Nordic Hamam i Ängelholm – vardagslyx för alla

Som några av er vet var jag och min man på spabesök i Ängelholm i somras. Svärföräldrarna bor faktiskt där men det var inte därför utan av en annan lycklig slump som jag ramlade på detta superhärliga ställe vid namn Nordic Hamam. Man måste känna till det för att hitta hit men det gör ni ju nu efter att ha läst detta. 😉 Missa inte denna pärla!

Entrén är både café och ingång till såväl bad, gym som Nordic hamam.

Jaana Svantesson, spachef och daglig ledare på Nordic Hamam, tog emot med ett leende och förklarade konceptet för oss. Hit kan man komma för någon timmes avkoppling, eller checka in en heldag, det är helt upp till var och en.

Efter vår läckra start på taket och test av nya Bar & Tak, var det dags att få prova de inre domänerna. Utrymmet är speciellt på så sätt att man kommer in på en halvvåning med relaxbäddar som samtidigt är öppen mot nedervåningen. De två planen sammankopplas av en trappa och när man når fram till trappans kant är det svårt att inte utbrista ”wow”!

Nedanför ligger nämligen en stor, inbjudande pool kantad av enorma fönster från golv till tak, och då inte från golv och ett plan upp utan två! De höga fönstrena släpper in dagsljus och utsikt mot Rönne å utanför på bästa sätt. Väldigt fint plus att det ger en luftig känsla. Runt om fanns soffor och stolar, plus i ena hörnet: en jacuzzi.

Hamam på nordiskt vis

På detta plan ligger också hjärtat i deras verksamhet, deras hamam, samt ångbastu, torrbastu och duschar – dels en hinkdusch och en vanlig.

Det går också att få vanliga behandlingar i separata behandlingsrum. Jag älskar deras idé med att uttrycka utbudet som en ”à la carte-meny” där man betalar 500 kronor i timmen, plus ”toppingpris” (om man till exempel vill ha något extra tillägg som fransfärgning). Strålande koncept, och rimlig prisnivå.

Vi hade en hamam-upplevelse inbokad och i den ingick att vi skulle börja med en stund i ångbastun. Det gjorde vi så gärna. Ångbastu tillhör favoriterna och medan muskler och sinne började slappna av öppnades porer och huden mjukades upp.

Efter en stund blev vi kallade att kliva ut av våra två väldigt trevliga och professionella terapeuter. Vi fick frågan om vi ville att de bar mask och eftersom spruta två var lite färsk än i våra kroppar så svarade vi tacksamt ja.

Vacker ceremoni

Med instruktionen att hålla röster dämpade i det marmorklädda hamamet, blev vi inbjudna och visade var vi kunde lägga oss, på ”navelstenen” som man traditionellt kallar den. Det är lite hårt att sträcka ut sig på marmor sådär men samtidigt är hela upplevelsen så speciell och härlig att det är värt det!

Behandlingen görs i flera steg. Rummet är behagligt varmt och luftfuktigheten hög, utan att man direkt svettas. Proceduren börjar med att kroppen sköljs av med varmt vatten, därefter följer en skrubb. Denna görs med en särskild skrubbvante i råsiden, en kese.

En skrubb med råsidenvante är underbar, lagom rivig utan att göra ont. Ni kanske förstår vad jag menar om ni tänker på de där ställena på ryggen man aldrig når själv och hur huden, hur välmående den än är, kan kännas lite torr och livlös. Jag kan intyga att känslan är en helt annan efteråt!

Len och ren

Jag och Kristofer låg ner bredvid varandra och hade varsin terapeut, det var alltså en slags parbehandling och som det tycker jag hamam fungerar jättebra. Mestadels var vi tysta, någon gång viskade jag till Kristofer, att prata högt får rummet att eka. Det enda som man hör är skrubbtagen, vattnet som rinner och senare det lite svoshande ljudet av de stora tygstyckena som de snurrar och arbetar upp lödder i.

Jag älskar ceremoniella behandlingar med procedurer som jobbar sig fram steg för steg, som en hamam-behandling. Kroppsdelar skrubbas i långa tag. Skålar fylls med vatten och tippas sakta över kroppen…både i syfte att göra den blöt och varm. Kroppen täcks av lödder i massor och hela kroppen masseras och renas på en och samma gång. Efteråt sköljer terapeuten dig ren från skrubb och tvål. En njutning!

Avsätt en heldag för spa och lunch

Som jag nämnde i mitt första inlägg var detta en strålande het julidag. Alla andra måste varit på stranden, på Nordic Hamam var de i alla fall inte. Vi hade hela anläggningen i princip för oss själva!

Vi badade, slappade och njöt innan det var dags för lunch upp på takterrassen, även den var kanonbra! Jag åt en matig nudelsallad med kyckling och Kristofer tog en burgare. Vi hade det verkligen mysigt!

Det jag fick med mig från Nordic Hamam (utöver en väldigt ren och avslappnad kropp) var tankar om hur lättillgängligt ett besök här var. Vardagslyx när det är som bäst! Inget man måste spara ihop till i månader eller ta ledigt för att kunna komma iväg och göra.

Ett tips är att ha med egen kroppsvård som duschtvål, schampo och kroppslotion. Det enda som fanns var handtvål vid handfatet, inget vid duscharna.

Innan vi lämnade Nordic Hamam tog jag även tempen på deras ”behandlingskunskaper i kabin” om jag uttrycker mig så. Alltid ett bra mått på hur bra ett ställes terapeuter är! Och man är väl inte bättre än sin personal, eller vad säger ni?

Mer om det i nästa inlägg!

Detta besök var ett samarbete med Nordic Hamam; vi var inbjudna att testa anläggningen och se hur de har det. Som vanligt är dock ord, åsikter och upplevelser helt mina egna. Ni är välkomna att ställa frågor om ni undrar något, lämna då bara en kommentar!

Sugen på mer? Följ gärna Spabanken på Instagram och Facebook också!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier