Fjällnäs har åtta årstider

Mii Gullo heter Fjällnäs spa.

Som vanligt fick jag indikationer från olika håll innan jag själv fick direktkontakt,
ryktet som gick var om Fjällnäs spa, som många redan menat borde ingå i mina närmaste spabesök.

Fjällnäs grundades 1885 och lär med sina anor vara Sveriges första fjällhotell. I dagarna återöppnade det efter en stor investering och renovering. Ribban ska ha lagts högt för att locka internationella gäster med krav. Känslan och stilen har man byggt på det svenska och den lokala känslan från Härjedalen och fjällen. Bakom resultatet står arkitekten Fanny Sachs och inredningsarkitekten Shideh Shaygan.

Ett av dessa spår från lokala traditioner är samernas åtta säsonger som man låtit influera hotellets olika delar. Detta att samerna har åtta årstider var helt nytt för mig, och det låter jättespännande – åh vad jag gillar sådant; när man plockat upp något lokalt förankrat som har en tradition och inte är påhittat och sedan integrerat det i verksamheten!

Namnen på spabehandlingarna är fullkomligt okända och en del svåra att gissa hur de ska uttalas men fantasin kittlas omgående och jag blir glad av att någon vågat försöka sig på något nytt. När jag väl kommer dit ska jag prova en Gouvza eller en Gierge – varianter (samiska antar jag) på en hot stone-massage.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spabanken på sociala medier