Dags att ta hand om sviterna av sommarslarvet…

Japp, solen var väldigt skön, men nu får man betala…

Säkert är det fler än jag som nu när solbrännan börjar lägga sig, ser effekterna av solens strålar. Eller kanske vi ska säga fläckarna. Det och en ojämn fukt/torrhalt i hyn är det jag själv främst märker. Hyn skriker efter fukt! Och efter att bli peelad ett par gånger i veckan. Så fort jag glömmer, så känns huden raspig, yttorr, ojämn och…ja inget vidare faktiskt. Just nu lider jag dessutom av klåda längd käklinjen.

Att skrubba är ju så lätt – ändå så svårt att komma ihåg och få till. Min tandläkare förstår inte att jag kan ha svårt att hinna med annan tandtråd än den färdiga på pinnar (dem är tydligen inte lika bra) och att flourskölja, jag som är glad om jag hinner borsta tänderna alls!

Okej, det där lät ju ofräschare än nödvändigt men vad jag menar är att det är mycket som pockar på ens tid. Man borde göra hårinpackningar oftare, lägga ansiktsmasker oftare, noppa brynen och färga/klippa håret, raka benen och måla naglarna, träna och stretcha, helst meditera varje morgon och skriva tacksamhetsord på kvällen när man lägger sig, för att inte glömma ansiktsgympa, knipövningar, rensa garderoben varje säsong, lufta, tvätta, vädra, vila…ja puuuh man kan ju bli stressad för mindre!

Steg 1; ta hand om ytan

Men. Ska du hinna med en extra sak för ansiktet så är mitt råd att peela. Jag tycker personligen det är viktigare än att lägga en mask faktiskt! Masken drar ju i alla fall inte in lika bra om du inte har en fräsch hy där du fått bort döda hudceller (normalt sköter ju hyn detta själv men med åren kan det gå långsammare plus att det finns vissa hudtillstånd där cellproduktionen sker snabbare än huden ”gör sig av med” gamla celler. )

Så, vad ska man då använda? Huvudgrupperna är mekaniska skrubbar – alltså dem med korn av någon form – och kemiska peelingar där en syra (eller mix av flera) löser upp bindningarna mellan cellerna (lugn, bara de celler som ändå var tvungna att lämna moderskeppet seglar iväg).

Peelingar mot sommarslarvet

Jag föredrar den kemiska alla dagar i veckan eftersom jag tycker att mekaniska sliter och river på ett oskönt sätt. Hör du till gruppen som ändå gillar att det känns att något händer är du förmodligen den som väljer en peeling/skrubb av mekanisk typ och då finns allt att välja på från vegetabiliska korn av olika slag till syntetiska. Väljer man den mekaniska gruppen gillar jag dem som först ”gör jobbet” och sedan löser upp sig när det är klart, i kontakt med vatten. Maria Åkerberg har exempelvis en sådan som är jättebra och samtidigt återfuktar rejält; Papaya peeling.  

Även bland de kemiska finns en uppsjö av varianter och styrkor. För hemmabruk ska de oftast ligga på upp till en kvart på huden innan man sköljer av allt, exempelvis Elemis Tri-Acid Peel eller Nimues Exfoliating Enzyme. Det finns också olika indränkta pads som man stryker över huden på kvällen. Produkten får vara kvar på huden medan man sover och sedan sköljer man av allt först på morgonen.

Välkommen till en fräsch hösthy

Jag kan bara uttala mig om den jag testat från Elizabeth Arden och den fungerar verkligen och är en räddare i nöden när jag vill känna mig extra fin! Nästa morgon är huden betydligt slätare och detta efter bara en gång, vid regelbunden användning blir resultatet förstås ännu bättre.

Just nu är jag väldigt sugen på att göra en rejäl kur för ansiktet och sköta hyn grundligt och exemplariskt för att se vilket resultat jag kan uppnå på sikt. Det behövs! När jag hittat fram till ett mirakelrecept lovar jag att dela med mig. 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier