Klåda i hårbotten – så blir du av med det

Tre bra produkter från Maria Åkerberg när du fått klåda i hårbotten. Foto: Heidi Rovén.

Jag färgar håret relativt ofta, varannan månad ungefär, själv eller hos frisör. Om det har varit det eller något annat som orsakade den klåda jag led av i hårbotten före sommaren vet jag inte, men jobbigt var det i alla fall.

Den som har haft problem med irritation i skalpen vet hur tufft det är. Det kan svida, irritera, klia…man känner att det inte står rätt till men vet inte vad man ska göra. För mig kliade det som attan och det känns inte så kul att sitta och krafsa sig i håret vare sig hemma eller borta.

Hade jag fått löss?!

Med två småbarn hemma blev jag ju så klart orolig först att jag hade fått löss, även fast de varken hade eller hade haft det, men hur mycket jag än bad min man att syna mina strån och hårbotten såg han inget som kröp (usch och fy hemska tanke!). Däremot såg han att jag var röd och irriterad och jag började lägga ihop ett och ett…

Vare sig det var hårfärgning, schampo eller vädret så var jag nog väldigt torr i hårbotten. Jag fick också det man i vardagligt tal brukar kalla mjäll av allt kliande, även om det var i ganska mild grad och bara stundtals.

I vilket fall var jag tvungen att ta tag i problemet, jag stod inte ut. Dock ville jag inte ta till något ”starkt och kemiskt” då det kändes som att det kunde ha varit det som orsakat problemen till att börja med.

Ekologiskt från Maria Åkerberg

Jag vände mig därför till märket Maria Åkerberg, spamärke med naturliga och ekologiska produkter för både hur och hår, som jag visste hade produkter i sitt sortiment för en irriterad skalp.

Resultaten var fantastiska. Redan första gången jag använt dem mildrades problemen, efter endast 2-3 gånger var de borta helt! Säkert kan olika personer behöva använda dem olika länge men för mig försvann det verkligen nästan genast.

Så blev jag av med klådan i hårbotten

Här är ”receptet” på vad jag använde och hur jag gjorde:

Scalp Scrub Intensive – en peeling för hårbotten med mjölksyra från sockerbetor och skrubbkorn av jojobaolja. Skrubben masseras in på torr hårbotten och masseras in. Det kan vara lite knepigt att komma åt om man har långt och mycket hår som jag har, man får göra så gott det går! Efter 20 minuter sköljer man bort skrubben.

Hair & Body Shampoo Rosemary – En kombinerad dusch- och schampogel med eterisk olja av rosmarin. Jag brukar inte vara så förtjust i sådana kombinerade produkter men denna är frisk, doftar väldigt gott och svalkar enormt skönt vilket är en ynnest när man har klåda! Det känns att den är mild mot håret också.

Scalp Treatment Rosemary – en näringsspray för hårbotten som man applicerar varje dag oavsett om man tvättat håret eller inte. En helt ny rutin för mig men väldigt skönt och tillsammans med de övriga produkterna gjorde denna susen.

Resultatet

Men dessa tre produkter och hårbottenrutiner fick jag bort eventuella rester i hårbotten, beläggningar eller vad den nu var som irriterade. Sedan rengjordes hårbotten med det milda schampot och svalkades med sprayen. Det fungerade så bra att jag helt glömt av att fortsätta att använda produkterna (jag glömde dem faktiskt hemma under semestern!).

Problemen har hållit sig borta men nu när jag är hemma igen ska jag börja använda dem igen för den rena njutningens skull…dofterna och känslan av en välmående, frisk hårbotten!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier