Kosta Boda – om konsten att våga och att se klart

Kom på att jag ju inte har berättat ordentligt om mitt besök på Kosta Boda Art Hotel! Nu var jag ju i och för sig där så tidigt att allt inte var på plats än, men jag fick ändå en bra bild av hur det skulle bli (ÄR eftersom det är öppnat nu), inte minst av spa’t. Här kommer en liten rapport…

Ett glashotell som också är konstutställningshall och där man kan köpa nästan allt man ser, kan det locka? Jag blev i alla fall nyfiken och åkte ner till en förhandsvisning den 24 juni för att spana in Kosta Bodas nya konsthotell-projekt.

100 ton glas lär ha gått åt vid bygget av Kosta Boda Art Hotel. Företagets glaskonstnärer (Anna Ehrner, Kjell Engman, Åsa Jungnelius, Ludvig Löfgren, Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien samt Göran Wärff) har alla gett sin touch åt hotellets delar samt har även fått inreda varsin flygel med hotellrum.

Överst: stora poolen med undervattensutställningen. Mitten: Kjell Engman vid sin vägg med glasfiskar. Nederst: Spacheferna Nathalie Gill och Marie Kling.

I spaavdelningen, som ligger i bottenvåningen av hotellet, var glaskonsten också ständigt närvarande vilket jag tyckte var coolt. När man kom in mötte en rundad, spegelklädd del med långa rader av enorma glasskulpturer föreställande nagellacksflaskor (av Åsa Jungnelius) och i poolavdelningen kunde man låna simglasögon för att dyka ner och titta på en undervattensutställning (av Kjell Engman) som skulle ge associationer till korallrev med fiskar.

I övrigt bestod avdelningen av en utomhuspool, en varm källa inne, en vägg med glasfiskar som stack ut och där det enligt uppgift ska rinna vatten som ett fall, torr- och ångbastu, en VIP-avdelning med privat pool, gym med personlig tränare och frisör. Totalt finns fem behandlingsrum och utöver ansikts- och kroppsbehandlingar erbjuder de också manikyr och pedikyr.

Även om inte spamenyn innehåller några större överraskningar, något ovanligt eller unikt (de använder Kerstin Florians produkter och behandlingar även om en del är specialanpassade) så tvivlar jag inte på att de kommer utföra små mirakel i sina domäner. Kvalitet startar med ledningen och detta spa drivs av två verkligt häftiga kvinnor!

Jag blev genast förtjust i Nathalie Gill (hudterapeut till yrket) och Marie Kling (frisör). Lyssna bara på detta: Nathalie är 23, Marie 51. De jobbade tillsammans på Maries spasalong ca 17 km därifrån i en liten ort som heter Lenhovda (om Kosta är litet, hur litet måste inte den orten vara då???). De hör att det ska öppnas stort tjusigt hotell i Kosta, och att de även ska ha spa. Vad gör de tuffa tjejerna? Jo de ringer upp och frågar om de får driva det!

Alltså, jag blir ju bara så lycklig. Underbara, underbara, underbara kvinnor som vågar! Helt rätt att inte sitta på sin stol och tänka ”inte kan väl jag”, för se jo! Det är precis vad man kan det! Titta bara på Marie och Nathalie som fick chansen att driva ett urläckert, splittnytt spa på ett av de mest omskrivna hotellen just nu. Dessutom är de så härliga ihop, ålderskillnaden verkar de ha vänt till sin fördel där den ena inte behöver känna sig trampad på tårna av den andre utan så att de istället insett att de kan ha nytta av sina olika kunskaper och erfarenheter.

De berättade själva också så roligt om när de varit på någon hår & skönhetsmässa och hittat hårmärket J Beverly Hills som de genast kände att de ville jobba med för att det är naturligt och fritt från parabener. ”Så kommer vi då där och ställer några frågor på vår breda småländska”, berättade Marie, ”först var de inte särskilt intresserade av att låta oss få märket men när de hörde var vi jobbade ändrades det kvickt!”. Så tänk på det ni alla produktförsäljare därute… man ska inte dömma hunden efter håren…eller kunden efter dialekten i det här fallet :-).

Jag lyckades faktiskt få med mig schampo och behandlande hårmask av det här hippa hårmärket J Beverly Hills som jag nu ska hoppa in i duschen och testa. Tydligen är det bara ett fåtal salonger i Sverige som har det så jag är väldigt nyfiken på att upptäcka hur det känns. Det doftar i alla fall gudomligt!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier