Hudföryngring med IPL på HudRum

Jag har minst 10 saker i huvudet jag vill blogga om för er men får ta en sak i taget. Till exempel den behandling jag testade igår; IPL från Powerlite.

IPL står för Intensivt Pulserande Ljus och är ett sätt att öka spänsten och elasticitet i huden när man vill få en föryngrande effekt. Ljuset kan även användas till att reparera solskadad hud, ta bort ytliga blodkärl, strama upp och minska rynkor med mera. Maskinen heter Powerlite och tillverkas av ett svenskt företag som heter Preswede.

Självklart har jag känt till den här behandlingen som funnits länge nu, men jag hade aldrig testat den förut. Jag är ganska försiktig när det gäller kraftfulla ingrepp, och vill känna mig helt trygg och säker.

Det började med att jag hade en röd fläck på kinden som inte ville försvinna. Jag hade haft den säkert ett år, det var som en blemma eller ett utslag som läkt ihop fast att det röda blev kvar. Den störde mig och jag blev trött på att behöva dutta där med concealer varje dag. Jag bestämde mig för att ta reda på om IPL var ett sätt att få bort den.

På samma gata som jag nyligen flyttat ifrån, Rörstrandsgatan i Stockholm, ligger salongen HudRum, en pytteliten men jättemysig skönhetsoas som drivs av hudterapeuten Susanne Törnquist. Hon hade länge i sitt fönster gjort reklam för IPL så jag tog kontakt och fick boka en tid för konsultation. Vi bestämde oss för ett lite annorlunda men spännande upplägg; att först bara behandla halva ansiktet (inklusive den röda fläcken) för att jag skulle få uppleva skillnaden före/efter.

Första gången var det lite pirrigt. Hur skulle det kännas? Skulle det göra ont? Susannes lugna och behagliga sätt lugnade mig, hon gav mig all information jag behövde och målade inte upp några luftslott utan var ärlig med att resultaten kan variera från person till person. Hon berättade även öppet om att man kan få mörka fläckar men att dessa successivt försvinner. Det är underliggande melanin som tar sig upp till ytan och till sist i princip kan borstas bort från huden.

Jag fick skriva på ett papper att jag var införstådd med proceduren och dess risker (för de finns, strålskyddsinsitutet har skrivit om dem som du kan läsa här) innan vi satte igång.

Efter en skön rengöring med italienska Comfort Zones produkter fick jag skydd på ögonen samt en kylande gel i ansiktet ”av samma typ som när man gör ultraljud när man väntar barn”, berättade Susanne. Gelén fungerar som ett skydd mellan själva prisman som sänder ut ljuset och huden, och kyler också ner den värme som bildas i huden när ljuset sänds ner.

Susanne började med min röda prick där hon skulle lägga två korta intensiva pulser. Det skulle kännas förvarnade hon. Hon räknade ner; ett, två, tre…! Ljuset är starkt, det slog till som en blixt och jag vet inte om det var för det eller för smärtan som jag ryckte till. Det gör inte jätteont, men det sticker till i en sekund ungefär. Man står absolut ut, så farligt är det inte men jag skulle ogärna göra hela ansiktet i den intensiteten. Nu behövde jag inte det heller, efter att Susanne hade behandlat den röda fläcken sänkte hon pulsintensiteten innan hon började att behandla hela ansiktet. På samma sätt la hon först den kylande gelén innan hon började skicka ljusimpulserna.

Resten av ansiktet kändes inte alls. Det enda jag kände var kylan från gelén. Trots det starka ljuset som kom som sekundkorta blixtar vande jag mig efter ett tag och kunde småprata samtidigt som jag blev sådär skönt avslappnad som man brukar bli när man ligger på en fin salong och blir behandlad :-). Det är verkligen trivsamt på HudRum. Susanne har skapat en smart lösning av det utrymme hon har; det är fint och när hon har kund stänger hon dörren så man slipper avbrott och störande ljud eller andra kunder som kommer in. Jag upplever henne som väldigt seriös, kunnig och mån om sin kund. Hon är hellre försiktig än gör något som skulle få en negativ effekt i slutänden.

Men så till det kanske mest intressanta; resultatet. Första gången var det markant, jag kunde ögonblickligen se att den behandlade sidan hade mindre porer, var slätare och hade jämnare hudton! Jag kunde känna en tajtare känsla redan när jag gick därifrån och efter några dagar upplevde jag även att det blev mer och mer synligt. Man kunde liksom se att den obehandlade sidan ”putade ut” lite mer eller var lite hängigare.

Nu är ju inte jag särskilt rynkig än så det rör sig förstås om ganska subtila skillnader, men ändå synliga. Jag frågade min mamma också efter ett par dagar om jag bara inbillade mig men hon kunde också se en skillnad. Framförallt ser huden allmänt fräschare ut. Jag tycker termen hudföryngring som ofta används i IPL-sammanhang stämmer.

Igår behandlade vi hela ansiktet inklusive min röda prick med ett par pulser igen. Visserligen är den nästan borta redan efter första gången men Susanne tyckte vi skulle ta lite till på den. Såhär efteråt känns det väldigt bra, som om jag fått ett minilyft!

Vilket resultat man får beror enligt Susanne på flera saker; till exempel ens individuella utgångsläge. En ung hy är i princip meningslös att behandla; den har visserligen gott om elastiskt kollagen kvar i huden men just därför märks det inte direkt någon skillnad. En äldre, mogen hy har å andra sidan mer att jobba på men där kan det också ta längre tid eftersom kollagenet kan vara lite trött och ta tid på sig att ”vakna”. Själv känner jag att jag gjorde detta i perfekt tid :-). Som nybliven 40-åring börjar åren synas i hyn men samtidigt verkar jag ha bra spänst kvar som gick lätt att väcka. Min hud svarade snabbt och jag tror att jag bara kommer att göra en behandling till, vi får se.

För att upprätthålla resultatet ska man sedan helst upprepa behandlingen en gång i halvåret. Att behandla hela ansiktet kostar 2500 kr, men håll utkik i HudRums fönster, ibland har Susanne kampanj med rabatt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier