Aroma cupping, ny spabehandling på Hotel Tylösand

Väntrummet på The Spa, Hotel Tylösand.

När jag besökte Hotel Tylösand nyligen passade jag på att även testa deras nya spabehandlingar. Den första av dem som jag ska berätta om är en koppningsmassage för hela kroppen.

Under namnet Aroma cupping by Myrberg (som i Linda Myrberg, holistisk hälsocoach och spakonsult) finns nu olika långa koppningsmassager på Hotel Tylösands spameny, både för kropp och ansikte.

Detta kan man välja mellan:

  • 25 minuters ansiktskoppning (som också kallas ”organic botox”), pris 700 kronor.
  • 50 minuters massage och koppning av kroppen, pris 995 kronor.
  • 75 minuters kombinerad behandling av ansikte och kropp, pris 1 295 kronor.

Koppning är ingen ny behandlingsmetod i sig, den har funnits i tusentals år, och har använts traditionellt inom kinesisk medicin. Idén går ut på att man med hjälp av sugkoppar skapar vakuum, undertryck, på huden. Genom att dra sugkopparna över akupunkturpunkter och muskler kan man få igång energiflödet och lösa späningar i musklerna.

Detox, energy, relax, ground

”Suget”, det vill säga undertrycket, hjälper till att öka flödet hos bland annat blod och lymfvätska. När cirkulationen förbättras får vi också förbättrad transport av näring och syre till kroppens celler.

I Tylösands (Myrbergs) version används akupressur, koppning och aromaterapi. Dessa metoder kombineras i fyra massagebehandlingar med fyra olika effekter. De kallas detox, energy (jag tar mig friheten att döpa om det från energi eftersom alla andra namn är på engelska), relax, ground.

Alla fyra behandlingar har också en tillhörande specialutvecklade holistic body oil, med eteriska oljor. Varje oljeblandning ska stödja olika organ i kroppen och har valts ut både för sina egenskaper och doft. Oljorna går också att köpa i shopen.

Rätt fokus ger rätt energi

Jag har fått behandling många gånger på Hotel Tylösands The Spa, men aldrig av den terapeut jag fick möta denna gång, Lennart. Synd att det inte skett tidigare men toppen att det skedde nu – Lennart visade sig ha en enorm kunskapsbank att ösa ur, vilken han generöst delade med sig av under behandlingen.

Lennart Arsamandi, massage- och laserterapeut på The Spa, Tylösand.

Det var så lustigt, jag som brukar bli störd av att terapeuter pratar under behandlingen fick en ny insikt. Det gör inte alltid något. Med sitt lugna och trevliga sätt var det denna gång bara positivt att Lennart pratade. Jag tror skillnaden ligger i intentionen, varför han pratade.

Lennarts genuina intresse – som han ville dela med sig av – sken igenom. Det märktes att detta inte var en person som gick till jobbet och sedan hem för att koppla bort allt. Jag fick intrycket att han också drev egna ”studier” vid sidan om, och var djupt intresserad av människa, kropp och alla samband däremellan.

Koppning

Vi började med att jag skulle få bestämma effekt. Jag bad att få dofta på oljorna (vilket egentligen inte ”ingick” men jag har föreslagit att de ska lägga till det). Alla var fina men jag fastnade för citrongräs och pepparmint som var de oljor som ingår i ”ground”.  

Behandlingen är som en mix av masserande stråk, koppning utförd med gummikoppar och så den eteriska oljan. Och känslan…hur ska jag beskriva den…kraftfull!

Jag tyckte till en början att det gjorde ont, särskilt på underbenen. Lennart både lyssnade på mig men menade samtidigt att smärtan skulle ge sig. Hans trygga och bestämda utstrålning gjorde att jag stod ut, och jag måste medge att han (delvis haha) hade rätt. Det blev lättare, lite i alla fall, även om det till en början var ganska jobbigt.

Jag tar emot aroma cuppingens välgörande effekter…

Lättast var det på ryggen där Lennart också höll på längst. Dels på grund av att jag verkligen behövde det och dels för att jag bad om det.

Djupgående massage med rytmiska drag

Jag hade haft – och har än – problem på vänster sida av kroppen. Förmodligen relaterat till för ensidiga arbetsställningar vid dator och mobil, kombinerat med för lite styrketräning.

Upp och ner på vardera sida av ryggraden förde han kopparna i rytmiska dragrörelser. Att jag förmodligen skulle få kraftiga märken var inget som störde mig. Det kändes så extremt välgörande med denna långa djupgående massage av bindväv och muskler. (Och faktum är att det inte blev så illa, jag var lite röd efteråt men inte mycket mer).

Aroma cupping är en ny behandlingsmetod på The Spa.

Det är fördelen med att välja en längre behandling, särskilt om man haft ont länge och kroppen skriker efter massage. Effekten blir förstås bättre när man blir behandlad under längre tid. Den djupgående massagen sätter fart på blodcirkulationen och stimulerar bindväven och lymfsystemet.

Några sammanfattande ord

I 75-minuters varianten som jag testade, ingick även ansiktskoppning som jag tänkte skriva om separat. När behandlingen är slut får man också en kollagenshot, jag fick en med blåbärssmak. Alltid trevligt när flera sinnen stimuleras, även om jag inte tror att en enda shot ger så mycket effekt. Däremot kan man ju se det som ett smakprov och den som blir inspirerad kan köpa mer i shopen.

I spashopen finns mycket spännande, bland annat min senaste bok!

Behandlingen var kraftfull helt klart. Ändå mådde jag inte dåligt efteråt, som man ibland kan göra efter en längre och djupgående behandling. När vi var klara såg jag till att ta en kort vila. Det är alltid ett smart drag efter en behandling. I alla fall behöver min kropp hitta stabilitet och balans igen efter att ha blivit ”igångsatt” på flera plan.

Sammanfattningsvis vill jag säga att det var en spännande och effektiv behandling. Det var också en ynnest att ha fått den utfärd av en så skicklig och kunnig terapeut som Lennart! Faktum är att han tog sig tid att göra några övningar med min onda arm och axel…övningar som hjälpte ögonblickligen!

Ett litet mirakel

Jag gick därifrån med lika delar förvåning som tacksamhet över att armen jag tidigare inte hade kunnat röra – vare sig fritt eller smärtfritt – nu fungerade perfekt!

Nästa morgon hade den fallit tillbaka lite i ”gamla vanor” men det var så välgörande och häftigt att det min sjukgymnast hemma hade sagt skulle ta ”kanske ett år” kunde Lennart lösa i ett fingerknäpp.

Detta gjorde att jag blev påmind om att kroppen är både ett mysterium och mirakel och att man ska skapa sin egen sanning (framförallt inte enbart tro på andras, särskilt om den levereras i form av en negativ ”dom”).

Så om något – ta med er det från detta inlägg. Tänk positivt, tänk möjligheter och lita på att kroppen kan mycket mer än vad vi ibland tror!

Spabanken finns också på Facebook och Instagram.  

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier