Ayurvediskt te som värmer i kylan

Jag dricker mer te. Jag vet inte om det beror på årstiden, det ruggiga vädret, min nyanlända förkylning eller att jag vet att det är bra för mig – men vattenkokaren går varm oftare än förut.

En av de sorter som tilltalar mig extra just nu är örtteerna från Maharashi Ayurveda. Det finns en sort anpassad efter varje dosha; det vill säga vata, pitta och kapha, och de är alla kryddiga, värmande och goda. Teet finns att köpa lite här och var, även flera spa har börjat ta in det. Man kan också beställa det från Veda Lilas webshop.

Pitta har till exempel kardemumma, lakrits, ingefära och kanel i sig. Kapha är med bland annat ingefära, nejlika, peppar och saffran. Vata – som är den sort som ska passa mig bäst – innehåller lakrits, ingefära, kardemumma och kanel (alltså ungefär med samma ingrdienser som i pitta-teet men med lite annan sammansättning).

När jag bjöd på en kopp nyligen fick jag frågan; vad är det sötat med? Och svaret är – inget! De smakar naturligt sött vilket förstås är bra om man är van att söta sitt te men vill dra ner på sockret. Mig gör det detsamma, jag dricker mitt te osötat i vilket fall.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier