Nynäs Havsbad – vilken pärla! Att vi inte har upptäckt detta ställe förut! Spahotellet såsom det ser ut idag har varit öppet i sju år men anorna går tillbaka till början av 1900-talet. 1907 invigdes Badhotellet på ön Trehörningen. Nynäshamn blev tillgängligt för välbärgade stockholmare i och med att järnvägen stod klar 1905. Efter det blev Nynäs Havsbad populärt bland såväl kungligheter och dåtidens celebriteter som kom hit för att bada i gyttja eller tallbarr.

Hotellet består av tre byggnader; Strandhotellet, Badhotellet och Havspaviljongen. När vi anlände igår var det mulet. Vi tog oss ner till Havspaviljongen där spat ligger och började installera oss. Med en 3-månaders bebis betyder det byta, amma, fixa och dona :-). Men även mammor och pappor behöver energipåfyllning så vi passade på att fika vi också.

När alla var nöjda och glada bytte jag om. Omklädningsrummet var enkelt men fräscht. Den våfflade gråbeige badrocken (som man också får behålla efter ett besök här) doftade gott redan när jag packade upp den. Mysig att krypa in i när det blåste lite ute på bryggorna som kantar paviljongen. Byggnaden ligger precis vid havskanten så att den yttre delen ligger över vattnet. Verkligen läckert!

Jag var inbokad på en kroppsinpackning som de har fyra varianter av. Tillsammans med min terapeut Frida valde jag en aroma-variant med en ekologisk kroppsolja som bland annat innehöll pelargon som har en harmoniserande verkan och passar både blivande och ”nya” mammor :-).

Nynäs havsbad jobbar med Kerstin Florians produkter. Jag har förstås fått KF-behandlingar många gånger, men jag måste säga att jag undrar om de passat sitt spa så bra någon gång som här! Dofterna, miljön, allt smälte samman till en enda väl fungerande njutning. Särskilt tack vare min terapeut Frida som var jätteduktig; trygg i sina rörelser, fast och säker.

Mötet med en terapeut är lite som med en danspartner. Visst vill man bli förd med säkerhet över dansgolvet för att valsen ska bli njutbar? Samma sak här; en osäker terapeut som inte riktigt vet vart behandlingen är på väg gör att kunden får svårt att koppla av. Frida klarade det galant.

Först borstades kroppen rytmiskt med ett slags pads för att öka cirkulationen. Sedan följde en skrubb med turkisk saltpeeling. De grova saltkornen rev skönt och tog med sig gammal hud medan en doft av eucalyptus spred sig i rummet. Efteråt; ingen dusch utan skrubben togs bort bara med varmt vatten och handduk (minns ni min Red Island som jag nyligen fick på Skansen? Samma sak där – ingen dusch utan skrubben togs bort bara med handduk…).
Därefter smordes kroppen in med oljan.

Under tiden som oljan verkade (ungefär som en inpackning) pysslade Frida om mitt ansikte; en rengöring blandades med mandelskrubb, därefter följde en gelémask med alger. Masken hölls fuktig genom att Frida med jämna mellanrum sprayade ett underbart doftande rosenvatten över mitt ansikte. Till sist var det dags för ansiktsmassage med kräm och neroliolja (min favorit!).

När jag kom ut ur behandlingsrummet med ett leende både på läpparna och inombords, hade det spruckit upp. Solen sken och det var plötsligt fullt med folk som njöt i solstolar på terrassen och i de varma poolerna. Jag spenderade resten av dagen likadant och när oljan fått dra in ordentligt kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att sikta in mig på den vedeldade bastun som gömde sig längst bort under ett par tallar. Jag älskar ju bastu så där satt jag sedan. Vedklabb efter vedklabb åkte in, genom värmeångorna kunde man hela tiden se havet åt tre håll tack vare alla fönster. Jag gick bara ut då och då för att friska upp mig i havet från den långa stegen som gick ned från bryggan. Temperaturen lär ha hållit 18 grader så kontrasten mot bastuns värme var verkligen en härlig känsla!

Stämningen var också härlig, och personalen suverän. Nynäs Havsbads servicedevis verkar vara; Javisst! Absolut! Inga problem! Medan många andra spa har långa listor med regler lyste de här med sin frånvaro. Inget ”hysh hysh”, Isac var tillåten (detta gäller sommartid ska tilläggas…) och ingen sa ”det kanske vore bättre om ni…”. Alla var avslappnade och verkade tycka att gästen ska göra så som det passar dem bäst! Självklart inom vissa gränser gissar jag men det är i alla fall härligt att se att alla uppriktigt verkade vilja sina gästers bästa. När personalen gillar sin arbetsplats märks det och det brukar också vara den bästa grunden för trivsam stämning och nöjda kunder.

På kvällen åt vi i restaurangen. Samma trevliga stämning och positiva bemötande. Min ceasarsallad var dubbelt så stor som den kunde ha varit och generös på de goda ingredienserna. Sambon tog en fisksoppa som han betygsatte med en stark 3:a. Båda rätterna gick på under 200 kr, men det fanns ett par runt 300 också.

Jag åker definitivt nöjd härifrån; med en bra behandling, sköna bastubad och havsdopp i kroppen. Rummet var också toppen; fräscht med sköna sängar och fin havsutsikt. Jag kan inte komma på en enda anledning till att inte komma tillbaka till detta härliga hotell!

One thought on “Nynäshamns spapärla

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier