta sommarluncher jag tipsar om på Spabanken.

6. Ugnsbakad laxfilé – det tar bara ett par ynka minuter att tillaga en fryst filé i mikron, så bra! På med lite citronpeppar, örtsalt eller rivet citronskal (helst eko då). Här har jag lagt till feta och färska grönsaker samt kokt broccoli.

Ugnsbakad lax blir en bra sommarlunch.

7. Salladstallrik på gårdagens grönsaksrester. Denna gång var det haricot verts. Till det ett par kalkonrullar, kokta ägg med pesto över för smakens skull och små cocktailtomater. Välj en söt, smakrik sort, som romantica, babytomater eller plommontomater. De är godast!

Sommarlunch med ägg, tomat och kalkon.

Om du klickar in här till DENNA MATBUTIK och använder koden NY200 får du 200 kronor rabatt vid köp över 800 kronor (det blir en massa smarrig mat till kommande veckors sommarluncher!). Gäller till 30/8-2021 för nya kunder.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier