Missbruk av ordet ”spa”

Idag kom en broschyr med posten om Gotland och allt roligt och mysigt som finns att se och göra där till sommaren. Bland de event och produkter som presenteras finns också Medeltidshotellet, ett 1300-tals hus i Visby innerstad som inrymmer ett hotell. Rubriken ”Medeltidshotell med spa…” fångade förstås genast min blick. Jag läste, och klickade sedan in på hemsidan. Men något spa verkar de inte ha. Däremot bad och bastu.

Det ser hur charmigt ut som helst, vackert och romantiskt. Säkert är Biskopens badhus som det så poetiskt heter, det också. Men jag tror många hotell gör sig själva en otjänst genom att påstå att man har spa, när det i själva verket handlar om möjligheten att bada bastu och ta ett dopp.

Ordet spa brukas flitigt. Missbrukas skulle nog många till och med vilja påstå. Jag är benägen att hålla med. Inte för att någon har patent på ordet och inte för att det finns någon allmängiltig lag eller annan regel som fastslår exakt vad epitetet måste innefatta, men det bäddar för missuppfattningar.

Om nu inte Medeltidshotellet även inrymmer träningslokaler, kunniga terapeuter, behandlingsrum, ett genomarbetat hälsotänk och en spaanpassad meny, så hade i alla fall jag känt mig lurad om jag checkat in där just på grund av det utlovade spat.

4 thoughts on “Missbruk av ordet ”spa”

  1. Tack Heidi för dessa ord! Det är ju precis detta vi jobbar för i föreningen Svenska Spahotell (svenskaspahotell.se) – 29 svenska medlemshotell som garanterar spaupplevelser av hög kvalitet. Allt för att göra det lättare för spagästen att veta att man bokar in sig på ett äkta spa, med möjligheter till träning, avkoppling, bad, behandling och riktigt bra spamat. En del av det som vi på Varbergs Kurort syftar på, när vi kallar vår verksamhet för Spa på riktigt!

    1. Tack själv Carina för din kommentar! Och visst vet jag att ni gör det 🙂 Dessutom, ni på Varbergs Kurort gör det dessutom bra om några… Spännande när er badrenovering är klar också, blir nog ett lyft!

  2. Ha, ha! Jag och maken letar hus och suckar och frustar över alla hus på hemnet med spa. Spa!? Ett kaklat badrum med hörnbadkar och en korgstol är inget spa!!! Jag blir tokig!

    Lycka till med den förestående förlossningen, det negativa med att föda på ett spa är att det inte finns någon lustgas. Det sägs att diamanter är en flickas bästa vän, jag skulle vilja påstå att lustgasen är en födande flickas bästa vän! 😉

    Kram!

    1. Tack för din sköna kommentar Emma! Känner igen det där med Hemnet 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier