Midsommarbubbel, med eller utan alkohol?

Sommar och bubbligt vin, finns det en bättre kombo?

Vad häller du i glaset till midsommar? Med tanke på vädret kanske man helst skulle vilja värma upp sig med en kopp rykande hett te eller kaffe, men de flesta kommer nog välja något starkare.

Själva valde vi igår att öppna en flaska bubbel till onsdags-laxen; Richard Juhlin Blanc de Blancs. Vi älskar champagne i det här huset, hittar ofta tillfällen att fira. Detta vin var dock helt alkoholfritt ska tilläggas.

Onsdag kalls ju inte ”lill-lördag” för inte; det är dagen att sätta guldkant på tillvaron! Igår fick det bli med alkoholfritt bubbel och gratinerad lax under färskosttäcke.

Jag träffade vår egen champagneexpert Richard Juhlin, adlad till riddare i Champagne, på en champagnekryssning för många år sedan. En av hans champagneböcker står också i bokhyllan, signerad. Hans namn på en flaska borgar självklart för kvalitet.

Alkoholfritt, som är lika gott

Vinet vi drack igår, Richard Juhlin Blanc de Blancs, är också mycket bra, fruktigt fräsch med äppliga citrustoner. Men, det ska erkännas att jag helt traditionellt tidigare tänkt på alkoholfria viner som ett val till den gravida eller bilföraren…

Gott så, att kunna erbjuda ett fullgott alternativ till den som – oavsett anledning – vill avstå alkohol, är att värna om sin gäst. Hur tråkigt är det inte att vara bortglömd och få ett glas vatten, i bästa fall med bubblor i, när alla andra dricker en god champagne?

Steninge Slott i all sin prakt! Här hölls Connoisseur Motordag, ett flott event vi ser fram emot varje år för bilinspiration och trevligt mingel.
På plats blev vi bjudna att prova de olika alkoholfria Richard Juhlin-vinerna.

Ytterligare en dimension (nä flera faktiskt när jag tänker efter) på temat och drycken fick jag när jag under Connoisseurs motordag på Steninge Slott hade nöjet att träffa Moa Gürbüzer, grundare och VD för MRG Wines. Vi går på detta trevliga event varje år där det bjuds på visning av flotta lyxbilar, god matbuffé och dryck därtill – självklart alkoholfri eftersom man kan provköra vissa av bilarna.

Familjeterapeut med en mission

Moas fantastiska utstrålning fångade mig direkt och än mer när hon började berätta om sitt företag, affärsidé och hur allt började. Med en bakgrund som familjeterapeut hade hon i åratal mött familjer och inte minst barn med föräldrar som hade alkoholproblem och på nära håll sett den mörka baksidan och det lidande som alkoholberoende kan orsaka. Vad kunde hon göra för att hjälpa dessa familjer och barn? Idén om ett vin så gott där frågan om alkoholhalt eller ej blev sekundär, började gro…

– Jag säljer inte en produkt, utan en värdering, förklarade Moa som menar att det inte bara handlar om att avstå alkohol oavsett om man har anledning eller inte, utan att det ska finnas alternativ som är så goda att valet är lätt. Att det blir en icke-fråga.

Min man Kristofer, jag och Moa Gürbüzer, ägare av MRG Wines och kvinnan bakom Richard Juhlin Non-Alcoholic Premium Wine.

Ett namn som borgar för kvalitet

Jag fick många AHA-upplevelser av det här inspirerande mötet, inte minst lärde jag mig att det var denna fantastiskt driftiga kvinnas humanistiska filosofi och kärlek till barn och deras familjer, som låg bakom hennes framgångsrika affärsidé, och inte alls en sommelierbakgrund inom restaurang eller hotell som man kanske hade kunnat tro…

Väl bekant med det alkoholfria vinet med Richard Juhlins namn på etiketten hade jag också tidigare trott att vinet var hans ”uppfinning”, inte ett samarbete där han mer än gärna lånat ut sitt namn – vilket inte vill säga lite om kvaliteten! Föga förvånande får också vinet ofta ”bäst i test”.

Att skåla i bubbel passar alltid bra – med det alkoholfria Richard Juhlin-vinet kan vi göra det oftare. 🙂

Moas dröm och vision är att vi ska sluta anta att man vill ha vin med alkohol, utan att fler ska börja ställa frågan om man vill ha med eller utan alkohol – och att det ska bli naturligt.

Non-alcoholic på midsommarbuffén

Jag tycker det är fint och känns viktigt. Så imorgon när vi firar den svenskaste av högtider kommer jag stötta Moa i tanken och hennes arbete genom att ställa en flaska Richard juhlin Rosé på buffébordet bland vännerna. Utan alkohol.

ps. Förutom på Systembolaget hittar man Richard Juhlin Non-Alcoholic Premium Wine bland annat på Ica. Det finns fyra produkter i sortimentet, både vitt, rosé och rött.

En flaska Blanc de Blancs kostar 89 kronor på Systembolaget.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier