När jag kom hem från Yasuragi och berättade för min sambo om den fantastiska rymdbollen jag fått sticka in huvudet i, hur jag blivit ett med regnbågens alla färger och hur en kur på 3 gånger av denna terapi ska balansera hormonsystemet för ett helt år – ja då tittade han först på mig som om jag tagit en LSD-tripp, sen började han livfullt berätta om det synliga och osynliga ljusets alla våglängder och frekvenser. Och så sa han lite avundsjukt att det lät jättehäftigt, och att han också ville pröva. Alltså ska vi tillbaka snart igen, jag för att ta behandlingsomgång två av denna färgterapi, han för att bli första gångs-initierad i denna klart annorlunda behandling!

Rena färger är som visuella vitaminer! Foto: Yasuragi Hasseludden.

Yasuragi lanserade den färgterapeutiska behandlingsformen (utvecklad av psykologen och färgforskaren Karl Ryberg, som även står bakom färgdomen man placerar framför ansiktet) redan i september förra året. De var då först ut bland alla spahotell i Skandinavien med att erbjuda monokrom färgterapi. Monokrom står för en färg, i motsats till blandade färger. Ljuset som används i behandlingen består alltså av helt rena färger och går från ultraviolett till infrarött. När man med öppna ögon tar emot det rena, färgade ljuset sänds informationen upp till hypofysen via ögats tappar och stavar. Där ska såväl serotonin- som melatoninhalter regleras och oavsett om man är håglös eller stressad ska detta balanseras.

Upplevelsen är svår att beskriva! Det går inte att avgöra om slutet på domen är ett par decimeter framför ögonen eller två kilometer! Det enda man upplever och ser är färgat ljus, så rent och intensivt att det nästan känns overkligt. Spektrat man tar sig igenom styr man själv med en manövreringsboll man håller i handen. Man kan ta sig fram snabbt mellan de olika nyanserna eller stanna och ta det lugnt i en viss färg som känns särskilt behaglig. Jag hade fått beskrivet för mig att jag skulle gilla vissa färger men inte andra, och det stämde. Jag trodde till exempel att jag skulle älska att titta in i min favoritfärg turkos, men lämnade den överraskande nog så snabbt jag kunde! Bäst gillade jag att titta på himmelsblått och hallonrött (klarrött gick absolut inte), och därefter kunde jag gå tillbaka och fann att en lysande illgrön färg som jag till en början undvikit plötsligt kändes väldigt uppiggande.

En extra krydda är att man under tiden får lyssna på avkopplande, klassisk musik som även den ska ha terapeutisk effekt. Har man bokat Yasuragi IRO fortsätter behandlingen sedan i ett annat behandlingsrum med en kroppsinpackning med färgad lera, kort ryggmassage, ansiktsmask med färgad lera och kort ansiktsmassage. Allt avslutas med insmorning av kroppen med en body lotion samt en dagkräm i ansiktet. Lerorna finns i olika varianter/färger och på så sätt kan man få olika effekt beroende på ens individuella energitillstånd och behov. Jag fick färgen ”blå” (leran var dock vit) som skulle vara dränerande och verka slimmande. Det tyckte jag kunde passa så här i sommartid :-).

Eftersom det är många moment som ska hinnas med under denna 70-min långa (korta?) behandling hann inte leran ligga på särskilt länge, vare sig i ansiktet eller på kroppen. Det kändes lite snopet. Men kanske var den extra effektiv, för jag kände verkligen ett behov av att dricka mycket under eftermiddagen, kvällen och fortfarande idag, och sprang även på toaletten mer än vanligt. Som helhet var jag mest imponerad av det färgade ljuset, det var något verkligen nytt och spännande som jag varken sett eller prövat förut. Dessutom är det en behandling som passar alla.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier