Antioxidant bra ursäkt för helgens vindrickande?

Jomenvisst kom jag med i tv-inslaget ! 🙂 Det framgick inte helt tydligt vad det var jag testade, men det var alltså Slidestylern som för övrigt finns på Centralbadet för den som inte hinner ut till skönhetsmässan i Kista nu i helgen.

Helgen har för övrigt varit bra såhär långt. Igår började vi med att satsa på välmående av lyxigaste slag; ostron och champagne – det var ju trots allt fredag ;-). Dessutom tyckte vi det var en passande hälsokur för en fredagskväll. För inte länge sedan kunde man nämligen läsa i SvD att vitt vin innehåller antioxidanterna tyrosol och hydroxytyrosol. Och ostron innehåller ju massor av den livsnödvändiga mineralen zink som är viktig för en mängd processer i kroppen, till exempel ämnesomsättningen, immunförsvaret – och så är det toppen för den manliga fertiliteten! Zink räknas också till gruppen antioxidanter, men vad är en antioxidant egentligen?

Vin? Javisst, men med måtta.

Antioxidanter är ämnen som vi behöver för att motverka de negativa effekterna av de fria radikalerna. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen som en biprodukt vid förbränningen i våra celler, men också när kroppen utsätts för stress, strålning, läkemedel eller andra ”gifter”. En fri radikal är en atom som saknar en elektron, och som därför vill reagera med en annan atom och stjäla en elektron för att bli ”hel” igen. En kedjereaktion sätts igång; en oxidationsprocess.

Den här oxidationen kan liknas vid att kroppen rostar och kan skada oss om det drabbar viktiga funktioner och celler som vårt DNA. För att minimera skadan bör processen stoppas och det kan vi hjälpa kroppen med genom att få i oss extra tillskott av antioxidanter. De kan sedan i sin tur neutralisera de fria radikalerna och stoppa deras framfart.

Hög halt av antioxidanter finns i frukt, bär och grönsaker. Andra bra källor är nötter och grönt te. Mörk choklad innehåller också nyttiga antioxidanter. Ikväll tror jag därför att jag satsar på en ny hälsokombination; ett par rutor riktigt mörk choklad med lite rött vin till :-). Eftersom rött vin jäses tillsammans med druvskalen innehåller även den färdiga drycken antioxidanten resveratrol. Snacka om många flugor som blir på smällen alltså! 🙂

Fast, ska jag vara helt ärlig så är väl inte alkohol det bästa sättet att stoppa de fria radikalerna, även om det självklart beror på mängden. Ett glas vin kan nog mycket väl göra mer nytta än skada men man blir inte friskare och friskare ju mer skumpa eller rödtjut man häller i sig, inte ens om det är en flarra Latour, Chateau d’Yquem eller Krug från -38! Möjligtvis (över)förfriskad!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier