Behandlingstest: Organic botox, Hotel Tylösand

organic botox
I ”Organic botox” utförs koppningsmassage i ansiktet.

Namnet på denna behandling känns lite som en motsägelse i sig själv, och kanske är det just där lockelsen ligger. Vi vill ha effekt utan åverkan, föryngring utan att visa att vi ”gjort något”, förändring utan att samtidigt vilja förändra…

En av Tylösands nya spabehandlingar heter i alla fall just Organic botox. Botox, botulinumtoxin, är ju en muskelavslappnande substans som används vid en rad olika tillstånd. För att släta ut rynkor, minska svettningar och migrän. Det har egentligen inget alls att göra med denna behandling som är helt naturlig. Därav namnet Organic botox. Anspelningen på botox rör snarare den (utlovade) effekten.

Detta är en av flera nya koppningsbehandlingar på Hotel Tylösands spameny just nu och när det gäller ansiktet ska den ha lyftande och föryngrande effekt. Både huden i ansiktet och dekolletaget behandlas vilket ökar blodgenomströmningen. Det ska i sin tur stimulera kollagenproduktionen (hur många behandlingar som krävs för synlig effekt framgår dock inte). I behandlingen ingår också nack- och hårbottensmassage plus en återfuktande ansiktsmask med kokos och havtorn.

Förlorad elasticitet med åren

När jag nyligen besökte Hotel Tylösand prövade jag nya ”Organic botox”. Eller, jag provade Aroma Cupping, den längre koppningsbehandlingen på 75 minuter där denna ingår. Man kan också boka Organic botox separat, då är den 25 minuter och kostar 700 kronor. Behandlingen går till så att små gummikoppar används för att skapa vakuum på huden. Kopparna dras sedan över ansiktet.

Jag blir alltid lite betänksam över behandlingar som sliter och drar i huden. Det pratas ju mycket om elasticitet, och hur vi tappar den med åren. SJälvklart känns det då fel att töja extra på det lilla som finns kvar. Jag försöker lugna mig med att hudeterapeuterna och de som skapat behandlingarna förhoppningsvis vet vad de håller på med. De är ju trots allt utbildade inom hudvård och kan huden och hur den fungerar. Men ändå…

Är det något vi vet med mogen hy så är det att huden förlorar sin spänst med åren. När vi vill att huden ska kännas pigg och sträva uppåt så vill den mest hänga och falla nedåt. Därför tycker jag alltid att det är jobbigt när en terapeut masserar, drar och pressar ansiktet neråt i behandlingen.

Upp eller ner, vad är egentligen rätt?

Även om vi inte är så känsliga att det skulle ha omedelbar negativ effekt, borde det kunna ha positiv psykologisk effekt att massera uppåt. Särskilt under en behandling som ska vara föryngrande. Hotel Tylösands spachef berättade själv att när hon gör ansiktskoppning hemma gör hon det med uppåtgående rörelser för att få ett lyft.

När jag fick behandlingen drogs ansiktshuden däremot nedåt med varje tag. Förklaringen jag fick var att man ska dra mot lymfnoderna för att hjälpa flödet mot dessa. Och en tredjedel av lymfstationerna (lymfnoderna) sitter runt halsen. Det verkar ju logiskt i och för sig – och då blir ju rörelsen ofrånkomligt nedåtgående.

Koppningsmassagen i ansiktet gjorde inte ont som på benen, men jag kunde tyvärr inte se de utlovade effekterna efteråt av ”glow” och mindre påsar under ögonen. Behandlingen ska också motverka fina linjer och rynkor samt tunga ögonlock och mörka ringar, men jag antar att det krävs mer än en behandling för det.

Effekt av organic botox: röda märken

I mitt fall var huden väldigt flammig efteråt med röda märken på kinderna. Inte så kul, men jag lyckades sminka över det till kvällens middag. När det inte hade lagt sig till nästa dag så visade jag faktiskt upp det i spareceptionen. De verkade också lite förvånade. Märkena höll i sig ett bra tag efter att jag hade lämnat hotellet, faktiskt i lite över en vecka.

Jag fick märken efter organic botox.

Jag skriver detta för att berätta för er som checkar in på Hotel Tylösand för några festliga partydygn i sommar.

Ser man en behandling vid namn ”organic botox” är det ju lätt att tänka att den passar perfekt för att bli extra snygg till kvällen. För vem vill inte ha lite glow och facelift-effekt inför kvällens festligheter? Och då kan man ju bli rätt besviken om man istället får ilsket röda märken.

Nu reagerar vi alla olika, kanske den fungerar bra på någon annan. Men när jag hör ordet ”botox” associerar jag det med att se föryngrad ut, och den effekten hade den inte på mig tyvärr.

Ansiktsmasken var skön liksom de akupressur-tryck jag fick mot hjässa och hårfäste. Men för mer lyster skulle jag hellre rekommendera deras enzympeeling eller den som heter superfood glow ansiktsbehandling.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier