Idag kom en broschyr med posten om Gotland och allt roligt och mysigt som finns att se och göra där till sommaren. Bland de event och produkter som presenteras finns också Medeltidshotellet, ett 1300-tals hus i Visby innerstad som inrymmer ett hotell. Rubriken ”Medeltidshotell med spa…” fångade förstås genast min blick. Jag läste, och klickade sedan in på hemsidan. Men något spa verkar de inte ha. Däremot bad och bastu.

Det ser hur charmigt ut som helst, vackert och romantiskt. Säkert är Biskopens badhus som det så poetiskt heter, det också. Men jag tror många hotell gör sig själva en otjänst genom att påstå att man har spa, när det i själva verket handlar om möjligheten att bada bastu och ta ett dopp.

Ordet spa brukas flitigt. Missbrukas skulle nog många till och med vilja påstå. Jag är benägen att hålla med. Inte för att någon har patent på ordet och inte för att det finns någon allmängiltig lag eller annan regel som fastslår exakt vad epitetet måste innefatta, men det bäddar för missuppfattningar.

Om nu inte Medeltidshotellet även inrymmer träningslokaler, kunniga terapeuter, behandlingsrum, ett genomarbetat hälsotänk och en spaanpassad meny, så hade i alla fall jag känt mig lurad om jag checkat in där just på grund av det utlovade spat.