Spajätte med miljön i fokus

Six Senses är verkligen grymma i sin hängivelse att ta fram koncept för spa utan att det får inverka negativt på naturen. Inte nog med att de strävar efter att i största möjliga mån lämna ett plus-minus-noll-avtryck på Moder Jord, allra helst ska slutraden på koldioxidekvationen ge ett positivt sluttal.

Inredningen och möbler byggs gärna av lokala kokosnötsträd, men de huggs inte ned. Bara de som redan dött används. Får man restprodukter av till exempel ananas från framställning av färsk juice, hittar de vips på ett projekt där man involverar lokalbefolkningen i att göra handgjort papper av spillet. Ett annat exempel är att de återanvänder duschvatten som spolvattnet i toaletterna, vilket gör stor skillnad för vattenresurserna på de platser där vatten är en bristvara.

På deras Earth Spa i Hua Hin i Thailand utgörs behandlingsrummen av hyddor byggda i lera. Metoden för aircondition är också högst naturlig. Väggarna på hyddorna, som placerats i en cirkel kring en damm, är försedda med hål. Luften över vattnet får en svalare temperatur och förs med hjälp av vinden in genom öppningarna på hyddorna vilket ger en svalkande känsla på insidan. Tänk vad häftigt om någon skulle våga göra något liknande i Sverige! Ishotellet i Jukkasjärvi är väl det närmsta vi kommer, men de har mig veterligen inget spa. Dessutom har de redan ganska svalt i sina ”ishyddor”!

Six senses ”Earth Spa” i Hua Hin, Thailand.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier