Dove svarar om vaselin i sitt Body Butter

Strax före jul gav jag ett par julklappstips här på bloggen. Bland annat så nämnde jag att jag hade fått ett vårdande kit från Dove för hår och kropp. Efteråt såg jag att deras Body Butter innehåller mineralolja, och det störde mig. Jag brukar nämligen inte rekommendera sådana produkter.

Jag vill hålla sinnena öppna, lära mig så mycket jag kan om hudvårdshälsa, inte vara fördomsfull eller lättlurad utan omanipulerad och opartisk. Ibland är det svårt då marknaden sänder olika budskap, beroende på vem man talar med. Eller kanske framförallt vilken ”sida” man pratar med; naturkosmetiken eller den ”vanliga”. Om ni förstår hur jag menar.

Vad som egentligen är bäst för hud och miljö i alla lägen är förmodligen ingen lätt fråga. Jag är ingen forskare, och vill heller inte påstå att jag skulle sitta inne med den absoluta sanningen. Som skribent inom skönhet, hälsa och hudvård är man förstås hjärntvättad med alla argument sedan åratal tillbaka, MOT mineralolja; täpper till porerna (eller tvärtom: går in i kroppen och täpper igen – beroende på molekylstorlek), ändlig naturresurs, ”död” materia dvs innehåller inga vitaminer eller näring för huden,
gör huden beroende och icke självförsörjande av hudfett…vilket skulle leda till att huden bara blev torrare och torrare…(jag tycker det stämmer med cerat som lypsyl som man använde när man var liten…hemskt!).

Så, för rättvisans skull tänkte jag att det bästa – istället för att bara radera tipset i efterhand – var att fråga Dove direkt. Här nedan är deras svar:

Petrolatum (vaselin) har ockluderande egenskaper, dvs det bildar ett svagt skikt på hudytan som stänger inne fukt och bromsar vattenavgivningen från överhuden. Förutom denna fuktighetsbevarande effekt så har den även en uppmjukande effekt. I våra Body Butter formuleringar har vaselin tillsammans med de andra fuktighetsbevarande och mjukgörande ingredienserna visat sig ha precis den önskade effekten, den både återfuktar och gör torr hud mjuk igen, vilket vi naturligtvis anser vara bra för huden. I de halter vi använder i våra produkter, och i kombination med våra andra ingredienser, finns inga belägg för att vaselinet skulle ”täppa till” hudporerna och därför inte vara bra för huden, som ibland hävdas för ”rent” vaselin.

Jag vet inte varför man inte lika gärna hade kunnat använda en vegetabilisk olja och fått samma önskade effekt på huden. Men säkert hade det gett en dyrare slutprodukt. Förutom priset brukar mineraloljan prisas för att vara lätthanterbar (lätt att blanda med samt ge en produkt som är lätt att parfymera eftersom den är doftfri i sig själv).

Jag vill också tillägga att jag kan förstå att man i vissa läkemedel, där ett visst ämne ska verka på huden och bör ligga kvar länge, har fördel av mineraloljans egenskaper. Den blir då en slags bärare av den verksamma substansen. Men det är ändå skillnad på ett läkemedel som man förhoppningsvis tar en ytterst begränsad tid av sitt liv och en ”varje-dag-produkt” som man smörjer sig med över hela kroppen.

Det är inte alltid lätt att stå emot ett lågt pris och förstå innebörden i det stora hela av att vissa ingredienser används till förmån för andra. Dessutom ska den medvetna konsumenten idag tänka på både hudens hälsa, miljön – och sin egen plånbok. Ämnet mineralolja var en het potatis för 10 år sedan och är så än idag. Fast nu har den fått sällskap av parabenerna och andra ämnen. Personligen kommer jag fortsätta med att använda vårdande produkter som inte innehåller mineralolja.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier