Första stoppet på sommarens roadtrip som hade Österrike som slutdestination, var på Ronneby Brunn i Blekinge. Jag hade haft planer på att åka dit i många, många år men det blev liksom aldrig av – förrän nu!
Jag har alltid fascinerats av brunnshistoria och dess miljöer och Ronneby besitter en rikedom på båda. Redan i början av 1700-talet upptäcktes den första brunnen av en lokal smed som borrade efter vatten. 1727 fann man det som idag kallas Gamla Källan och som kom att ge upphov till det hälsofokuserade brunnsliv som sedan pågick i Ronneby i 147 år.
Blomstrande brunnsliv
Under 1800-talets mitt blomstrade brunnslivet i Ronneby och gästerna njöt av såväl hälsosamma bad som sippande på det järnhaltiga brunnsvattnet. Med betoning på sippande. Några större klunkar tog man nog inte, för gott är det inte!
Under en av mina promenader i parken testade jag nämligen vattnet vid parkens äldsta brunnsbyggnad och efter idogt pumpande kom det faktiskt upp källvatten som jag smakade. Häftigt att ha testat, säkert hälsosamt men som sagt, mindre gott. 🙂
När vi ändå är inne på parken vill jag passa på att berätta att den både blivit utsedd till Sveriges vackraste park (2005) och landets mest inspirerande park (2013). Skogen är skyddsområde och området utsett till kulturreservat. Att ta en promenad här och fantisera om hur livet kan ha tett sig för sådär 150 år sedan är fantastiskt!
Den 300 000 kvm stora parken är fylld av omsorgsfullt skapade miljöer och anlagda planteringar liksom broar, dammar och grönytor. Personligen inspirerades jag även av skyltarna med namn som Gymnastikpromenaden och Direktörspromenaden och jag önskar att jag hade haft tid att tillbringa ännu mer tid i parken.
Brunnslivet då och nu
De gamla brunnsvillorna med sin charmiga arkitektur och mycket snickarglädje ger fin stämning och påminner om brunnslivet förr. Idag används de av företag, för utställningar men också som café och serveringar av olika slag. Konserter, bil- och hundutställningar ordnas också under året. Liksom att de ibland håller yogaklasser här.
Från att ha varit en av landets ledande kurorter för den svenska och internationella societeten som gärna ägnade sig åt att leva brunnsliv, har Ronneby fallit – kanske inte i glömska – men i skuggan av andra spahotell. Det är synd, omgivningarna är verkligen inspirerande.
Det ursprungliga brunnshotellet stod klart 1897 och var då norra Europas största, och säkerligen också en av de pampigaste, träbyggnaderna. 1959 brann det tyvärr ner till grunden och ett nytt hotell byggdes upp.
Så småningom byggdes hotellet även ut och idag kan de ta emot 600 gäster som sedan 2002 också kan njuta av modern spafilosofi med produkter från Kerstin Florian. I anslutning finns också det familjevänliga brunnsbadet med vattenrutschkanor och pooler av olika slag.
Sensommarweekend i Ronneby
Har du ännu inte besökt Ronneby är det väl värt att fundera på. Och än är det inte för sent att ta en sensommartur hit. Varför inte passa på att ta en härlig sensommarhelg och ladda batterierna lite extra inför hösten? Njut av långa promenader i brunnsparken, en båttur på Ronneby å eller varför inte en golfrunda på 18-håls banan som också ligger här.
Mer om vår vistelse i Ronneby och mina spatester på brunnshotellets spa i kommande inlägg!
Besöket på Ronneby Brunn var ett samarbete men åsikterna och mina upplevelser är som alltid mina egna.
One thought on “Ronneby Brunn – kurort med 300-åriga anor”