Vägen till hemmaspa

Det kan vara väldigt avslappnande att besöka en spaanläggning och kanske unna sig en hel weekend på ett lyxigt spahotell, men för oss stressade nutidsmänniskor finns det samtidigt inget mer vilsamt än att stanna hemma. Varför inte låta spaanläggningen komma till er istället genom att bygga en egen.

Vad behöver ni?

Först av allt måste ni skaffa en realistisk plan. Vad har ni råd och plats med – fotbad, massagebänk, vinkyl, bubbelbadkar, bastu, badtunna, pool, 25-metersbassäng med hopptorn… Troligen någonstans mittemellan.

Diskutera er fram till en rimlig nivå, men sikta samtidigt högt. Det finns ingen anledning att bygga något halvdant, så bestäm er för vad ni absolut vill ha, vad ni skulle kunna klara er utan och vad ni kan köpa till senare.

Vad kostar det?

Oftast är det ju plånboken som sätter stopp för stora visioner, men försök att hitta kreativa och ekonomiska lösningar. Fundera över hur mycket av jobbet ni kan göra själva. Kanske kan händiga vänner komma väl till pass. Vill ni inte ligga dem till last, hör efter om ni kan göra något för dem om de hjälper er med spa-bygget. Klipp deras gräsmatta, städa deras hus eller ta hand om deras barn. Alla behöver hjälp med något.

Måste ni ändå anlita proffs, ta in anbud och hugg inte bara den billigaste, ta referenser och se till att de vet vad de håller på med. Det finns gott om fuskbyggare och att hyra in dem blir dyrt även om de skulle erbjuda sig att jobba gratis.

Samma sak med materialet. I den globala värld vi lever i kan man beställa både badprodukter och kakel från Japan eller Jakobsberg, eller begagnat på Blocket. Precis som med arbetskostnaden gäller det att göra sin hemläxa och läsa recensioner av såväl bastuaggregat som bastuleverantör.

Hur långt är det till målet?

Börja spara pengar och gör en budget. Fundera över om ni kan höja sparambitionen eller sänka kraven på ert färdiga hemmaspa. Å ena sidan vill ni ha ett bra resultat, å andra sidan vill ni inte vänta i decennier för att nå dit.

En genväg kan vara att ta ett renoveringslån via låneförmedlaren Consector. Kanske inte på hela beloppet, men en bra renovering höjer ju värdet på bostaden och att ligga i sin egen jacuzzi med ett glas bubbel i handen är också värt en hel del.

-Inlägget är ett samarbete med Consector-  

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier