Plagiat på ny spaskiva skadar Yasuragis varumärke

Under en period köpte jag bara skivor med spamusik. I den här kategorin (även kallad wellness-musik) finns förstås precis som inom andra stilar, musik av olika kvalitet. Själv har jag svårt för när det blir alltför new-age med delfinsång, valljud och annat plingplong. Avslappnande och skönt ska det vara, sådant man kan vila till eller ha som bakgrundsmusik.

Nyligen kom en ny skiva ut inom wellness-kategorin. Avsändaren är ett känt spa i Sverige; Yasuragi. Jag gillar verkligen Yasuragi (hela namnet är egentligen ”Yasuragi Hasseludden” har jag fått lära mig). De har en röd tråd som genomlöper hela konceptet (det japanska), de har intressanta behandlingar (en av nyheterna är till exempel den superhäftiga behandlingen klangmassage som jag ger högt betyg), maten är god och så är de relativt ensamma om att ha det som jag annars saknar hos svenska spa; det cermoniella inslaget. Jag hör ofta folk säga lite ursäktande ”Det enda spa jag har varit på är Yasuragi” eller ”Jag ska på spa i helgen, fast det är bara Yasuragi” – som om det skulle vara sämre på något sätt bara för att de har nära dit (de som har sagt detta har bott i Stockholmområdet)! Grattis säger jag istället. Då blir de glada! 🙂

I alla fall, den här skivan som heter Yasuragi Lounge, den är urdålig! Kass rent av. Ja, jag är ledsen att behöva säga det men det är ofattbart att Yasuragi som har ett så väl upparbetat namn som dignar av kvalitet och seriositet velat sätta sin logotype på denna produktion. Inte nog med att musiken låter lite plåtig och ihålig som gjord i en mindre bra hemmastudio, och inte alls andas ”lounge”, den infriar inte heller löftet om den österländska känslan som fodralet utlovar med japanska instrument (kanske har de använt sig av en synt av märket Yamaha?). Det värsta av allt är att en del verkar vara rena rama plagiatet! Låt 4 ”Endless Flying” är en ren ripoff av Sade’s ”No ordinary Love”. Det är pinsamt likt när man jämför dem.

Nä, bättre kan ni Yasuragi. Varför inte låta en japansk musiker skriva musiken? Eller så kan ni höra av er, jag känner en bra låtskrivare och producent.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier