Fredagsmirakel

Jag tyckte länge att skrubbkrämer var överskattade. Kanske har det haft att göra med att de första som kom var alldeles för grova och rev som rivjärn. Oupplösningsbara plastkulor, hårda nötskal, frön och annat var ingredienserna som skulle få döda hudceller att lämna vår hud snabbare och ge plats åt den babylena nya huden som skulle göra våra kinder friskt rosenröda och få oss att se yngre och piggare ut. Jag skrubbade inte särskilt ofta, någon gång ibland bara. Alltså uteblev mirakeleffekten. Men så skrev jag ett hudvårdsjobb och fick allting förklarat för mig igen. Vissa hudtyper har problem med sin keratiniseringsprocess, vilket kan ge en mängd problem som till exempel acne. Genom att hjälpa huden på traven att frigöra sig från döda hudceller som kletat fast med överskottssebum och smuts får man fram den fräscha huden som kan andas fritt igen. (En hudterapeut skulle säkert ha synpunkter på den här förklaringen men ungefär så minns jag det i alla fall.) Resultatet blir en mindre problemtyngd hy med färre utslag, något jag själv såg ganska omedelbart resultat av när jag började peela (exfoliera/skrubba) regelbundet.

Nyligen läste jag en artikel någonstans som visade en helsida bara med skrubbkrämer. Det ligger i tiden helt klart. Ungefär som man på amerikanska filmer kan höra kommentaren ”do you floss” (alltså om man använder tandtråd) så frågar numera alla spa- och hudterapeuter som på rutin: ”skrubbar du?”.

Ikväll efter att jag trött hade röjt runt med dammsugaren i högsta hugg och över axeln rabblat övriga städinstruktioner till min stackars svettige pojkvän, kom jag på att det var just detta jag behövde: en ordentlig skrubb inte bara av hemmet utan också mig själv! Sagt och gjort, in i badrummet och fram med favoriten på området: Ole Henriksens ”rub n buff salt scrub”. Den är inte billig (närmare 700 kr) men burken är stor och dryg. Det som är bra är att den är lite seg och inte rinner av så lätt, och så är kornen lagom stora så att det river skönt utan att man får ont. Förutom havssalt innehåller den essentiell olja av lavendel och citrongräs så ni kan ju gissa hur den doftar. Magiskt! På med duschen och med en stor klick i handen arbetade jag mig igenom hela kroppen från fötterna till hals och axlar. Äntligen var jag redo att ”göra helg”!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier