Lysande start av 2022 med biohacking på Hotel Tylösand

Foto: Hotel Tylösand.

Att kliva in på Hotel Tylösand ger mig nuförtiden en blandad känsla av igenkänning och förväntan; inte minst denna gång då jag äntligen skulle få uppleva deras nya Biohacking-behandlingar.

På jakt efter stoff till en ny artikel hade Hotel Tylösand med The Spa i spetsen (eller ska vi säga i en av spetsarna, de har ju så många! Konsten, maten, musiken, läget…) snabbt seglat upp på önskelistan.

Jag hade velat dit allt sedan de släppte nyheten att de skulle börja med biohacking – en ny behandlingstrend som med hjälp av modern ljusteknik hjälper kroppen att själv sätta igång en rad positiva processer för att fungera optimalt. Och nu var jag äntligen på plats!

Bekvämt incheckad i ett av deras fina deluxe-rum med grandios utsikt över havet och Tylön, gjorde jag och min fotograf för denna resa – Victoria – oss hemmastadda innan vi begav oss till The Spa för ett inledande möte med deras biohacking-coordinator Anette Rolfsson.

Köpte alla spaböcker på stående fot

Mötet blev intressant på flera plan och vi lärde oss alla nya saker, jag om allt med biohacking och Anette om mina böcker och mitt ”spamissionerande” ;-).

Hon sa snabbt ja på stående fot till hela bibban böcker jag hade med mig (båda titlarna; Spaterapeutens 10 budord till terapeuterna och Spabesökarens 10 budord att säljas i spashopen. Ingen kunde vara gladare än jag och troligen kommer jag också åka tillbaka för att hålla en föreläsning om mina spatankar och erfarenheter…sååå kul! (Köp böckerna du också i min webshop.)

Nästa programpunkt var att byta om till ”arbetskläder” vilket i mitt fall är synonymt med badplagg. Av coronasäkerhet bytte vi om på rummet och gick direkt till behandlingsrummet. Badrock och tofflor fanns på rummet, plus en grej jag älskar – en zippbar platt plastpåse för badkläderna, även om det mer är för packningen när man ska hem.

Perfekt försökskanin

Biohacking har sina rötter i USA och kallas ibland för ”gör det själv-biologi”. Det är ett brett begrepp som även inkluderar hur man kan äta sig till ökad hälsa genom att påverka kroppen i positiv önskad riktning.

Den nya menyn med biohacking på Hotel Tylösand består av behandlingar där man använder den senaste ljustekniken för att stimulera kroppen till att själv sätta igång processer som ökar energin och maximerar välbefinnandet. Det handlar om laser och IR-teknik, radiovågor och vacuum, kryoterapi, ljus och ljud.

Jag var den perfekta försökskaninen. Lite rundlagd runt magen efter jul och hemmasittande, stel i nacke och rygg på grund av detsamma samt skottande och att jag hade burit möbler i samband med renovering hemma. Jag var också stel på grund av brist på massage (min gigantiska massagedyna gick nyligen sönder) och min rygg och nacke har tagit stryk av dålig ergonomi, stillasittande och brist på återhämtning.

Anette satte igång med lite av varje och kunnig som hon är lekte hon fram den mest optimala kombinationen av de verktyg hon hade till sitt förfogande för att göra maximal nytta för mig. Jag fick lägga mig på en brits varpå hon började med ryggen. Vacuum lyfte och frigjorde bindväven, samma maskin arbetade också med radiofrekvens vilket bland annat bidrar till att minska smärta och återställa rörlighet och smidighet i leder och muskler.

Laser i rött och grönt

Hela tiden berättade Anette hur min rygg reagerade; hon kunde inom kort se hur blodcirkulationen ökade tack vare behandlingen och min hy blev röd utan att jag egentligen kände så mycket mer än att det var skönt. Anette masserade också med sina egna händer och lyckades imponerande nog hitta precis var mina spänningar hade sitt fäste.

Nästa steg i biohackingen var att behandla mig med deras laserapparat. Anette frågade mig om det var något särskilt jag ville fokusera på, och jag passade på att nämna min mage och nu invärtes. Sällan i balans, ofta till besvär.

Anettes recept var att placera lasern över vagusnerven; vår största nerv som förbinder hjärnan med alla vitala organ och är vårt lugn-och-ro-system. Genom att stimulera cellerna förklarade Anette också att kroppens gaba fick sig en boost. Gaba är en signalsubstans som finns naturligt i kroppen och som verkar lugnande. Har vi varit stressade länge, när vi har sömnbrist eller annat kan man få för låga doser av Gaba, så det är viktigt att balansera för att vi ska må bra.

Grön laser på magen hjälpte enligt Anette både till att boosta cellförnyelsen och balansen mellan organen. Som en bonus verkar denna behandling också fettreducerande och detta var faktiskt väldigt intressant – för den kommande veckan hade jag verkligen en väldigt lätt, lugn och ”platt känsla” i hela magområdet.

Anette jobbade också med en så kallad vibracussor över magområdet och dess organ. Känslan var en mild vibration som bara var behaglig och detta skulle ytterligare hjälpa lymfsystemet att fungera bättre.

Hjärnan fick också sitt: när lasern placeras här hjälper den till att balansera hjärnbalkarna så att ”kroppens gps” till organen fungerar bättre.

Ljus och ljud för en hälsa i balans

Som grädde på moset fick jag också en ansiktsbehandling med deras nya Cryo T-shock plus att vi också testade deras ljudterapi och LED-masker från Elemis. Ljudterapin är helt gratis och består av trådlösa hörlurar som hänger på ställningar inne i deras relaxrum på ovanvåningen. Här var ljuset dämpat och det var hur skönt som helst att ta en mjuk filt och lägga sig på en av bäddarna för att bara slappna av.

Den balanserande effekten uppstår när man lyssnar på ”rätt” frekvenser som ska stimulera hjärnan att skapa läkande processer. Hörlurarna producerar toner med olika frekvenser, med till exempel en ton på 110 Hz i ena örat och 115 Hz i andra örat blir den läkande energin 5 Hz, fick vi förklarat för oss.

Led-ljusmasken hyr man i receptionen och gillar man den kan man köpa med den hem till och med. Den placeras över ansiktet och spänns baktill med ett kardborrband så den sitter rätt. När ljuset får stråla ut över ansiktet stimuleras cellåterväxten vilket ska bromsa hudens åldrande. Beroende på vilken färg på ljuset man väljer (man ställer själv in detta med hjälp av en fjärrkontroll) så kan behandlingen även hjälpa vid acne och fet hud.

LED-masken är en av alla behandlingar med biohacking.

Rent praktiskt går det till så att ljuset ökar blodtillförseln och stimulerar aktiviteten i immunsystemet. När cellerna börjar reparera sig leder det till en föryngring vilket läker inflammationer och gynnar hudhälsan i stort.

När vi var klara var jag väldigt uppmärksam på alla känslor. Fast besluten att låta kroppens system återfå balansen på bästa sätt och att låta alla processer få arbeta ostört var dryckesvalet till middagen glasklart; vatten i mängder.

Trerätters middag på Restaurang Tylöhus

Middagen på Restaurang Tylöhus bestod av två förrätter, tre varmrätter och två desserter att välja av. Mina val blev;

  • Tylöhus kräftskagen med lökfocaccia, citron, dill och forellrom.
  • Halstrad sejloin med hummersås, handskalade räkor, dill- och fänkålscrudité och potatispuré.
  • Crème brûlée med färska bär.

Med ett annat upplägg hade några riktigt väl valda och spännande vitviner dansat virvelpiruetter till denna delikata måltid, men nu fick det som sagt bli vatten och det gick väldigt fint det också.

Den inledande kräftskagen-rätten var härligt krämig, hade rätt sälta och smaker som fräschades upp av den ackompanjerande citronklyftan. Magiskt gott!

Sej lät kanske inte som ett jämfotahopp men jag tog det ändå och jublade över beslutet när den väl seglade in på tallriken; lite blek i färgerna men annars helt i min smak. Hummersåsen var helt ljuvlig. Att fisken till det fick sällskap av både räkor och en klick potatispuré passade perfekt. Här briljerade köket verkligen och vi skickade ut våra tomma tallrikar tillsammans med mycket beröm till kockarna!

Samma sak gällde den avslutande desserten; jag njöt i fulla drag av min créme brûlée som var smaskigt söt och med den rätta kontrasten av knäckigt krispigt täcke och sammetslent innehåll – och så bären till det. Topp!

En morgonhimmel målad i pastell

Nästa morgon satsade vi på ett tidigt spabesök före frukost. Folktomt och lugnt kunde vi låta varma bad och stilla stämning sakta väcka våra sinnen. Så mysigt att sjunka ner i deras vackra utomhuspool med infinitykänsla samtidigt som det kalla vinterljuset svepte pastellfärger över morgonhimlen…

När vi kände oss klara tog vi en snabb dusch för att sedan bege oss till den dignande frukosten. Mmm…hotellfrukostar är ändå något särskilt! Vi hade inte jättemycket tid att ge oss hän bland alla godsaker men plockade på oss av favoriterna. Sedan njöt vi av lugnet och havsutsikten genom att placera oss i delen som går under namnet ”Titus Tapas”.

Sista punkt på mitt gedigna program före hemfärd var att testa ytterligare några nya behandlingar på menyn. Dels deras IR-bastu, dels en kroppsbehandling ur deras nya behandlingsmeny från Elemis, nytt spamärke på The Spa. Tylösand Deluxe är egentligen på hela 80 minuter men på grund av lite tidsbrist fick vi korta ner tiden.

Skrubb, inpackning, massage och återfuktning – detta var en verklig lyxkur! En behandling att satsa på när man både har tid och behov av något extra. Och att börja med en infraröd bastusession som mjukade upp musklerna var verkligen perfekt också. Mer om de olika behandlingarna kommer i separata inlägg.

Efter lite smakfullt lunchplock från deras läckra lunchbuffé var det dags att bege sig till flygplatsen. Vi sa tack för oss för denna gång. Än en gång har Hotel Tylösand bevisat att de alltid ligger i framkant!

Jag ser med spänning fram emot att få komma tillbaka och höra mer om deras kunders framsteg inom hälsa och välmående tack vare den nya spamenyn med biohacking!

Till sist; inlägget ovan bygger på mina egna uppfattningar och åsikter och är inte beställt av Hotel Tylösand.
Bilderna på mig är tagna av Victoria Öhrn; ett stort tack för all fin fotohjälp Victoria! På Spabankens Instagram kan ni se en härlig bild av oss två i den fina miljön ovan – följ gärna oss båda för fler inspirerande tips!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier