Det har kommit en ny spabehandling från Decléor som heter Red Island Rituals. Jag testade den för ett par dagar sedan på Hotel Skansen Spa i Båstad. Läs om mitt intryck av den exotiska behandlingen som har sina rötter på Madagaskar.

Det var när Decléor startade ett stödprojekt på Madagaskar för att hjälpa de små växtproducenterna där som man upptäckte de spännande hälsotraditioner som människorna använde sig av för att till exempel mjuka upp trötta muskler efter en dag på fälten. Detta ledde till en helt ny behandling; The Red Island-treatment eller Red Island Rituals som den heter på spamenyn på Hotel Skansen.

The Red Island är ett smeknamn för Madagaskar. Jorden där har en intensivt rödbränd ton. Öns lokala traditioner och redskap samt fruktfrön och olja har man också tagit fasta på och integrerat i behandlingen som består av en kroppsskrubb och en oljemassage.

Steg ett i behandlingen är kroppsskrubben som utförs med ett rödbrunt fruktpulver som innehåller kryddor och fruktdelar (aprikoser, apelsin, ingefära & kanel), växtoljor (druvor, aprikoser, oliv & solros) samt växtessenser (ingefära & peppar). Därefter följer en massage som utförs med ett särskilt massageverktyg tillverkat av akaciaträ.

Först fick jag alltså skrubben som utfördes på fram- respektive baksida. Pulvret skrubbades på kroppsdel för kroppsdel, och borstades sedan av med handduk. Därefter masserades, eller snarare smordes kroppen in, med massageliknande rörelser och ett rikt kroppsbalsam.

Utan någon förhandsinformation finns en risk att den vana spakunden kan uppleva denna behandling som en standardiserad skrubb med återfuktande oljeinsmorning. Att först avlägsna döda hudceller för att göra huden len samt förbereda för rik återfuktning är ingen nyhet. Därför tror jag det är viktigt att man vet lite om bakgrunden till behandlingen för att man ska uppskatta den.

Visst är det skönt att bli av med de där torra översta hudlagren som så lätt uppstår efter ett par veckors solande sommartid, och att en duktig terapeut med koll på rörelserna mjukt masserar med en bra produkt är också alltid njutbart. Men det blir en desto större upplevelse om man förstår innehållet och får studera och kanske även hålla i det annorlunda massageredskapet först; lent och slätt av välpolerat akaciaträ.

Jag som kopplar av inne på Skansen spa med utsikt över det fina kallbadhuset.

Just det här redskapet är det mest unika med behandlingen. Det ser ut ungefär som en träkula på ett skaft. Redskapet trycks och stryks sedan mot och längs huden. Väldigt skönt och spännande med den annorlunda känslan, särskilt i handen tyckte jag och längs fingrarna.

Efteråt hade jag lite peelingkorn kvar på huden vilket i och för sig inte gjorde mig något eftersom jag kom i bara badrock och kunde duscha på rummet. Ändå uppskattade jag att terapeuten var flexibel nog att medge att en lätt avsköljning kunde vara på sin plats (annars brukar det ju vara ett big no-no att duscha efteråt för att produkterna ska tas upp av huden).

Trots att priset nog är ganska normalt för en 55 minuters behandling (695 kr) så blir mitt betyg ändå bara lite halvljummet. Härligt ja, men ingen stor upplevelse tyvärr.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier