Maj=städmånad av ditt inre och yttre liv

Vi firade Valborg på landet, satte oss i bilen och körde till våra vänners gård i Östergötland. Jag tänkte visserligen på miljön hela tiden vi satt i bilköerna men vad gör man när man behöver ta sig från punkt A till B snabbt och smidigt, i alla fall när teleportering än så länge inte fungerar mer än i Star Trek.

Landet. Först frös jag hela tiden. Jag hade valt fel byxor, fel skor och fel jacka. Som tur var fick jag låna kläder – så när jag fått på mig ännu en enorm jacka över min egen jacka, samt ett par grova kängor istället för mina mockatrainers så kändes det bättre. Jag åkte traktor, hoppade i hö, lekte med barn och hundar och hjälpte till att vårstäda deras mark från grenar och nedfallna träd.

Det är något med våren och städning. Då ska vårvindar friska fritt få leta sig in i varje skrymsle och vrå enligt devisen ”ut med det gamla och in med det nya”! Förutom att trädgårdar ska krattas, planteras och klippas, vädrar man kläderna i garderoben, tar ut och skakar mattor och jagar dammråttor på flykten.

Våren och har också alltid varit en tid för fasta enligt tanken att man även ska vårstäda sitt inre. Denna gamla tradition har på senare år fått en mer modern term som nu även gäller året om; detox. Även om man inte under ett par dagar vill leva på soppor och flytande föda, finns mycket man kan göra för att göra sin diet mer hälsosam. Börja med frukosten:

– Byt ut youghurten med bärsmak till en osockrad variant.
– Jämför innehållsföreteckningen på olika sorters müsli och flingor (kolla t ex kcal, fett, socker, fibrer och vitamin/mineralnivåer).
– Riv ett äpple över havregrynsgröten istället för att ta en klick sylt.
– Byt ut kaffet eller det svarta teet mot ett örtte.
– Välj ett fiberrikt osötat bröd istället för vitt bröd/formfranska.
– Lägg en skiva paprika på smörgåsen och ät även en frukt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier