Nyligen var jag tillbaka till Naantali Spa Hotel, eller Nådendal spahotell som vi säger på svenska. Detta femstjärniga spahotell ligger i Finland, och i betalt samarbete med Finnlines testade jag på att ta mig dit med deras färja Europalink som du kan läsa mer om här.
Nådendal är en riktigt charmig sommarstad, särskilt de äldre kvarteren nere vid vattnet får man inte missa. Här blomstrar såväl folklivet som rabatterna sommartid och det är lika mysigt att slå sig ned på någon uteservering eller ta en glass som att bara strosa runt i stadsparken precis som badortsgästerna gjorde för drygt 150 år sedan.
Kyrkparken anlades redan på 1800-talet för att badgästerna skulle kunna flanera här. En vacker paviljong, Sjöpaviljongen, i närhet av parken finns också bevarad.
Fortfarande idag beskrivs parken som invånarnas vardagsrum och varje dag i juli hålls en musikstund här (Nådendals musikfestspel är en årlig tradition med konserter i flera veckor). I parken ligger också en tennisbana, en lekpark och en boulebana.
Allt började med en hälsokälla
Allt började med att forskaren Peter Elfving för 300 år sedan hittade en hälsokälla här i Nådendal. Det blev startskottet till Nådendals rykte och destination som hälsokurort. Parken med paviljongen byggdes, och folk kom hit och drack brunn som man sa.
Vattnet ansågs hjälpa mot det mesta. Säkert hade det sociala livet en hel del påverkan på humör och hälsa också. 1863 byggdes en egen badanstalt i staden, och en blomstrande tid för Nådendal började som varade i cirka 100 år.
Det badades i allt från gyttja till tallbarr och man hämtade gyttja från platsen där hälsokällan låg för att försäkra sig om att den skulle ha den mest helande verkan. Baderskorna, som var behjälpliga vid själva baden, var väl ansedda och i slutet av sommaren hölls en fest till deras ära. Man ordnade också insamlingar till deras pension.
Sju skopor vatten
Än idag kan man besöka och se den tjusiga Sjöpaviljongen och det finns ett hus till från den här tiden bevarad; Brunnshuset, byggt 1868. Här drack man brunn enligt doktorns ordination. Brunnsbaler ordnades också och det fanns nöjen som exempelvis bowling.
En särskild ritual fanns även för kärlekspar; de skulle bege sig till en annan källa med namnet Kärlekens källa på ön Luonnonma. Här skulle de dricka sju skopor vatten vilket skulle ha en underbar effekt på deras liv. Än idag har det hänt att presidenten tagit internationella gäster hit.
Idag ligger det en restaurang inrymt i Brunnshuset och tillsammans med Sjöpaviljongen är dessa två byggnader med sin snickarglädje de enda kvar från den här tiden. Kyrkan är dock ännu äldre, från 1462, och var ursprungligen ett så kallat dubbelkloster för både nunnor och munkar. Själva kyrktornet tillkom på 1700-talet. Inristat i en staty vid kyrkan står det Vallis Gratiae vilket betyder Nådens dal. Med tiden blev det Nådendal.
Från kurort till spa
Under badortstiden hade Nådendal bara cirka 500-600 invånare, men fick sommartid cirka 800 badortsgäster. Alla som kunde hyrde ut ett rum då det var ett sätt till inkomst. Denna period slutade 1963 och drygt 20 år senare byggdes Nådendals spahotell som blev början på en ny hälsoera för staden.
Nådendal spa är ett stort, femstjärnigt hotell med alla önskvärda faciliteter. Här finns restauranger, bar, café, butiker plus att man kan hyra sportutrustning. Sommartid görs konferensrummen om till lekrum. Det finns också ett utomhusgym utanför hotellet, och inte minst: en stor badavdelning samt skönhetscenter.
Jag har besökt Nådendal och Naantali spahotel förut vilket du kan läsa om här på sajten (klicka på den markerade texten eller sök i sökrutan). En gång bodde jag på yachten de hade utanför hotellbyggnaden, riktigt coolt! Jag tror de flyttat den till Gibraltar nu.
Även denna gång fick jag ett fint rum, men jag är nyfiken på de nya rummen som de har…kanske nästa gång eller om du som läser har bott i ett av dem, lämna gärna en kommentar och berätta om du var nöjd?
Torv; dagens kurbad
Deras Deluxe King-rum är rymliga och har en yta på cirka 32 kvm. Mitt låg på våning 3 och var utöver dubbelsäng inrymt med bäddsoffa för två, balkong och fin utsikt över vattnet.
Eftersom jag vid detta besök åkte med yngste sonen plus hans kompis och mamma, blev det mer familjebad än tid att ”idka stillsamt spabadande”. Dock var det väldigt trevligt att familjer är välkomna in i deras fina poolavdelning och toleransnivån var relativt hög på barnens bus, haha…
Värt att nämna är också att det bara är ett par kilometer från hotellet till Muminvärlden, en fin promenad längs vattnet eller så åker man dit med minitåg som stannar precis utanför hotellet.
Kommer man hit och vill pyssla om sig finns alla möjligheter. Förutom frisör, gym och träningsklasser finns skönhetssalong plus traditionella bad. Det sistnämnda tycker jag är extra trevligt med tanke på ortens historia.
Brett sortiment behandlingar
En behandling jag provat vid ett annat tillfälle i deras skönhetscenter är ultraljudspeelingen som djuprengör och liksom ”skakar” ur porerna så att all smuts kommer upp till ytan. Fantastiskt effektivt vill jag minnas och faktiskt en finsk uppfinning!
De har också massager, fransfärgning och olika ansiktsbehandlingar på menyn liksom en separat nagelsalong. Bland nyheterna finns spännande behandlingar som ” Treat her like a queen facial” med Phytomer-produkter (från 132 euro/90 minuter) och ” Dolce Vita massage” (från 82 euro/50 minuter). Priserna varierar lite mellan vardag och helg därav att jag skrivit ”från”.
Förutom Phytomer arbetar de bland annat med märkena Vie och Fleur’s. Med det sistnämnda märket har de också en ny fuktgivande ansiktsbehandling.
Romersk kupol och utomhusbad
Badavdelningen på Naantali Spa Hotel har en jättepool (ja den är faktiskt den största jag sett) och flera mindre. I den stora kan man simma och även göra vattengympa framför en skärm som man sätter igång själv med fjärrkontroll direkt från poolen, supersmart!
Det finns även en del där man kan ligga och få vattenmassage vilket jag testade, på fel ledd för att det inte bara skulle bli ett foto på min nacke. 😉
Längs ena sidan på den stora poolen finns en varm, mindre pool och ytterligare en varm rund pool finns under den romerskt inspirerade kupolen en bit in i lokalen. Längst in ligger en träningbassäng med ytterligare möjlighet till videoledd vattengympa.
Det går också att simma ut till en uppvärmd utomhuspool som ligger i en trädgård med solstolar och utsikt över viken. Blir man småsugen finns en bar där de säljer enklare rätter, snacks, dryck och glass. Vatten finns gratis att ta.
Flera bastur finns också, både i anslutning till damernas omklädningsrum och från badavdelningen, dock är det inte tillåtet att ha på sig badkläder i dem.
Lyxig frukost
Denna gång testade vi inte hotellets middagsbuffé eftersom vi åt på annat håll under våra utflykter, men frukosten ingick och var generös med brett urval. Redan i entrén finns ishinkar uppställda med kyld citron- och ingefärsdryck som man kunde ta som en shot – verkligen uppskattat!
Sedan fanns förstås alla klassiska frukostalternativ som ”ska finnas” som yoghurt, flingor, nötter och frön av olika slag, bröd och pålägg, frukt och grönsaker och ägg i olika former. Jag med mitt finska påbrå uppskattade att de hade karelska piroger med äggsmör, och för den som undrar har de laktosfritt och veganska alternativ också.
Ville man avsluta med något sött kunde man smarra på croissanter i nutella, danska wienerbrödsbitar och kakor, men frukt som vattenmelon, äpplen och apelsin fanns också.
Aktivitetsutbud
Den skräddarsydda drömvistelsen här hade varit boende i en av deras nyaste sviter, långa promenader längs havet (hotellet ligger precis vid fina promenadstråk längs vattnet och i skogen), några träningspass eller cykelturer (de hyr ut cyklar på hotellet) samt kropps- och skönhetsbehandlingar kombinerat med bad och bastu samt hälsosam mat.
Den som vill vara aktiv har också följande att välja på vid eller nära hotellet: tennis, beach volleyball, minigolf, strand, båthamn med möjlighet att komma ut till havs, fiske och golf.
Rumspriserna varierar förstås beroende på säsong och tillgång men räkna med minst från 222 euro/natt för ett Economy Twin Room på 20 kvm utan fönster. Frukost och spaentré ingår liksom tillgång till gym.
Alla foto är tagna av och tillhör mig, Heidi Rovén, om inget annat framgår.
2 thoughts on “Nådendal och Naantali Spa Hotel”