Allergiska reaktioner har blivit på modet

Det är inne att marknadsföra sina produkter med vad de INTE innehåller. Argumentet är allergiska reaktioner. Frågan är om vi är allt fler som lättare får dem, eller om det ökade fokuset på ämnet gjort att allt fler börjar fundera över småplitor och utslag.

Förr om åren hade ingen knappt hört om något som hette rosacea. Det var något dermatologerna kände till och som någon, kanske, någon gång fick diagnosticerat. Idag står det som en av huvudrubrikerna i modetidningarna under hur man bör sköta sin hy och många av mina väninnor (och jag med dem) har fått veta av våra hudläkare att jo, visst lider vi allt av en släng rosacea.

Men stämmer det verkligen? Har vår ökade användning av hudvårdsprodukter och smink (med deras innehåll av parfymer, parabener, mineraloljor, silikoner, solfilter, ftlater, aminer och nitrosaminer, Bismuth Oxychloride och mycket annat svåruttalat) verkligen gjort oss överkänsliga, eller är allt ett rent pr-trick (med RENT i bokstavlig mening…)?

Som jag skrivit förr här på bloggen tror jag att minskad kemikalieanvändning alltid kommer vara av godo, för oss och för miljön. Och själv har jag ständiga problem med röda utslag och bråkig hy, trots kunskap och tillgång till bra hudvårdsprodukter.

Kanske är det back to basic som gäller, less is more och allt det där? Kanske ska jag följa rådet jag gav till min mamma senast när hon rådvill stod framför badrumsskåpet med en kliande panna? Dutta på lätt med endast olivolja när du går och lägger dig, inget annat. Kanske även hyn kan bli utbränd av för många intryck i för snabbt tempo…

Ps. Jag håller just nu på med att skriva på flera artiklar där temat inriktar sig på ovanstående som ni framåt hösten kommer att kunna läsa i pressen. Jag kommer att tipsa om var och när :-).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier