Allergitips, och hur hemmet hålls fräscht utan vädring

Hösten brukar vara den tid då man tänker på att tända ljus och mysa inomhus. För vissa av oss gäller detta även på våren. Vi som är allergiska mot pollen, gräs och olika träd som börjar slå ut och blomma (det vill säga fröa) lider faktiskt av att vara ute nu.

Det kan klia i näsa och ögon, kanske också i gommen. För vissa tårar sig ögonen och man nyser. Det är också vanligt att känna sig tröttare än vanligt. Våren är en ganska jobbig tid för många, även om det självklart också är en väldigt vacker period. Därför känns det extra tråkigt att vi som lider av pollen måste stänga ute våren för att orka med denna tid…

Allergitips

Här kommer ett par allergitips till dig som tycker att våren är en jobbig tid. Först och främst, byt rutin och istället för att duscha på morgonen, ta en duscha varje kväll. Det är bra så man inte tar med sig eventuella pollen som fastnat i håret under dagen, med sig i sängen.

Skölj också näsan med en särskild nässköljare som finns på vissa apotek och hälsokostbutiker, och självklart ta allergimedicin regelbundet. Ett sista viktigt tips är att inte öppna fönster och vädra, vilket ju annars känns både fräscht och nödvändigt för att hemmet ska lukta bra.

Ett hem ska dofta fräscht

Jag avskyr när det börjar lukta instängt, jag är väldigt känslig mot all form av dålig lukt. Men nu när det är pollensäsong och både jag och min man lider av det så får jag hålla mig till att vädra ytterst korta stunder, och bara om det verkligen är nödvändigt.

Vad jag istället kommit på är att jag ju kan använda rumsdoft av olika slag. De finns ju i så många härliga former;

  • doftpinnar – det vill säga träpinnar som suger åt sig olja ur en behållare och sedan sprider doften i rummet,
  • rumsspray – som helt enkelt sprayas ut i rummet vid behov (jag brukar ta ett varv då och då genom huset och spraya lite här och där),
  • aromaoljor (använd bara äkta eteriska oljor, inget annat) som både kan brännas utblandade i vatten eller droppas på särskilda ”stenar” eller porösa block som suger åt sig oljan och sedan sprider doften lite lagom i rummet,
  • doftljus – som ju finns i en uppsjö märken och doftsammansättningar.

Kårby Organics

Just nu har jag blivit förtjust i doftljus från det svenska märket Kårby Organics. De är ekologiska och finns i flera olika dofter. En favorit är den som heter Lavender & Patchouli, den är förvånansvärt fräsch! Patchouli är ju annars en sådan där 60-tals olja som lätt kan bli tung och lite för bohemisk men i sällskap av den balanserande lavendeln så lättas den upp och får fin balans.

Tillverkningen sker för hand i Strängnäs och ljusen görs enbart av eteriska oljor vilket man känner. Att ingredienserna dessutom är ekologiska gör inte saken sämre. I deras sortiment ingår också doftpinnar och rumssprayer.

Jag skulle verkligen vilja hitta ”min doft” eller rättare sagt mitt hems doft. Sedan skulle jag bunkra med alla varianter av ljus och doftpinnar, spray och så vidare av just den doften! Flera gånger har jag kommit in på hotell där de har SIN doft och det är verkligen tilltalande.

En doft får dock såklart inte ta överhanden eller blir för påträngande utan alla sådana här doftprodukter ska användas med måtta. Det är som med en vanlig parfym, det får inte bli störande utan ska bara anas och förstärka personligheten.

Doftsätter du själv ditt hem och i så fall hur? Om ditt hem hade en personlighet, vilken doft skulle den bäst representeras av tror du? 😉

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Spabanken på sociala medier