Eksem tar inte semester, tvärtom!

Nä så är det! Snarare så blir det bara värre av långa bad och barfotaspring, i alla fall är det så för min äldsta son. Han har någon form av atopiskt eksem på händer och fötter där huden spricker så att den ibland blöder, eller flagar av och blir supertunn med effekten att det gör jätteont så klart.

Förstås så hindrar det honom i hans vardag för vad gör man där man inte behöver sina händer och fötter?! Inte mycket. Ser på bio eller skärm möjligtvis och dcet blir det mycket av ändå.

Den här vecka är han på friidrottsläger och aktiverar sig med allt från löpning och att kasta diskus till att hoppa höjdhopp och mycket mer. Viktigt att händer och fötter mår bra med andra ord! Efter dusch är det A och O att smörja, smörja, smörja.

Tips på krämer för känslig hy med eksem

Förutom att det behövs en kräm med mild halt av kortison för att hålla tillbaka eksemet (och den används enligt instruktioner vi fått av läkare) så krävs ansenliga mängder fukt och fett. Det är vitkigt att huden hålls mjuk så den inte spricker upp. Vi har testat många olika krämer men få håller måttet. De flesta räcker liksom inte till.

Här är ett par exempel på krämer som verkligen har det där extra, från en mild allroundkräm för juniorer till en receptbelagd:

Decubal Junior Cream

En vårdande och skyddande allroundkräm som inte är fullt lika fet som den ovan. Här ligger fetthalten på 38%. Krämen är vårdande, skyddande och mjukgör samt motverkar att huden tappar fukt.  

Decubal Lipid Cream

Kräm för att återställa torr problemhud. Har också 70% fetthalt och massor av näring och fukt för känslig hud.

Locobase fet kräm

Fet specialkräm utan parfym och färgämnen som ökar hudens elasticitet. Med en fetthalt på 70 % är den jättebra när huden verkligen behöver något extra. Bra sätt att få bukt med hård ”elefanthud”.

Locobase LPL med mjölksyra

Denna har vi fått på recept. Den är avfjällande och mjukgörande och är bra vid förhårdnader och hud som både är torr och hård. Fungerar också mycket bra men jag är lite restriktiv med den om huden blivit tunn och tar den bara på förhårdnader.

Avslutningsvis vill jag bara säga; ge inte upp! Bra produkter finns. Men man måste vara envis och inte sluta när utslagen mildras utan fortsätta, även när det blivit bra, för att hålla det borta. Så håll ut och smörj på!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier